Wat deden Belgen tegen EK-tegenstanders?

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Wat deden Belgen tegen EK-tegenstanders?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

België kent zijn tegenstanders in de kwalificatiepoule voor het Europees Kampioenschap dat over twee jaar in Zwitserland en Oostenrijk wordt gespeeld. Maar welk (recent) verleden heeft België met die landen. Voetbalkrant.com zocht het voor u uit.

PORTUGAL

De balans die de Belgen tegen Portugal kan voorleggen, oogt goed. Beide landen stonden al veertien keer tegenover elkaar en vijf keer trokken de Belgen aan het langste eind. Maar als de Belgen tegen Portugal aan de bak moeten, wordt er vooral gelijkgespeeld. Al zes maal was er geen winnaar. Slechts drie keer verloor België. Ook de laatste keer dat België en Portugal tegenover elkaar stonden, werd het een gelijkspel. In de voorbereiding voor het Euro 2000 werd het in Charleroi 1-1. Voor België was Branko Strupar de doelpuntenmaker, voor Portugal trof Ricardo Sa Pinto in de slotfase raak. Wat de Belgen deze keer kunnen verwachten van de Portugezen, is koffiedik kijken. Portugal nam op Euro 2004 afscheid van een gouden generatie en de aflossing van de wacht komt er maar moeizaam. Cristiano Ronaldo is de leidersfiguur, maar topschutter Pauleta raakt een dagje ouder. In de WK-kwalificatie won Portugal z'n poule met onder andere Rusland en Slovakije waarbij het de Russen zelfs vernederde met 7-1. Anderzijds kwam het bij Liechtenstein niet verder dan een 2-2-gelijkspel.

POLEN

Zeventien keer stonden België en Polen tegenover elkaar en de balans tussen beide landen oogt zeer evenwichtig: 6 keer wonnen de Rode Duivels, 6 keer werd het een gelijkspel en 5 keer trokken de Polen aan het langste eind. Het is wel zo dat België de voorbije jaren in onderlinge confrontaties de betere was. In 2002 in Szczecin werd het 1-1 en mocht doelman Geert De Vlieger de tegengoal van de Polen op zijn conto schrijven. In Brussel werd het een jaar later 3-1 na een knappe collectieve prestatie. Polen plaatste zich in een groep met Engeland als tweede rechtstreeks voor het WK. Sterspelers zijn ongetwijfeld spits Maciej Zurawski en Jacek Krzynowek, maar het is ook opletten voor Andrzej Niedzielan en Tomasz Frankowksi

SERVIË-MONTENEGRO

Met dit land hoeven we niet echt meer kennis te maken. Zonder twijfel is dit het zwaarste land uit pot 3. Het land werd groepswinnaar in de WK-kwalificatie en hield daarbij dus ook Spanje af. Het land teert op een stevige defensie want het kreeg maar één doelpunt tegen in tien wedstrijden. Op het middenveld vormen de regisseurs Zvonimir Vukic en Dejan Stankovic de motor van de ploeg. Topspitsen heeft het land ook genoeg: Mateja Kezman, Savo Milosevic, Nenad Jestrovic, Danijel Ljuboja, Darko Kovacevic, Nikola Zigic of talent Mirko Vucinic. België en Servië-Montenegro speelden nog maar twee keer tegen elkaar. De resulaten kent u: 0-0 in Belgrado in juni dit jaar en in november 2004 wonnen de Serven met 0-2 na doelpunten van Vukic en Kezman.

FINLAND

Als je België met één land geen cadeau wil doen, dan wel met de Finnen. Zes keer speelden beide landen al tegen elkaar. Drie keer wonnen de Belgen, Ã©Ã©n keer werd het gelijk en twee keer waren de Finnen beter. En vooral tijdens de laatste twee confrontaties werden de Belgen van het kastje naar de muur gespeeld. Op een zonnige augustusavond in 2001 wonnen de Finnen met 4-1 en toen was Mikael Forssell de grote kwelgeest. Op een regenachtige augustusavond in 1999 in Brugge won het ook al een spektakelduel met 3-4.  Finland kwalificeerde zich nog nooit voor een groot toernooi, maar tijdens elke kwalificatieronde zet het land een stapje vooruit. Het kan rekenen op de sterke sluitpost Antti Niemi, op het middenveld draait 'good old' Jari Litmanen nog mee, maar vooral in de spits heeft het met Mikael Forsell en Shefki Kuqi twee sluipschutters in huis. Dit wordt een zware dobber.

ARMENIË

Jawel, België speelde al eens tegen Armenië. Het was midden de jaren '90 toen de Rode Duivels zich een weg moesten banen naar het Euro 96 in Engeland. Ja, het was in diezelfde periode dat de Belgen in het Constant Vanden Stockstadion moesten spelen omdat het Heizelstadion op invallen stond, en zie, ook nu moeten we tegen hen als het Boudewijnstadion een gevaar voor de samenleving vormt en er niet meer kan gespeeld worden. Genoeg daarover, twee keer was België de sterkste en tweemaal was dat met 2-0. René Vandereycken zal niet mopperen als het nu weer zoiets wordt. Wat stelt Armenië voor? Niet zo veel maar enkele jonge talenten vinden stilaan hun weg naar West-Europa. Exponent daarvan is Edgar Manucharyan die bij Ajax speelt. Verder wordt het ook opletten voor de Hakobyan's, ze zijn met twee: Ara en Aram. In de spits pakt Armen Shakhgeldyan vaak een doelpuntje mee.

AZERBEIDZJAN

Dit land is zowaar een nog grotere onbekende dan Armenië. België speelde nog nooit tegen dit land, al was Anderlecht er vorige zomer actief tegen Neftchi Baku. Veel viel er niet te onthouden buiten de slechte omstandigheden en het negatieve resultaat: 1-0-verlies. Wie valt op bij de Azeiri's: vooral spits Gurban Gurbanov. Azerbeidzjan kon nog niet veel potten breken, maar versloegen ooit al Servië-Montenegro in de aanloop van het Euro 2004. Bovendien gingen ze in Belgrado ook gelijkspelen. Vooral de verplaatsing naar Baku zou wel eens erg gevaarlijk kunnen worden voor een België uit vorm. Een zuinige overwinning zoals Engeland in de strijd om een WK-ticket (0-1 met een doelpunt van Michael Owen) mag volstaan. Polen, straks ook weer tegenstander, slaagde er dan weer in Azerbeidzjan tot twee keer toe belachelijk te maken. Conclusie: de ene dag is ook de andere niet voor dit oostblokland. Bovendien lijkt één van de hobby's grossieren in rode kaarten.

KAZACHSTAN

Wielrenners van hoog niveau heeft het land wel, maar voetballers, da's iets anders. Het land is toe aan zijn tweede kwalificatiereeks in de Europese zone. Het land heeft in de WK-kwalificatie enkel tegen Georgië één puntje behaald. Het land is een grote onbekende maar echte pandoeringen heeft het niet gekregen. Als we dan toch namen moeten noemen van enkele gevaarlijke spelers dan zijn het spits Daniyar Kenzhekhanov en verdediger Aleksandr Kuchma. België speelde vanzelfsprekend nog nooit tegen Kazachstan.





Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties