VÃ¥lerenga met een puntje meer dan Start

viki meeuwis

Op twee wedstrijden van het einde van de competitie waren alle ogen gericht op Start, VÃ¥lerenga en Lyn. Van die drie ploegen moest Lyn zijn partij tegen Tromsø  winnen om in de titelrace te blijven.

Start – Aalesund: 4-5
Negen doelpunten, een rode kaart en een geweldige sfeer, dat was de partij tussen Start en Aalesund zaterdag.

Start begon het beste aan de partij en speelde met momenten Aalesund van het veld. Alex Valencia kon het eerste doelpunt binnenwerken. Hij raakte de bal met de buitenkant van zijn voet, niet echt ideaal voor een doelpoging, maar toch wist hij het net te vinden. Aalesund bleef echter krampachtig aanklampen. Lasse Olsen werd vrijgespeeld en legde mooi af voor Erlend Holm die de bal vanop zestien meter met een volley recht in de kruising trapte, 1-1.
Tegen het einde van de eerste helft bleek dat het noch Start noch Aalesund zou zijn die hun stempel op de wedstrijd zouden drukken. Die “eer” was weggelegd voor scheidsrechter Svein Oddvar Moen. In de toegevoegde tijd van de eerste helft deelde hij een cadeautje uit aan de bezoekers, een strafschop die er eigenlijk geen had mogen zijn. De aanleiding was het feit dat Marius Johnsen aan het shirt van Tor Hogne Aarøy zou getrokken hebben. Oliveira zette de strafschop simpel om in een doelpunt, 1-2.

In de tweede helft liet Oddvar Moen zich opnieuw opmerken maar dit keer in goede zin; Lasse Olsen werd neergehaald door Atle Roar HÃ¥land, die prompt een rode kaart kreeg. Opnieuw was het Oliveira die de penalty nam en de 1-3 op het bord zette. In de 59e minuut kreeg BÃ¥rd Borgersen de bal na een corner en knalde die hard tegen het net, 2-3. Twintig minuten later was het opnieuw Aalesund dat aan het langste eind trok via een kopbal van Aarøy, 2-4. Start bleef echter aandringen en Fredrik Strømstad kon met een kopbal de 3-4 binnenwerken.
In de 88e minuut leek het alsof Start toch nog een puntje uit de brand zou slepen na een doelpunt van Valencia wat de 4-4 stand opleverde. Tevergeefs want nog geen minuut later kon Frederiksen er na een mooi pass van Bahoken 4-5 in het voordeel van de bezoekers van maken. Start staat nu op de tweede plaats op een punt van VÃ¥lerenga.

Rosenborg – Brann: 4-1

Een ontmoeting tussen Rosenborg en Brann zorgt gewoonlijk voor veel doelpunten en deze keer was het niet anders. Voor beide teams is het geen al te goed seizoen geweest. Brann was nog wel steeds in de race voor deelname aan de Royal League (waar enkel de vier eerste van het klassement aan mogen deelnemen). Rosenborg kende in de Tippeligaen de  nodige problemen en verkeerde lange tijd in degradatiegevaar.

De eerste helft was het nog zoeken voor beide ploegen. Het tempo lag hoog, de inzet was er maar het spel zelf was slordig met veel slechte passes. Lange tijd zag het ernaar uit dat het de bezoekers zouden zijn die de beste kansen uit die chaos haalden. Uiteindelijk waren de beste kansen, zij het maar halve, voor Brann. Op een kwartier voor de pauze werd het nog een ware doelpuntenkermis. Torstein Helstad knalde de bal wel in doel, waar Frode Johnsen en Jan Gunnar Soli eerder hun doelkansen verprutsten. Een minuut later was het de beurt aan Per Ciljan Skjelbred die kon scoren na een corner. Nog geen vijf minuten later volgde er een kans voor de ploeg uit Bergen. Charlie Miller en Tom Sanne speelden vanop de linkerflank Martin Knudsen vrij, die vijf minuten voor de pauze de 2-1 binnenwerkte.

In de tweede helft zette Rosenborg het doelpuntenfestijn verder. Drie minuten ver kreeg Rosenborg een vrije trap toegewezen, die genomen werd door Storflor. De verdediging van Brann stond erbij en keek ernaar en liet de bal gewoon voorbij gaan. Frode Johnsen kon ervan profiteren om simpelweg de 3-1 op het scorebord te zetten. Na een fout van Paul Scharner op Johnsen, kon middenvelder Opdal de bal vanop links tegen de netten knallen.

Brann speelde niet echt slecht maar kon nooit goed afwerken en in beslissende fases was dat fataal voor hen. In de 70e minuut maakte Frode Johnsen het werk af door de bal na een corner in het doel van Brann te koppen. 4-1 was dan ook de terechte uitslag. Rosenborg is nu bijna zeker weg uit de gevarenzone en kan terug rustiger ademhalen. Brann doet een hele slechte zaak en kan nu deelname aan de Royal League definitief vergeten.

Viking – Vålerenga: 0-0

Egil Østenstad en Toni Nhleko waren dichtbij de openingstreffer op het kwartier maar dat was buiten keeper Arni Gautur Arason gerekend. Arason speelde overigens een sterke wedstrijd. In de 17e minuut speelde Brocken naar Iversen die een schot op doel probeerde, maar keeper Basso kon redding brengen. Enkele minuten later was het weer de beurt aan de tandem Østenstad – Nhleko. Østenstad kwam helemaal alleen voor Arason, die de bal nog kon opvangen. Nhleko probeerde nog met een uithaal in de rebound vanop acht meter maar wederom geraakte de bal niet voorbij Arason. Nog een kans via Iversen die Gashi aanspeelde die de bal net over de doellat schoot. Op het half uur versierde Fredheim Holm een vrije trap voor Vålerenga. Ishizaki nam die vanop 30 meter maar de bal werd mooi door keeper Basso aangenomen. Hangeland speelde de bal slim hoog over de verdediging van de bezoekers waar Nhleko klaar stond. Arason kon de bal echter opvangen. Vlak voor rust kon Muri een bal afwenden naar corner. Østenstad ving de bal op en probeerde met een kopbal maar geraakte niet voorbij Arason.

In de tweede helft ging de partij lange tijd gelijk op. Binnen het kwartier hadden zowel Viking als VÃ¥lerenga al een vrije trap toegewezen gekregen. Beide pogingen liepen echter op niets uit. Met twintig minuten gespeeld na de rust moest Arason even van het veld na een duel met Østenstad. VÃ¥lerenga kreeg een vrije trap mee. In de 70e minuut een vrije trap via Kopteff die bij Nhleko terecht komt maar Arason was vlug bij de bal. De beste kans voor VÃ¥lerenga kwam in de 73e minuut. Magne Hoset speelde de bal rondom tot bij Mabizela die alleen voor doel kwam en een hard schot afvuurde op doel. Keeper Basso liet zich echter niet verrassen. VÃ¥lerenga bleef zoeken naar het verlossende doelpunt. Een vrije trap van Hoset belandde op het het hoofd van Dos Santos die richting doel trapte maar niet voorbij Basso geraakte.
Dit gelijkspel brengt VÃ¥lerenga op een puntje meer dan Start. VÃ¥lerenga speelt volgende week thuis de beladen wedstrijd tegen Rosenborg. Om hun kansen op de titel veilig te stellen zouden ze dit, overigens reeds uitverkochte, duel moeten winnen.

Lyn – Tromsø: 0-1

Voor Lyn stond er heel wat op het spel. Bij winst bleven ze in de race voor de titel. Bij verlies zagen ze die aan hun neus voorbij gaan. Het enige doelpunt in deze partij viel in de 64e minuut. Ademolu speelde een vrije trap netjes naar Kibebe die niet aarzelde en de bal mooi vanop vijf meter in doel kopte. Keeper Al-Habsi kon de harde bal gewoon niet tegenhouden. In de eerste helft zag het er nochtans lang naar uit dat Lyn de thuiszege op zak zou steken. Het eerste kwartier kreeg de thuisploeg drie grote kansen. De beste kans was voor Daniel Theorin die helemaal vrij stond en via een corner op doel schoot maar de bal kwam in het zijnet terecht.
In de tweede helft begon Tromsø beter in de wedstrijd te komen en na het doelpunt van Kibebe was hun verdediging meer paraat. Ole Martin Årst was dichter bij een doelpunt dan Lyn bij de gelijkmaker. Lyn verspeelt dus zijn kans op de titel maar is nog steeds kandidaat voor deelname aan de Royal League.

Frederikstad – Molde: 1-1

Het was ex-Heerenveen middenvelder Berg Hestad die Molde in de eerste helft op voorsprong bracht. Met twintig minuten gespeeld kreeg hij zijn eerste kans toen hij vlak voor doel kwam en de bal in de verste hoek probeerde te krijgen maar die ging net langszij. Drie minuten voor de pauze was het Petter Rudi die kwam oprukken en Ohr vrijspeelde op de flank. Die speelde terug op Berg Hestad die het hoofd koel hield en de bal tegen het net knalde, 0-1.

In de tweede helft kwam Frederikstad sterker voor de dag. Een verdediger werd eruit gehaald en een aanvaller kwam ervoor in de plaats. Invaller Martin Wiig kreeg de bal toegespeeld vanop rechts en kon de bal op doel mikken, links van de keeper. Het geluk was aan de kant van Frederikstad want de bal kwam nog op een verdediger van Molde terecht waarna de bal alsnog over de lijn rolde. Tegen het einde van de wedstrijd kregen beide ploegen nog enkele kansen maar konden er geen doelpunt meer van maken. Het gelijkspel betekent wel dat geen van beide ploegen uit de degradatiezone weet op te klimmen.

Odd Grenland – Ham-Kam: 2-2

Espen Olsen was een van de spelers die het Odd moeilijk maakte. Al na twee minuten creërde hij twee kansen. Beide keren kwam de bal vanop het middenveld en kon Olsen de verdediging uitschakelen maar telkens vond hij keeper Rune Jarstein op zijn weg. Het was wachten tot op het eind van de eerste helft vooraleer het eerste doelpunt viel. Espen Olsen werd vrijgespeeld en kwam alleen voor doel te staan, deze keer was Jarstein kansloos en zette Olsen de 0-1 op het bord.

Na de rust kon Patrick Suffo voor Odd de gelijkmaker binnenwerken via een corner van Espen Ruud. Twee minuten later kreeg Ham-Kam een vrije trap toegewezen op tien meter van het doel. Het muurtje van Odd stelde weinig voor en zo had Petter Vaagan Moen geen moeite om een doelpunt te maken, 1-2.
Twintig minuten voor het einde kreeg Svindal Larsen zijn tweede gele kaart van de avond te pakken na een fout op Vaagan Moen op het middenveld. Rood dus en Odd moest met tien man verder.

De laatste vijf minuten kreeg Ham-Kam keeper Eddie Gustafsson een waar speervuur van ballen te verwerken. Oliver Occean kon de bal binnenwerken maar het doelpunt werd afgekeurd wegens offside. In de toegevoegde tijd kwam de gelijkmaker er dan toch. Een pass van Ruud die voor doel belandde en die door Henriksson mooi in doel werd gewerkt.