Het Europees Rapport: De Europese coëfficiënten

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Het Europees Rapport: De Europese coëfficiënten
Foto: © SC

Het Europees Rapport:


DE EUROPESE
COËFFICIËNTEN




Vandaag zijn we toe aan de slotaflevering van het Europees Rapport. We zullen het hierbij voornamelijk hebben over het landencoëfficiënt en bij uitbreiding ook even over de clubcoëfficiënt. Ten slotte publiceren we de puntenschaal waarop we ons hebben gebaseerd om punten te geven aan de vijf ploegen en hopen we u duidelijk te maken waarom Standard alsnog geslaagd is en Club Brugge met amper 3,5 weg kwam.

Landencöefficiënt

Ons land zal na afloop van deze Europese voetbaljaargang op de twaalfde plaats eindigen in de rangschikking van de landencoëfficiënten. Die rangschikking bepaalt hoeveel clubs een land mag afvaardigen in de verschillende Europabekers en vooral ook vanaf wanneer die clubs hun intrede doen. Dit jaar is het landencoëfficiënt dat door de vijf Belgische clubs bijeengevoetbald werd lager dan andere jaren, maar het resultaat is niet dramatisch. België eindigt met 4.700 punten. Ter vergelijking: vorig jaar haalde ons land 5.500, het jaar ervoor zelfs 6.125. Wil België zijn huidige status behouden en mits een uitschieter één van de volgende jaren zijn status zelfs verhogen, dan moet je als land gemiddeld 5.000 halen. Dus een dramatisch jaar is het niet geweest, al kwam het gevoelsmatig waarschijnlijk anders over. Wie worden de concurrenten voor de volgende jaren? Wel, ons land zal rekening moeten blijven houden met Schotland, Oekraïne, Turkije, Tsjechië en Griekenland. Waarschijnlijk zullen België en deze vijf landen af en toe ruilen van plaats, maar veel invloed heeft dat niet op de toegangsbewijzen voor de Europese bekers. België blijkt veroordeeld te zijn om de kampioen in de laatste Champions League-voorronde af te leveren, de runner-up in de twee voorronde te deponeren, de derde in de laatste voorronde van de Uefa-beker te plaatsen en de bekerwinnaar in de eerste ronde van dat toernooi te zetten. De nationale nummer vier mag in de Intertoto-beker aantreden. 

Hieronder vindt u de rangschikking van België en zijn directe concurrenten:
1. Spanje 70.891
...
8. Nederland 38.522
9. Rusland 36.125
10. Schotland 30.250
11. Oekraïne 29.225
12. BELGIË 29.075
13. Tsjechië 26.825
14. Turkije 26.641
15. Griekenland 25.497

Volgend jaar wordt een belangrijk jaar voor ons land, want dan valt er een grote coëfficiënt weg. We verliezen namelijk 6.875 punten. Ook Schotland en Tsjechië verliezen veel punten en zullen uit hun pijp moeten komen. Bij een slechte Europese campagne zal de situatie flink verslechteren voor ons land.

Clubcoëfficiënt: paarswit zwaard van Damocles

Club Brugge en RSC Anderlecht zijn de enige Belgische teams met een clubcoëfficiënt die volstaat om in de aanvangsfase van de Champions League of de Uefa-beker als reekshoofd gecatalogeerd te worden. Maar Anderlecht moet zich na drie mislukte campagnes zorgen beginnen te maken. De Brusselaars hebben een clubcoëfficiënt van 41.594 waarmee ze volgend jaar nog veilig zijn in Europa, maar... er valt voor paarswit een grote coëfficiënt weg. Anderlecht zal volgend jaar bij aanvang van de Europese competities 13.2685 zien afgetrokken worden en dus houdt het dan nog 28.3255 over. Anderlecht ambieert de Champions League maar aangezien de club weer een voorronde zal moeten afhaspelen, wordt het reekshoofdenstatuut weer belangrijk. Over de afgelopen jaren heen is gebleken dat een club die in de laatste Champions League-voorronde reekshoofd wil zijn, een clubcoëfficiënt moet hebben van minstens 35.000 (dit jaar was een uitzondering). Dus, Anderlecht zal Europees moeten presteren en ze krijgen heus niet elk jaar een 'makkelijke' poule in de Champions League. Paarswit kan enkel z'n clubcoëfficiënt bijschaven in de Uefa-beker, maar dan mis je natuurlijk een pak inkomsten en de vraag is of de Argentijnen daar nog wel geïnteresseerd in zijn. Het is balanceren op een dunne koord, maar een volgende slechte Europese campagne hypothekeert Anderlechts Europese toekomst.

Wat dan met Club Brugge. Blauwzwart doet het ietsjes beter, maar het mag duidelijk zijn dat ook zij in een negatieve spiraal zullen terechtkomen als ze dit seizoen geen Europees voetbal halen. Club verliest volgend jaar echter maar 7.2685 dus het wordt wel nog niet helemaal een drama.

Puntenschaal

Zoals eerder aangehaald in een Europees Rapport is Voetbalkrant blind voor euforie of overdreven negativisme, maar niet voor kritiek. Daarom besloten we om de puntenschaal te publiceren waarop we ons baseerden om punten te geven.

0 - 2,5 op 10: abominabel, slecht over de hele lijn 
3 - 4,5 op 10: presterend (ver) onder de verwachtingen
5 - 7 op 10: normaal gepresteerd, meer of minder was niet te verwachten
7,5 - 8,5 op 10: goed tot zeer goed, presterend (ver) boven de verwachtingen
9 - 10 op 10: formidabel tot uitzonderlijk zoals behalen Europese (halve) finale of zeer uitzonderlijke prestaties.

Veel lezers begrepen de 5,5/10 van Standard niet maar op basis van de clubcoëfficiënt is Standard Europees evenwaardig aan pakweg Roeselare wat niet wil zeggen dat we van beide teams hetzelfde mogen verwachten. De Luikenaars genoten nooit van een beschermd statuut. De twee tegenstanders waren niet van de poes (Steaua en Celta) en we zijn bij Voetbalkrant van mening dat geen enkele Belgische ploeg in staat is om Celta uit te schakelen. Vandaar de mildheid en de 5,5 en dat kan je volgens onze puntenschaal interpreteren als normale prestaties. De kans om zich te kwalificeren was op voorhand telkens erg klein. Club Brugge genoot wel van een beschermd statuut en dus mag je van hen (heel) wat meer verwachten want het werd hen ook iets makkelijker gemaakt. Bij Anderlecht was de clubcoëfficiënt minder van tel omdat het rechtstreeks in de CL mocht beginnen. Clubcoëfficiënten spelen een belangrijkere rol bij de loting van knock-out-ronden. Tot slot nog over Zulte Waregem: zij presteerden ver boven de verwachtingen maar het was op het laatst net iets te min om hen met een 9 te bedenken maar voor meer motivatie verwijzen we u naar de Europese rapporten zelf.

Rapporten:
De Europese coëfficiënten
Anderlecht
Club Brugge
SV Zulte-Waregem
Standard Luik
SV Roeselare

 

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties