Armoe troef in Frankrijk

Ruben Claesen

Vier doelpunten in acht wedstrijden, het is zelden gezien in de moderne voetbalwereld. Slechts twee ploegen wisten te scoren: Lille en Toulouse, veertien elftallen konden de weg naar de netten niet vinden. De tweeëndertigste speeldag in de Ligue dreigt het absolute dieptepunt van een voorlopig saai seizoen te worden. Het enige positieve dat wij als Belgen kunnen onthouden, is dat één van de vier doelpuntenmakers de Belgische nationaliteit droeg. Niet Luigi Pieroni, die zelfs bij rode lantaarndrager Nantes amper van de bank komt, maar wel Kevin Mirallas. De Luikenaar krijgt van coach Puel meer en meer speeltijd en heeft met de verlossende 2-0 zijn vormcrisis in de heenronde het hoofd kunnen bieden.

Lille won dus met 2-0 van Sochaux, maar hoogstaand was het niet. De wedstrijd brak pas open in de tweede helft, toen Nicolas Fauvergue na vier minuten spelen de openingstreffer scoorde. Een dik kwartier later was het de beurt aan Mirallas. Hij werd in het straatje gestuurd door Bodmer en ging op snelheid door, alvorens doelman Richert te vloeren: zijn eerste van het seizoen. 2-0, geen goede wedstrijd, maar tenminste wel twee doelpunten. Op het einde kreeg Mirallas nog een applausvervanging.

Ook Toulouse kon in eigen huis winnen, met dezelfde cijfers. In tegenstelling tot Les Dogues, maakte TFC het verschil al in het openingshalfuur. Dankzij een vroege voorsprong (Emana) en de verdubbeling op het halfuur (Mansaré) kon de thuisploeg rustig achteruit leunen; het zou de wedstrijd probleemloos uitspelen.