Tien feiten over Celtic-Glasgow Rangers

Tien feiten over Celtic-Glasgow Rangers
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag staat in de Schotse Premier League een nieuwe editie van The Old Firm op het menu. VI.nl zet voorafgaand aan het treffen tussen de aartsrivalen Celtic en Glasgow Rangers tien opmerkelijke feiten op een rij.

• Beide Schotse grootmachten treffen elkaar voor de 270ste keer in competitieverband. Van de 269 eerdere ontmoetingen won Celtic er 84, tegen 105 zeges voor Rangers. Inclusief de strijd om de FA Cup en League Cup stonden beiden teams al 356 keer tegenover elkaar in een officieel duel.

• Celtic kan tegen Rangers een ongekend clubrecord breken. The Bhoys boekten vorige week tegen Hibernian (6-0) hun zeventiende zege op rij in competitieverband. Daarmee evenaarden ze het eigen record uit 1968, dat destijds gestalte kreeg onder de legendarische manager Jock Stein.
• Celtic hoopt tegen Rangers zijn ongeslagen status op het eigen Parkhead te kunnen behouden. De formatie van manager Martin O’Neill is al 67 officiële wedstrijden op rij niet meer geklopt voor eigen publiek. In die reeks maakte Celtic liefst 139 doelpunten en kreeg het er slechts 25 tegen.

• Celtic-aanvaller John Hartson kan zaterdag geschiedenis schrijven. De spits uit Wales wist in de laatste vier competitie-edities van The Old Firm telkens tot scoren te scoren. Daarmee evenaarde hij de prestaties van Jimmy Johnstone (in de periode 1971-1973) en John Collins (1993/94). Tot dusverre lukte het een Celtic-speler nog nooit om in competitieverband vijf keer op rij te scoren tegen The Gers.

• De laatste keer dat een competitietreffen tussen Celtic en Glasgow Rangers in een doelpuntloos gelijkspel eindigde, dateert van meer dan vijf jaar geleden: op 20 september 1998. Sindsdien lieten beide clubs in 21 ontmoetingen samen liefst 71 goals noteren, een gemiddelde van 3,4.

• Glasgow Rangers wist tussen 7 februari 2001 en nu slechts één van de laatste elf competitieduels met Celtic te winnen. Dat was op 7 december 2002, toen The Gers met 3-2 zegevierden, onder meer door doelpunten van Ronald de Boer en Michael Mols.

• In liefst vijftien van de achttien wedstrijden die Celtic dit seizoen in de competitieverband speelde, scoorde het als eerste. Al die vijftien duels leverden een zege op. In de Premier League kan geen enkele club deze jaargang dergelijke cijfers voorleggen. Rangers opende in twaalf van zijn achttien duels de score, hetgeen leidde tot elf zeges en één gelijkspel.

• Celtic hoefde in de Premier League tot dusverre slechts zeven doelpunten te incasseren. In liefst tweederde van de achttien gespeelde wedstrijden hielden de Celtic-goalies Robert Douglas en Magnus Hedman de nul (twaalf keer), meer dan welke club ook in Schotland. Rangers-doelman Stefan Klos hield tot dusverre zeven keer de nul.

• Bij Celtic is Chris Sutton dé man in vorm. De Engelse spits maakte liefst veertien doelpunten in de laatste dertien officiële wedstrijden van The Bhoys. Net als Larsson liet Sutton dit seizoen al negentien officiële treffers registreren: dertien in de competitie en zes in Europees verband.

• In tegenstelling tot Sutton is de doelpuntenproductie bij Rangers-aanvaller Michael Mols ver te zoeken. De voormalige spits van onder meer FC Utrecht maakte in zijn laatste achttien officiële wedstrijden voor The Gers slechts twee doelpunten. In de competitie kwam hij voor het laatst tot scoren op 1 november 2003.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Scottish Premier League

Nieuwste reacties