Zijn AZ en Feyenoord hersteld van opdoffer?

Ruben Claesen
| 0 reacties
Zijn AZ en Feyenoord hersteld van opdoffer?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag- en donderdagavond staan er in de Holland Casino Eredivisie weer acht duels op het programma. Het wordt vooral uitkijken naar Feyenoord en AZ: hebben zij hun verlies in de toppers tegen Ajax en PSV kunnen verteren?
 
Kampioen PSV moet woensdagavond aan de bak: thuis tegen Sparta Rotterdam, dat samen met ADO Den Haag gedeeld laatste staat met één schamel puntje. PSV-coach Ronald Koeman is de laatste om Sparta te onderschatten: ‘Ik vind dat Sparta te laag geklasseerd staat: er zijn ploegen die veel minder voetballend vermogen hebben maar toch boven hen staan.’ Over het debuut van Manuel de Costa is Koeman ook erg te spreken: ‘Tegen AZ heeft hij een goeie partij gespeeld. Hij is opbouwend goed, heeft een goeie pass, is kopbalsterk, snel en gemeen het moet. Da Costa heeft alles om uit te groeien tot een goede verdediger. Al blijft Alex-Salcido mijn eerste keus voor het centrum.’
 
Competitieleider Ajax moet thuis aan de slag tegen ADO Den Haag. Henk ten Cate, Ajax’ trainer, laat voor de midweekwedstrijd Jaap Stam en Hedwiges Madure uit de selectie. Beiden krijgen rust. ‘Jaap wilde zelf graag spelen', vertelde Henk ten Cate tegen de verzamelde pers dinsdagmiddag. ,,Maar na overleg met de medische staf hebben we besloten om hem niet in de selectie op te nemen. Uit voorzorg, we willen geen risico met hem nemen. Het zegt veel over het karakter van Jaap dat hij zo snel al weer wilde voetballen. Hij doet altijd iets extra's. Daarom is hij ook zo ver gekomen als speler.’ Over Maduro zegt Ten Cate het volgende: ‘Hij krijgt rust. Hedwiges is nog steeds minder vaak belastbaar, en we moeten voorkomen dat hij er aan onderdoor gaat in deze fase van het seizoen.’ Nicolae Mitea zit ook nog niet bij de wedstrijdkern: Ten Cate wil hem eerst wedstrijdritme laten opdoen bij Jong Ajax. Bij Den Haag zijn Loumpoutis, Postma, Roiha, Hakansson en Bosschaart geblesseerd. Laurent Delorge, Raimund Riedewald en Josh Wagenaar keren daarentegen weer terug uit blessure, terwijl Vreven terug uit schorsing komt.
 
AZ, de derde uit de stand, moet op bezoek bij Willem II. De ploeg van Dennis van Wijk heeft de punten hard nodig, want in de stand staat het pas vijftiende. Willem II zit krap in de spitsen, Iwan Redan en Mounir El Hamdaoui zijn immers geblesseerd, wat maakt dat er steeds heel wat puzzelwerk bij komt kijken voor de ex-trainer van Roeselare. Statistieken pleiten in ieder geval in het voordeel van de thuisploeg: Sinds de terugkeer van AZ in de eredivisie (1997) bleef Willem II zeven keer op rij op eigen bodem ongeslagen. Pas in 2005 trokken de Alkmaarders voor het eerst aan het langste eind. Het werd 1-3, een uitslag die ook in de laatste ontmoeting op het scorebord verscheen. Barry van Galen had een groot aandeel in de recente successen die AZ in Tilburg boekte. Dit keer zal de begenadigde routinier het verschil niet bepalen, want hij heeft een punt achter zijn carrière gezet.
 
Samen met AZ staat Twente op plaats drie, elk hebben ze zeventien punten. De ploeg uit Eschede maakt woensdag de verplaatsing naar Rotterdam, waar Feyenoord wacht. De trots van het Zuiden, Roda JC, moet dan waar naar Nijmegen, waar het NEC partij zal geven. FC Groningen ontvangt in het eigen Euroborg Excelsior, Heracles neemt het op tegen RKC. Tot slot is er nog NAC – Utrecht.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties