Titelfavoriet Brann onderuit tegen middenmotor

viki meeuwis

In de Tippeligaen stonden gisterenavond twee wedstrijden van de veertiende speeldag op het programma. Het waren ook meteen twee van de drie titelkandidaten die in actie kwamen; VÃ¥lerenga en Brann. Beiden stonden na de voorgaande speeldag op zes punten van leider Start. Op papier hadden ze ook makkelijke wedstrijden.
Vålerenga moest het opnemen tegen Ham-Kam. De ploeg van Axel Smeets en Geir Frigård eindigde vorig seizoen nog vijfde maar doet het dit seizoen heel wat minder goed. Momenteel staan ze in de onderste regionen van het klassement. Brann moest uitspelen bij middenmotor Molde en had daar eigenlijk niet veel problemen te verwachten, of zo dachten ze toch.

Vålerenga IF – Ham Kam: 2-1

Het was een geïnspireerd team dat de leiding nam in de match tegen Ham-Kam gisteren. De bezoekers ondervonden dat het niet zo simpel was om tot het middenveld door te dringen. Bovendien was dit misschien de enige kans voor de supporters van VÃ¥lerenga om Steffen Iversen en Tore André Flo tesamen op het veld te zien. Maar voor Flo zou het niet direct de beste wedstrijd uit zijn carrière worden. Flo heeft in al zijn debuutwedstrijden kunnen scoren (behalve bij Sienna). Na amper tien minuten had hij de mogelijkheid om de score te openen, maar hij kwam net te laat om de pass van Morten Berre in een doelpunt om te zetten.
Na ongeveer een kwartier begon de inzet van de thuisploeg wat te dalen en kon een andere debutant, Markus Ringberg zich van zijn beste kant laten zien, spijtig voor hem kwam de bal in het zijnet terecht.
Een pass van Magne Hoset naar Flo vlak voor het half uur werd door Ham-Kams doelman Eddie Gustafsson uit de netten gehouden. Gustafsson staat trouwens in de belangstelling van het Zweedse Djurgårdens IF FF. Kenneth Dokken probeerde met een kopbal Arni Gatur Arason te verschalken maar die redde meesterlijk. De stand na de eerste helft; 0-0.

In het begin van de tweede helft was Ham-Kam de betere ploeg. Maar de bezoekers morsten met hun kansen en konden er geen doelpunt uit puren. Het is dan ook niet toevallig dat Ham-Kam dit seizoen al elf tegendoelpunten moest slikken en in de uitwedstrijden nog nooit kon scoren.
In de 59e minuut kreeg Marcus Ringberg de bal op vijf meter voor doel maar kon geen goal maken.
Rekdal zag het met lede ogen aan en besloot in te grijpen met een dubbele wissel. Ardian Gashi en Flo gingen eruit en in de plaats kwamen de broers Holm. Vanaf dan kreeg VÃ¥lerenga terug greep op de wedstrijd. Amper twee minuten later kon Iversen een fout in de verdediging van Ham-Kam uitbuiten en de 1-0 op het bord zetten. In de 74e minuut kreeg Iversen opnieuw een prachtkans toen hij helemaal alleen voor het doel van Gustafsson kwam, maar hij kreeg de bal niet in het doel, wel in het zijnet. Ook Daniel Fredheim Holm probeerde tien minuten voor het einde met een mooie chipbal, maar nipt erover. Rekdal voerde nog een wissel door en haalde Hoset eraf ten voordele van Ishizaki. Die aarzelde niet al te lang en amper twee minuten op het veld kon hij zich volledig vrijspelen en de bal in het doel koppen, 2-0. Ham-Kam had dan al lang verloren en het was aan de nieuwkomer Jess Thorup (ex-FC Esbjerg) te danken dat het in de toegevoegde tijd nog 2-1 werd.

Vålerenga: Arason, Hovi, Muri, Wæhler, Dos Santos, Berre, Hoset (’85 Ishizaki), Gashi (’60 Holm) Grindheim, Iversen, Flo (’60 Fredheim Holm)

Ham-Kam:
Gustafsson, Smeets, Haraldsen (’76 Sørum), Storbæk, Corales, Gullerud (’81 Thorup), Haug, Dokken, Moen, Ringberg, Olsen

Doelpunten: Iversen (’63 ; 1-0), Ishizaki (’87 ; 2-0), Thorup (’90 ; 2-1)

Gele kaarten
: Kjetil Wæhler

Toeschouwers
: 13.446

Molde FK – Brann: 3-1

In de eerste twintig minuten was Molde duidelijk de betere ploeg. Ze speelden hoog en wonnen zowat alle duels op het middenveld. De verdediging van Brann kreeg het erg te verduren.Gedurende die periode creërde Molde zes doelkansen. Berg Hestad (ex-Heerenveen) kreeg enkele kansen maar Opdal kon redding brengen voor de bezoekers. Vlak voor het kwartier viel dan het eerste doelpunt. Ohr lobte de bal mooi over doelman Opdal en de 1-0 stond op het bord. Amper vijf minuten later kon oudgediende en ex-Gentspeler Peter Rudi er met een kopbal vanop twaalf meter 2-0 van maken. Brann kwam vanaf dan beter in het spel en kon vier kansen afdwingen maar kwam niet tot scoren.

Het spel in de tweede helft was van mindere kwaliteit dan in de voorgaande. Brann speelde iets beter en kon in de 51e via Robbie Winters nog een doelpunt uit de brand slepen. Maar hun hoop op een gelijkspel werd twee minuten later al teniet gedaan toen Toni Kallio het derde doelpunt van de thuisploeg tegen de netten knalde en tevens de eindscore vastlegde.
Molde doet een goede zaak een heeft nu acht punten voorsprong op achtervolgers Bodø/Glimt en negen op Aalesund en Odd Grenland.
Brann daarentegen belandt voorlopig op de derde plaats met 24 punten, 6 minder dan leider Start dat morgen in actie komt.

Molde: Moldskred, Strande (’71 Høyem), Andreasson, Mavric, Kallio, Møster, Rudi (’62 Roberg), Kihlberg, Berg Hestad, Ohr, Friend

Brann: Opdal, Sigurdsson (’59 Knudsen), Soma, Bjarnason, Hanstveit, Sanne (’86 Macallister), Miller, Scharner, Ludvigsen (‘46 Haugen) Sæternes, Winters

Doelpunten: Ohr (’14 ; 1-0), Rudi (’19 ; 2-0), Winters (’51 ; 2-1), Kallio (’53 ; 3-1)

Gele kaarten: Winters

Toeschouwers: 10.309