Interview Derby special: Voetbalkrant sprak met Geoffrey Peytier

Truyens Himke
| 0 reacties
Derby special: Voetbalkrant sprak met Geoffrey Peytier
Foto: © SC

Voetbalkrant sprak met Geoffrey Peytier
 
Op een koude zaterdagvoormiddag spreek ik af met Geoffrey Peytier. Met de verwarming op volle toeren rij ik bij hem de oprit op. We schudden elkaar de hand en onmiddellijk krijg ik koffie aangeboden. Enkele minuten later ben ik ook binnenin opgewarmd en gaan we van start. Met de stadsderby in aantocht had ik toch enkele vragen voor hem.
 
PERSOONLIJK
Waarom maakte je de stap van eerste klasse (Antwerp) naar derde klasse (KV Mechelen)? Is dit geen stap achteruit in je carrière?
 
Ja, sportief is dat sowieso een stap achteruit. Maar aangezien dat Mechelen nog altijd een ambitieuze club is, was de keuze wel gemakkelijk gemaakt. Met  die supporters, die aanhang, de uitstraling dat de club heeft en de mensen die je er kent was dat voor mij eigenlijk een dankbare optie. Bij Antwerp kwam ik niet aan bod, dus was ik heel gelukkig dat ik bij de KV kon komen sjotten.
 
Eerder deed je al de omgekeerde stap: van KV naar Antwerp. Zat daar een specifieke reden achter?
 
Ook uit noodzaak, ik denk dat iedereen die geschiedenis wel kent. Ik was lid van de ongelooflijke C-kern in die tijd.  Ik heb met De Mos en Billen serieus in de clinch gehangen.
En dan komt Antwerp op de proppen, Eddy Wouters wou mij eens zien en spreken. Toen kreeg ik de kans om van een C-kern uit tweede klasse naar een A-kern in eerste klasse te gaan, dan is de keuze snel gemaakt. Op dat moment had ik ongelooflijk veel problemen met al wat op KVM rondliep, hogerop dan toch. Dus ik had daar helemaal niets meer te zoeken op dat moment. Met pijn in het hart heb ik het nest verlaten.
 
Regelmatig hoor je dat KVM een professionelere aanpak heeft dan sommige eerste klasse clubs, klopt dit gerucht?
 
Dat is echt zo. Ik zeg dat nu, maar als je dat hoort van Bert Dhont, Patrick Goots, … dat zijn toch mannen die al meer clubs meegemaakt hebben dan ik. Dan zit daar wel iets achter.
En het is ook gewoon zo als ik dat vergelijk met Antwerp. ik heb het daar meegemaakt. Op alle niveaus werken wij professioneler; zowel op manier van trainen, medische staf, spelershome, … noem maar op. In deze club is alles gewoon super professioneel.
Met Anderlecht, Brugge of Standard kan je dat natuurlijk niet vergelijken. Maar wel met de andere.  We zijn een volwaardige eersteklasser op dat gebied.
 
Is de spelstijl/niveau in derde klasse zeer verschillend dan die in eerste? Heeft het jouw veel moeite gekost om je daaraan aan te passen?
 
Het niveau van derde klasse is vooral verschillend in dit opzicht dat het vechtvoetbal is. Er wordt net iets minder proper voetbal gespeeld, het is meer vechten en oorlog maken.
Voor mij viel de aanpassing wel mee, ik ben nooit de technisch verfijnde voetballer geweest. Ik heb het altijd al wat meer van inzet en fysiek moeten hebben. Dus voor mij is dat misschien net iets gemakkelijker dan voor een technisch verfijnde voetballer. Alhoewel dat het nog vrij vlot gaat vind ik, Yve Thijs is toch echt puur technisch. En ik vind dat hij zich toch goed aangepast heeft. In het begin hebben we het collectief wat moeilijk gehad maar daar zijn we aan het door komen.
 
KV Mechelen heeft een slechte start gekend, ben je niet bang dat dit op het einde van het seizoen de rekening zou kunnen maken?
 
Op dit moment totaal nog niet. De overtuiging is er nog altijd binnen heel de ploeg dat we gewoon kampioen spelen.
 
En dan vorige wedstrijd tegen Turnhout:  2-1 verloren, maar toch goed gespeeld.
 
Dat sterkt ons een klein beetje, in de zin dat we vorige wedstrijden toen we verloren dat zuiver aan ons zelf te danken hadden. Die hebben we gewoon weggegeven, onbewust natuurlijk want je geeft nooit zomaar een wedstrijd weg. Zoals tegen Wevelgem, Waregem, … hadden we het anders moeten aanpakken. Soit die wedstrijden waren onze eigen fout, maar nu op Turnhout vond ik dat we ons niet veel te verwijten hadden. Een vrij goeie wedstrijd gespeeld, geen super wedstrijd, maar veel pech. Dat sterkt ons wel een klein beetje.
 
Wat is jouw ambitie dit jaar bij KV Mechelen?
 
In de ploeg staan en kampioen spelen op het einde van het jaar.
 
Ik kan me best inbeelden dat het fijn moet zijn om elke week te kunnen rekenen op de supporters van KV Mechelen. Maar in mindere tijden, kan het dan geen hel zijn voor spelers en trainer?
 
Een hel voor mij persoonlijk niet echt. Omdat je dat eerst en vooral moet  kunnen relativeren en ten tweede: Ik ken het volk, ik ken dat publiek, ik ken de club. Ik weet hoe dat gaat. Als je twee wedstrijden wint dan speel je kampioen, dan is het euforie à volonté. En gaat het wat minder, dan schreeuwen ze moord en brand. Maar als je de week daarop wint is het weer vergeten. Dat is een beetje eigen aan die club en dat is ook de charme.
Persoonlijk kan ik dat goed relativeren, maar ik kan me best voorstellen dat voor sommige anders is. Voor mensen die nieuw zijn op deze club kan dat pakkend zijn. Dus in dat opzicht is een hel misschien een groot woord, dat is hard.

Maar als er dan supporters staan te wachten aan de spelershome met bier.

Tja, dat is gewoon KV, die mensen hebben op een aantal jaren tijd al zoveel problemen over hun gekregen. Ze hebben die club zelf uit de afgrond getrokken en ergens eigenen ze die club zichzelf nu toe. Het is hun club gewoon. Dat maak je nergens anders mee en dan vinden ze dat ze het recht hebben om verhaal te komen halen. En dat recht hebben ze ook.
 

DERBY

Binnen een kleine week staat de stadsderby voor de deur. Leeft dit ook bij de spelers?
 
Een beetje wel toch, ja. Het is toch een hele speciale wedstrijd. Tot vorige week hebben we daar nog niet over gepraat. Nu hebben we een vrij weekend. Volgende week is dat onze eerste wedstrijd dan is normaal dat je daarover begint te praten.
Puur sportief is het een wedstrijd zoals een andere, maar het is alles wat er rond hangt dat het zo speciaal maakt. En dan is het toch normaal dat je daar met iets meer spanning naar toe leeft.
 
Is er dan geen extra motivatie nodig van de trainer of wil gewoon iedereen deze wedstrijd winnen?
 
Totaal niet. Iedereen wil die wedstrijd winnen. Iedereen!
 
Maar zijn er dan geen extra trainingen of speciale activiteiten gepland om de sfeer te bevorderen?
 
Neen, dat niet. We zijn toevallig donderdag wel samen op stap geweest. En dan zie je wel dat er een hele hoop meegaan. Dus de groepssfeer is gewoon perfect.
Op gebied van trainen  vind ik niet dat we iets extra’s of speciaals moeten doen.  Neen, we zijn echt goed bezig op training en ik denk dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te doen.
 
Je ziet ook aan het voorval Tom Peeters dat er niet speciaal wordt ingehouden voor die wedstrijd. Want Peeters pakt zijn derde gele kaart op Turnhout en mist de derby.
 
Neen, dat moet gewoon. Bert Dhont en ik hadden er ook twee, voor hetzelfde geld is het Bert of ik die volgende week mis. Of beiden of alle drie. Die match op Turnhout moesten we winnen.
Op dat gebied maken we niet direct een onderscheid: die match is belangrijk en die minder. Neen zeker niet. We gaan elke wedstrijd voor de volle 200%.
 
De Mechelse derby is die uniek? Je hebt zelf ook Antwerp – Germinal Beerschot meegemaakt, ook niet mis.
 
Dit is uniek. Mechelen is nog iets anders als 'den Antwerp'. Je kan het wel vergelijken, die vijandigheid is er ook wel een beetje. Maar het is nog anders.
Ik zeg maar iets (het is maar een voorbeeld!!!): stel dat we dit jaar niet overgaan en we winnen twee keer tegen de Racing. Dan zal de echte Kakker zeggen: “Verdomme we zijn niet over, maar we hebben toch twee keer van de Racing gewonnen”. Ik denk niet dat ze daar op Antwerp zo over zouden spreken. Als ze daar zakken, maar twee keer van de rivaal winnen is hun seizoen niet goed. Hier daarentegen komt dat wel naar boven.
Maar omgekeerd ook, we spelen kampioen met zeven punten los maar verliezen twee keer van Racing. Dat blijft een grote zwarte vlek. Dan is het van “Kampioen, maar toch twee keer verloren verdomme.” Dat is echt iets speciaal hier, Patje Goots heeft dat ook al gezegd.
Iedereen volgt dat hier ook. Het komt in het sportjournaal als één van de enige derde klasse wedstrijden.  Dat bewijst zelf dat dit in heel België leeft.
 
Als je op dat veld staat, voel je dan echt die rivaliteit, die haatgevoelens tussen die twee clans?
 
Ja, dan wel, in die wedstrijd wel. Als die clans dan tegen elkaar beginnen te roepen. Tijdens de wedstrijd is dan net iets minder omdat je geconcentreerd bent. Maar tijdens de opwarming hoor je dat duidelijk. Dat is plezant, voor mij althans. Dat zwiept mij op. Het geeft een sfeer van oorlog op het veld.
 
Vorig seizoen verloor KV na 56 jaar thuis van Racing. Wat voor gevoel gaf dat?
 
Dat is doodgaan. Zeker voor mij. Ik zat dan op de bank in de eerste helft. Je zit daar gewoon te sterven. Tegen de Racing verliezen en dan nog thuis: dat kan niet. Hopelijk kunnen we vanaf dit jaar die reeks van 56 jaar terug opstarten. We hopen.
 
Dan heb ik nog enkele vragen van onze lezers;
 

Welke invloed heeft het faillissement van KV Mechelen op jouw gehad?

Hetzelfde, sterven als je dat hoort. Ik ben hier dan wel moeten vertrekken. Maar dat was puur door omstandigheden. En dan moet je dat van op afstand een beetje volgen, dat is triestig. Zo een club, ik had ook zo heel even iets van “nu is het echt gedaan”.  En je hebt daar dan zolang gespeeld. Ik heb ook heel wat activiteiten toen meegedaan; zoals de Nacht van Malinwa, naar wedstrijden komen zien, … je blijft dat volgen en je sterft zelf ook een beetje.

 
Vorig seizoen ben je samen met Tom Peeters naar Malinwa gekomen, op dat moment bood je echt een meerwaarde. Maar dit jaar treffen we je vaak op de bank. Wat is hier de reden van? Pas je niet in het systeem of ben je niet in vorm? Vanwaar die terugval?
 
Misschien iets minder in vorm. Ik weet het niet. Het zijn keuzes die de trainer moet maken. KV is ook niet zomaar een ploeg in derde. Het is een uitgebreide kern met goede namen. Iedereen is elkaar een beetje waard. De kans bestaat altijd dat je op de bank beland. Jan Verlinden en Dirk Huysmans zijn zelfs een paar weken niet bij de zestien geweest. Dat zijn ook gasten die kunnen voetballen. Maar ze zitten wel in derde klasse niet bij de kern. Dan kan gewoon gebeuren, maar ik leg er mij niet bij neer.
 
 
Welke speler zou je nog graag bij KV zien spelen?
 
Zidane, Beckham, …
 
En nu realistisch?
 
Ik heb gehoord van Ribus. Ik denk dat hij zeker een meerwaarde kan bieden voor KV. Dus laat maar komen. Van mij mag elke speler die een meerwaarde bied aan KVM komen. We moeten gewoon kampioen spelen.
 
Als je in de winterstop een beter aanbod krijgt van een andere ploeg, zou je dan overwegen om te vertrekken bij KVM?
 
Neen, zeker niet. Ik blijf zonder meer tot het einde van het seizoen bij Mechelen. Daarna zie ik nog wel. Ik heb drie kinderen groot te brengen en die leven niet op water en brood. Dus ik hoop dat er na nieuwjaar snel onderhandelingen beginnen. Liefst van al zou ik ook volgend seizoen de geel-rode kleuren verdedigen.
 
En dan nog een allerlaatste als je daar wil op antwoorden natuurlijk. Een pronostiek?
 
Liever niet, ik zou niet graag domme uitspraken doen. Laten we het houden bij winnen.


Lees ook onze andere derby spacials:
Liefde en haat op één kilometer van elkaar
Voetbalkrant sprak met David Nechelput


Redactie: Himke Truyens
Eindredactie: Kersten Steurbaut
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga A

Nieuwste reacties