Toppers maken geen fout

Maarten Vandenabeele

Juventus en Inter maakten geen fout in hun thuismatchen tegen Udinese en Chievo. Zo blijft het verschil in de ranglijst 8 punten. Ook Fiorentina won en Treviso, met Baseggio 90 minuten op het veld, pakte een punt tegen Sampdoria.

Gemakkelijk had de Oude Dame het niet tegen Udinese. De leider boekte wel een oververdiende overwinning, maar moest wachten op Del Piero, die kort na zijn invalbeurt het enige doelpunt scoorde, in de 70e minuut. Daarbij stond 'Il Piccolo Principe' wel buitenspel maar scheidsrechter Dattilo gaf geen krimp. Al na 36 minuten kreeg Muntari rood bij de bezoekers maar voor de pauze kwam Juve niet tot grote kansen, behalve een kopbal van Ibrahimovic op de lat. Na rust werd het tempo opgeschroefd maar een sterke De Sanctis stopte alle doelpogingen, tot hij zijn meerdere moest herkennen in een vluchtschot van Del Piero, op voorzet van Zambrotta. Daarna kwam Udinese nog eenmaal gevaarlijk opzetten, maar Cannavaro redde met zijn hele lijf de inzet van Vidigal op de lijn.

Inter won met dezelfde cijfers van Chievo. De voorsprong kwam er echter al veel vroeger dan bij de Bianconeri. Cruz kroonde zich tot matchwinnaar met een rake trap in de 7e minuut. In de tweede helft kregen de Nerazzurri nog vele mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen, maar Adriano had duidelijk zijn dag niet en miste enkele opgelegde kansen.

Fiorentina mag stilaan een standbeeld oprichten voor Luca Toni: opnieuw was een treffer van de topschutter genoeg voor 3 punten. In de 37e minuut scoorde Toni zijn 22e van het seizoen en bekroonde daarmee het veldoverwicht van de Viola. Na rust waren de bezoekers uit Lecce de ploeg met het meeste initiatief maar scoren lukte niet voor de rode lantaarn.

Livorno zakt weg na een 2-2 gelijkspel, thuis tegen Messina. Aan clubicoon Lucarelli heeft het niet gelegen: hij scoorde 2 doelpunten, beide na de rust. Messina kwam nog terug, via 2 omgezette penalty's van Di Napoli. Het laatste doelpunt viel in de 5e minuut van de toegevoegde tijd. Toen was Cristante bij de bezoekers al een tijdje naar de kleedkamers na een noodremovertreding op Cesar.

Ook Reggina en Palermo hielden het op 2-2. Via Barone en Caracciolo kwamen de Rosaneri tweemaal op voorsprong maar De Rosa en Paredes redden een punt voor de thuisploeg. De treffer van Paredes was een heerlijke omhaal in de 93e minuut.

Cagliari haalde zwaar uit tegen Empoli: 4-1. Door doelpunten van Abeijon, Esposito (foto) en Suazo stonden de bezoekers al zwaar in het krijt aan de rust. Tavano kon iets terugdoen (3-1) maar slechts enkele minuten na de eerredder kopte Esposito zijn 2e van de namiddag tegen de touwen: 4-1.

Sampdoria kon niet winnen van Treviso. Kutuzov bracht de Blucerchiati na een halfuur aan de leiding maar in de 2e helft zorgde Gustavo voor de gelijkmaker. Baseggio speelde een onopvallende partij.