EK -21: De Roover: 'Ik keer alleen terug voor top 4'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
EK -21: De Roover: 'Ik keer alleen terug voor top 4'
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Vanuit Drachten
    
Meer dan 20 miljoen euro telt Manchester United neer om Nani, het jongste troetelkind van de Portugese voetbaltifosi, naar de bakermat van het voetbal te halen. De linksbuiten moet een nieuw voetbalicoon worden, maar raakte zaterdag tegen Jong België geen bal. De verdienste van Sepp De Roover, die zich niets aantrok van alle aandacht voor zijn rechtstreekse tegenstander. “Ik concentreer me op mezelf”, blijft de 22-jarige verdediger van Sparta Rotterdam nuchter. Het typeert de levensvisie van De Roover die bijna dagelijks de verplaatsing Geel-Rotterdam maakt. “Ik ben heel graag dicht bij mijn vrienden en familie”,  licht hij toe. Ondertussen studeert hij ook voor zijn trainersdiploma. “Misschien train ik ooit een eerste ploeg, maar ik wil in de toekomst zeker ook met de jeugd werken”, verklapt de timide Antwerpenaar. Zijn eigen voetbaltoekomst ziet er alvast zeer goed uit. Na passages bij Willem II, Verbroedering Geel, PSV en FC Eindhoven is hij bij Sparta Rotterdam uitgegroeid één van de drie beste rechtsbacks in Nederland. En toch verwachtte iedereen zaterdag Guillaume Gillet in de basis.
 
“Een complete verrasing was het niet voor mij. Ik voelde de laatste dagen op training aan dat ik zeer dicht bij een basisplaats stond. Voor de buitenwereld lag dat anders. Ik ben nog niet zolang bij de groep en Guillaume stond de voorbije wedstrijden in de ploeg.”
 
Je staat dan plots oog in oog met Nani, het nieuwe wonderkind van het Portugese voetbal. Hoe bereid je je voor op zo’n duel?
 
“Ik concentreer me niet op de tegenstander, maar op mezelf. Concetratie is heel belangrijk. Je bereidt je zo goed mogelijk voor en tijdens de wedstrijd probeer je hem zo kort mogelijk te dekken. Als hij met zijn gezicht naar doel draait is hij levensgevaarlijk. Als je hem kan aanpakken voor hij gedraaid is, sta je al een stap verder.”
 
Hadden jullie meer verwacht van Portugal?
 
“Portugal heeft toch een aantal grote namen in de ploeg, dus we hadden hen wel sterker verwacht. Maar langs de andere kant is het ook dankzij onze sterke prestatie dat ze minder goed speelden. We domineerden op het middenveld, maar slaagden er spijtig genoeg niet in om een doelpunt te maken.
 
Je bent door Guus Hiddink omgevormd van rechtsbuiten tot rechtsback. Tegen Portugal kon je echter niet al te veel uitleven in aanvallend opzicht. Een specifieke opdracht?
 
“Tijdens de eerste helft heb ik toch een aantal keer een aanvallende actie kunnen doen, met onder andere die kans voor Maarten (Martens, red.) als resultaat. Tijdens de tweede helft was dat minder, maar dat heeft ook te maken met de spelers die je voor je hebt. Poco (Sebastian Pocognoli, red.) heeft aan de andere kant Jonathan Blondel voor zich. Dat is een heel andere speler dan Anthony Vanden Borre. Anthony is een heel goede voetballer en bestrijkt heel veel ruimte. Als ik daar ook nog eens ga lopen, verliezen we de organisatie en bestaat de kans dat we met twee weg zijn. Dat mag niet gebeuren. Bij Sparta speel ik veel aanvallender. Daar loop ik heel de wedstrijd de flank op en af.”
 
Bij de Rotterdammers ben je een vaste waarde en geliefd bij de fans. In België stellen de mensen zich de vraag: ‘Wie is Sepp De Roover?’. Knaagt dat?
 
“Dat kan na dit EK veranderen, maar het stoort mij niet. Het is misschien logisch dat de mensen mij niet kennen want ik speel al tien jaar in Nederland. Als ik eerder was opgeroepen voor de nationale ploeg was ik waarschijnlijk al iets bekender, maar ik zit nog niet zolang bij deze groep.”
 
In Nederland zat je bij de jeugd al in de voorselecties van de nationale ploeg. In België ben je nooit opgeroepen. Stel je je daar geen vragen bij?
 
“Ik moet eerlijk toegeven dat ik me daar vroeger wel over opgewonden heb. Ik was verbaasd dat andere jongens waarmee ik bij PSV speelde, zoals Jan Wuytens, wel werden opgeroepen voor de nationale ploeg. Ik zat in het eerste van PSV, had regelmatig een plaatsje op de bank, en werd niet geselecteerd. Zij zaten in het tweede en zaten wel in de selectie. Vreemd.”
 
Je hebt je contract bij Sparta verlengd tot 2010. Hoop je toch niet stiekem dat dit EK voor jou deuren kan openen in België?
 
“Een terugkeer naar België is alleen een optie als ik voor één van de vier grote clubs kan spelen. Bij de andere ploegen ligt het gemiddelde in Nederland, zowel financieel als sportief, veel hoger dan in België. Een terugkeer moet voor mij niet. Ik voel me zeer goed thuis in Nederland, maar als de kans zich voordoet zal ik er zeker eens over nadenken.”
 
In Nederland toonde Groningen, een club die volgend jaar Europees speelt, interesse. Toch blijf je bij Sparta.
 
“Van de interesse van Groningen heb ik niets gehoord. Het is een club die in Nederland aan het groeien is. Indien de club zich specifiek voor mij had gemeld, was het misschien wel anders uitgedraaid. Ik had er zeker over nagedacht.”
 
Hoop je ooit nog het shirt van PSV aan trekken?
 
“Een doel op zich is het niet. Als de Eindhovenaren aan de deur staan, zal ik zeker niet twijfelen. Ik voel geen revanchegevoelens ten opzichte van PSV (De Roover speelde geen minuut voor het A-elftal, red.). Geel-Eindhoven zou voor mij de perfecte verbinding zijn. En PSV blijft natuurlijk een fantastische club om voor te spelen.”
 
Je hebt van de club een nieuwe MiniCooper gekregen.
 
“Auto’s is één van mijn passies. Het is een hele leuke wagen om mee rond te rijden. Hij heeft een glazen dak dat helemaal kan openschuiven. Met dit weer (er brandt een stralend zonnetje boven de oefenvelden van VV Drachten, red.) is dat ideaal.”
 
In Spanje supporter je voor Barcelona. Hoe is je passie voor de Catalaanse club gegroeid?
 
“Dat is van jongsaf gegroeid. Hristo Stoichkov, Romario en Ronaldo waren de spelers waar ik naar opkeek. Bovendien gingen we vroeger altijd op vakantie in de buurt van Barcelona en kreeg dan iedere keer het shirt van het nieuwe seizoen. Ik heb er een paar matchen bijgewoond. Het stadion, de ploeg, de competitie, het leven: het is allemaal heel spectaculair.“
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties