Marokko gelijk, Zuid-Afrika heel nipt

Marokko gelijk, Zuid-Afrika heel nipt
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Op de eerste speeldag van de eindfase in de Afrikaanse WK-kwalificatiegroepen kregen we vanmiddag toch al twee verrassende uitslagen. Er zijn tot dusver drie duels gespeeld. Marokko geraakte niet voorbij Malawi (1-1) en Zuid-Afrika had geen overschot tegen de nietige Kaapverdische Eilanden (2-1).

De Kaapverdische Eilanden (Cape Verde Islands) zijn de grootste verrassing in de eindfase. Ze staan pas 144ste op de FIFA World Ranking en geraakten in deze fase omdat in de eerste voorronde Swaziland met visumproblemen zat en 6 topspelers moest missen. Maar Kaapverdië bewees al snel over een taai team te beschikken. Op verplaatsing bij Zuid-Afrika, de favoriet in groep 2, hielden de eilandbewoners goed stand. De toeschouwers in Bloemfontein begonnen te morren en zagen dat Kaapverdië geen hapklare brok was, zoals verwacht. Pas in de 41ste minuut kon Mabizela de score openen. De veer leek gebroken, maar Kaapverdië gaf geen krimp en bleef vanuit een goede organisatie spelen. In de tweede periode domineerde Zuid-Afrika en in de 69ste minuut lukte opnieuw Mabizela de verlossende treffer. Toen kwam Kaapverdië wel uit z'n schulp en meteen met succes: Janicio lukte in de 78ste minuut een tegentreffer. Het werd nog bibberen voor het ''grote'' Zuid-Afrika. De Bafana Bafana won, maar met een veel kleinere score dan verwacht. Als Kaapverdië deze vorm kan aanhouden, wordt het nog een taaie klant in groep 2. Feit is wel dat over Kaapverdië weinig geweten is. Ze kennen hun eigen internationale waarde niet. Het land strijdt nog maar sinds kort mee op internationaal niveau en recruteert recent ook spelers uit Europa, via de Portugese kolonisatie. Voor Kaapverdië is dat alvast een superresultaat.

Marokko speelde uit bij het zwakke Malawi (groep 5), maar kon toch niet winnen. Safri scoorde in de 25ste minuut wel de 0-1, maar tien minuten later stelde Munthali gelijk. Zo bleef het 1-1 in het nationaal stadium te Blantyre. Marokko incasseerde 4 gele kaarten: Moha, Mokthari, Hadji, Regragui. Malawi zag geen geel. In groep 1 won Zambia nipt met 1-0 van Togo. Mulenga scoorde al na 11 minuten en daar bleef het bij.

Vandaag staat oa nog Nigeria-Rwanda en Burkina Faso-Ghana op het programma.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties