Top drie verliest

viki meeuwis

Afgelopen weekend stond de zeventiende speeldag op het programma in de Deense hoogste klasse. Op papier had de top drie, leider FC Kopenhagen, Brøndby en Viborg makkelijke wedstrijden. De resultaten waren er echter niet naar.

Esbjerg – FC Kopenhagen: 3-1

FC Kopenhagen had niet verwacht van te verliezen en dus kwam de klap hard aan. Esbjerg begon gemotiveerd aan de wedstrijd en dat resulteerde op het half uur in een eerste doelpunt via Jacob Poulsen. Slechts drie minuten later bracht Jan Kristiansen de thuisploeg op een 2-0 voorsprong, zijn vierde van het seizoen.

Kopenhagen stak een tandje bij en vijf minuten later zorgde Michael Gravgaard via een kopbal voor het eerste doelpunt van de bezoekers. Zes minuten in de tweede helft kon Fredrik Berglund de thuisploeg de definitieve overwinning bezorgen, 3-1 was het verdiende eindresultaat voor in het voordeel van Esbjerg. Kopenhagen trok resoluut ten aanval vanaf dat moment maar het mocht niet meer baten.

“het was een heel goede wedstrijd, bovendien zijn we de eerste die dit seizoen FC Kopenhagen een nederlaag kunnen bezorgen”, aldus een glunderende Berglund na afloop van de match. De trainer van Kopenhagen, de Zweed Hans Backe, was minder euforisch dan zijn landgenoot Berglund: “we begonnen zonder engagement aan de eerste helft. Als we aan de wedstrijd begonnen waren zoals we ze afsloten, dan hadden we zeker gewonnen.”

AaB – Brøndby : 3-0

De wedstrijd van zondag was belangrijk voor AaB, dat bij de eerste vier wil eindigen dit seizoen en zich zo van een plaats in de Royal League wil verzekeren. Brøndby was duidelijk favoriet en hoopte om tot op drie punten te kunnen naderen van leider FC Kopenhagen. Het zou echter anders uitdraaien.

AaB zette de bezoekers van in het begin van de wedstrijd onder druk en creëerde verschillende kansen. Het zou tot vlak voor de pauze duren vooraleer Artim Sakiri de score opende. Met de linkervoet knalde hij de bal voorbij keeper Ankergren. Aalborg ging de rust in met een 1-0 voorsprong. Na de pauze werd de voorsprong al na zeven minuten vergroot, alweer via Sakri na een goede voorbereiding van Michael Jacobsen. In de 67e minuut legde Martin Ericsson met de 3-0 meteen ook het eindresultaat vast.

De trainer van Brøndby, Michael Laudrup, was na de wedstrijd zwaar teleurgesteld over het verlies van zijn ploeg. “Het was erbarmelijk, het is heel moeilijk om iets positief te zeggen over de inzet en het spel van de ploeg”, aldus Laudrup. Door dit verlies blijft het verschil met FC Kopenhagen nog steeds zes punten.

FC Midtjylland – Silkeborg: 0-2

Ondanks het feit dat Midtjylland de partij grotendeels domineerde, was het Silkeborg dat met de drie punten ging lopen. Heel de eerste helft zette de thuisploeg Silkeborg onder druk en op de 40e minuut kreeg Midtjylland een strafschop toegewezen, Jesper Mikkelsen nam die maar kon er geen doelpunt uitpuren. In plaats daarvan was het Dennis Flinta die in de 73e minuut wel effectiviteit toonde en de bal tegen het net zette en zo de bezoekers op een 1-0 voorsprong bracht. Acht minuten later besliste invaller Thomas Raun de match toen hij de 2-0 op het bord zette.

AGF – FC Nordsjælland: 1-3

Het was Mads Junker die zijn stempel op de wedstrijd drukte., zijn hattrick besliste de wedstrijd in het voordeel van de bezoekers. Daarmee bevestigde hij zijn status als topscorer met 14 doelpunten in 17 wedstrijden. Christer George kon voor AGF de eer redden door alsnog een tegengoal te scoren. Ã…rhus blijft zo op de voorlaatste plaats steken met 12 punten. FCN daarentegen staat op de vijfde plaats met 17 punten achterstand op leider Kopenhagen.

SønderjyskE – AC Horsens: 1-1

Op het half uur moest Horsens na een rode kaart  al met 10 man verder maar kon stand houden en zo gingen beide ploegen met een brilscore de rust in. Tien minuten in de tweede helft kon Jacob Olesen de thuisploeg op 1-0 voorsprong brengen. Lang zou dat voordeel niet duren want vijf minuten later zette Per Gade, na een corner van Charles Akonners, de gelijkmaker op het bord. Dit gelijkspel is vooral voor SønderjyskE nadelig dat net zoals AGF op 12 punten staat.

OB – Viborg: 3-0

Viborg leed zijn derde nederlaag van dit seizoen, OB speelde hen compleet weg. De man van de match was de Braziliaanse aanwinst José Junior. De eerste twee doelpunten werden door hem gemaakt, en miste op het nippertje de hattrick. Het was uiteindelijk Søren Berg die de 3-0 binnenwerkte. Met deze zege komt OB op de vierde plaats, op acht punten van Viborg dat zelf 34 punten heeft.