De geschiedenis van het Wildpark Stadion

Rens Korporaal
| 0 reacties
De geschiedenis van het Wildpark Stadion
Foto: © SC

De plaatselijke voetbalvereniging, FC Phönix was sinds de oprichting in 1884 al op zoek naar een eigen thuishaven. Pas op 19 augustus 1921 kreeg de club het voor elkaar, na veel geld te hebben verzameld, te beginnen aan de bouw van een eigen stadion. Voor ruim 50 jaar verbleef de ploeg in het Karlsruher Hardtwald. In dat bos had de Sportvereniging uit Karlsruhe een stadion waar 50.000 man in kon, 3 tennisbanen en een zwembad. Na de fusie tussen FC Phönix en de andere ploeg uit Karlsruhe, VFB Mühlburg, in 1952 moest de ploeg wegens het verouderde stadion opnieuw verhuizen. 


Het Wildparkstadion werd de naam van de nieuwe thuishaven van het team, Karlsruher Sport-Club, kortweg KSC. In 1955 opende toenmalig burgemeester Günther Klotz de nieuwe thuishaven. In het openingsduel van het Wildparkstadion speelde Karlsruher SC tegen de Duitse kampioen, Rot-Weiss Essen, 50.000 fans zagen in een van de modernste stadions van die tijd een mooi spel, wat uiteindelijk 2-2 gelijk bleef. 
 
De jaren erna was het stadion een aantal malen toneel van internationale wedstrijden. Het Duitse nationale elftal won in het stadion van landen als Noorwegen, Zwitserland, Cyprus, Marokko en Uruguay. Opmerkelijk was dat het team alle zes wedstrijden won in het stadion.
 
In 1956 was het Wildparkstadion de gastheer van de bekerfinale, waar de thuisclub KSC met 3-1 van Hamburger SV won. In 1990 was het stadion de thuishaven van de Supercup Finale tussen FC Bayern München en 1.FC Kaiserslautern. Kaiserslautern overtrof Bayern met 4-1.

In de jaren ’70 kreeg het stadion enkele flinke aanpassingen, een nieuwe lichtsysteem moest de problemen van enkele jaren ervoor verhelpen, en ook de Nordkurve kreeg een flinke aanpassing. In maart 1978 begon de verbouwing van de hoofdtribune, de capaciteit nam van 5000 naar 17.000 plaatsen een flinke stap voorruit, daarentegen werden de vele staanplaatsen gereduceerd tot 35.000. Ook werd er in 1986 als één van de eerste stadions een enorm videobord geplaatst.  

De grootste verbouwingen in het stadion waren in het jaar 1991. Toen kreeg de hoofdtribune opnieuw een flinke opknapbeurt, en de komst van skiboxen moest KSC voor extra inkomsten voorzien. Binnen 2,5 half jaar werd er een geheel nieuwe hoofdtribune uit de grond gestampt. Ruim 1200 kilo staal werd verwerkt in de nieuwe tribune, en de kosten liepen op tot 45 miljoen Duitse Mark. Dit leverde een hoop commotie op, omdat de oorspronkelijk prijs van de nieuwe tribune rond de 22 miljoen Mark zou liggen. Heftige debatten in het stadhuis van Karlsruhe, en de uiteindelijke tussenkomst van een geldschieter zorgde er alsnog voor dat de bouw compleet kon worden gemaakt.

Tijdens de heropening van de tribune in juli 1993 waren alle problemen vergeten, en opende de burgemeester het nieuwe sportpark met veel mooie woorden. Die mooie woorden waren misschien wel het begin van een prachtig duel, het grote Borussia Dortmund werd met 3-0 verslagen, door die overwinning pakte KSC de zesde plaats op de ranglijst, die uiteindelijk recht gaf op een Uefa-bekerticket.

In de laatste jaren was er in Duitsland een trend van het verbouwen en moderniseren van de stadions, bijna vijftien ploegen lieten hun thuishaven dusdanig opknappen, dat het enkele jaren voorruit kon. Ook verlieten een aantal teams zoals Schalke 04 en VFL Wolfsburg hun thuishaven voor een geheel nieuw complex. Ook Karlsruher SC liet weer eens het stadion op enkele plaatsen aanpassen, zo werd de hoofdtribune voorzien van (alweer) een nieuw dak. De wereldberoemde staalarchitect Luigi Colani zorgde met fraai werk voor een aparte vertoning van de tribune.
 
In de winterstop van het seizoen 2004/2005 kreeg het stadion aan beide ‘Kurves’ nieuwe stoelen, dankzij de partner Karlsruher Versicherungen werden 6500 plaatsen vernieuwd, en ook de staanplaatsen kregen een nieuwe vertoning. Op de beide kurves prijkten vanaf toen de woorden KARLSRUHER erop, aan de ene kant de naam van het verzekeringsbedrijf, aan de andere kant de naam van de voetbalploeg. Met die vernieuwing kan het de komende jaren weer voorruit. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2. Bundesliga

Nieuwste reacties