Inter en AC Milan maken geen fout

Maarten Vandenabeele

AC Milan en Inter lieten geen steken vallen op de 30e speeldag van de Serie A. De stadsrivalen blijven kort bij elkaar staan in de rangschikking.Ook Fiorentina en Roma wonnen, zodat de situatie bovenaan ongewijzigd blijft.

In Udine halen de Rossoneri wel vaker zwaar uit en vanmiddag was geen uitzondering. Het noodlijdende Udinese was geen partij voor Milan en verloor met ruime cijfers. Op slag van rust scoorde Shevchenko de 0-1, na mistasten van De Sanctis. De thuisploeg verdiende toen beter dan een achterstand bij de rust. Na de pauze brak de veer echter helemaal: Gilardino, Shevchenko en Seedorf bezorgden hun ploeg een klinkende overwinning. Udinese raakt meer en meer in vieze papieren.

Inter wist raad met de tegenstand van Lazio maar zoals zo vaak dit seizoen waren de Nerazzurri weinig concreet voor doel. Aan de rust stond het slechts 1-0, een voorzet van Recoba vond Figo en de Portugees werkte kalm af, maar de thuisploeg was heer en meester en verdiende een ruimere voorsprong. De bezoekers lanceerden al een waarschuwing toen Pandev net voor het rustsignaal bijna Toldo te grazen nam. Onmiddellijk na de pauze gaf Recoba zijn ploeg wat meer ademruimte: hij benutte een ongewilde assist van Oddo, 2-0. De Biancocelesti vochten terug: 8 minuten later vond een voorzet van Zauri de volledig vrijstaande Pandev, 2-1. In de 72e minuut stelde Recoba, met zijn 2e van de namiddag, de blauwzwarte zege veilig: 3-1.

Fiorentina was pas in de slotfase klaar met Ascoli. Op het einde van een evenwichtige eerste helft kwamen de bezoekers verrassend op voorsprong. Domizzi plaatste zijn hoofd tegen een tik van Fini: 0-1. Toni, gestart op de bank, kwam bij de strat van de 2e helft in het veld en dat loonde vrijwel onmiddellijk. Brocchi schoot in de 53e minuut naar doel en de deviatie van Paci maakte doelman Coppola kansloos: 1-1. Ascoli verloor Comotto een kwartier voor tijd met rood na protest en dat luidde de ondergang in: Toni en Pazzini beslisten de wedstrijd in het voordeel van de Viola, 3-1.

AS Roma had weinig overschot tegen Messina. Perrotta scoorde weliswaar al na 7 minuten, maar daar bleef het bij tot aan de rust. Toen Aquilani met een machtig afstandsschot in de 56e minuut voor de 2-0 zorgde, leek de wedstrijd gespeeld. Di Napoli zorgde voor de aansluitingstreffer en de Sicilianen kwamen nog enkele malen dichtbij de gelijkmaker. Opmerkelijk was een actie van De Rossi: bij een 1-0 stand werkte hij een voorzet met de hand in doel. De scheidsrechter had niets gezien maar de Roma-middenvelder gaf zelf zijn fout toe en liet zo het doelpunt afkeuren.

Chievo haalde het gemakkelijk van Siena. Igor Tudor slaagde erin om al na 1 minuut rood te krijgen, toen hij Tiribocchi van een zeker doelpunt hield. Tot overmaat van ramp knalde Obinna (foto) de strafschop ook binnen: 1-0. Toch kwam Siena langszij, ook via een penalty, omgezet door Foglio. In de 2e helft kraakten de bezoekers: Malago', Brighi en Amauri bepaalden de eindstand op 4-1. Tussendoor kreeg ook Paro rood, waardoor de bezoekers slechts met 9 eindigden.

Parma ging winnen in Lecce met 1-2. Alle goals werden na de pauze gescoord. De Gialloblu liepen tot 0-2 uit via Bresciano en Simplicio, waarna Vucinic nog kon milderen vanop de stip, in de 95e minuut.

Palermo ging met de 3 punten aan de haal in Genua. Mutarelli en Di Michele beslisten de wedstrijd na de rust in het voordeel van de Rosaneri.

In de strijd om het behoud haalde Empoli een belangrijke slag thuis op het veld van concurrent Reggina. Pozzi en Tavano zorgden voor de 0-2 eindstand. Mesto werd bij de thuisploeg nog uitgesloten.