Ruime zege brengt TOP Oss aan kop

Jurgen Rutten

TOP Oss verloeg FC Dordrecht met 5-1 en is daarmee de eerste koploper in de Gouden Gids Divisie. Excelsior en Heracles begonnen met een kleine zege.

Bij FC Dordrecht waren de nieuwe gezichten aanleiding voor optimisme. Het begon alvast slecht voor TOP Oss   want na twintig minuten keek TOP Oss door een doelpunt van Dennis de Nooijer tegen een achterstand aan. Maar daarna kwam TOP Oss op toerental. Onder meer dankzij twee goals van Dirk Schoofs won TOP Oss met 5-1 van FC Dordrecht. Bij FC Dordrecht kreeg Remco Heerkens ook nog een rode kaart.

Van de titelkandidaten maakten Heracles Almelo, Excelsior en FC Zwolle geen fout. Sparta deed dat ondanks een perfecte start wel. Danny Koevermans strafte al in de eerste minuut defensief geklungel van Helmond Sport af. Binnen tien minuten bracht Sergio van Dijk de stand weer in evenwicht. Meteen na rust zette Ricky van den Bergh Sparta opnieuw op voorsprong. Een kwartier voor het einde tekende Ovidiu Stinga de 2-2 aan. Sparta verloor niet alleen twee punten, maar ook Jan Michels. De belangrijke middenvelder moest al vroeg in de eerste helft met een ribblessure het veld verlaten.

Excelsior pakte ten koste van FC Eindhoven met veel moeite de drie punten (2-1). In een allesbehalve overtuigend optreden speelde Harry Gommans een opvallende rol. De aanvaller tekende voor beide doelpunten tegen FC Eindhoven, maar moest in de slotfase ook van het veld met zijn tweede gele kaart. Ook Eindhoven haalde het einde niet met elf man. Bij een 1-0 voorsprong kreeg Georges Tychon zijn tweede gele kaart.

Nieuwkomer Jeffrey de Visscher bezorgde Heracles Almelo de drie punten. De aanvaller, die overkwam van FC Twente, maar ruim een kwartier voor tijd het enige doelpunt in het duel met Stormvogels Telstar (1-0). Ook de wedstrijd Go Ahead Eagles-BV Veendam werd beslist door een treffer. Ronald Hamming zorgde ervoor dat de overwinning meeging naar Groningen.

FC Zwolle begon het seizoen met een minimale zege. Tjeerd Korff bracht de ploeg van Hennie Spijkerman de zege. Emmen was het slachtoffer (0-1). Ook Haarlem pakte drie punten. MVV moest in Noord-Holland het onderspit delven na doelpunten van Laurens ten Heuvel en Geoffrey Verweij