Sæternes scoort voor Brann

viki meeuwis

Woensdagavond werden er vijf wedstrijden gespeeld van de elfde speeldag in de Noorse Tippeligaen.

Stabæk ontving Viking en won met 2-1. Het beloofde alleszins een spannende wedstrijd te worden en dat werd het ook. Viking begon aan deze wedstrijd nadat ze vier keer op rij gewonnen hadden en Stabæk had zelfs negen wedstrijden zonder verlies op zak. Het was met andere woorden een belangrijke wedstrijd tussen ploegen die voor een medaille streden.

Stabæk domineerde gedurende twee derde van de match en won na twee doelpunten van wie anders dan Daniel Nannskog. Beide doelpunten kwam er na een pass van, inderdaad, Veigar Pall Gunnarsson. Het eerste doelpunt viel twee minuten na de rust. Nannskog werd vrijgespeeld door Gunnarsson en kwam alleen voor doel te staan. Beheerst schoot hij de bal voorbij keeper Ivan Austbø. Het tweede doelpunt viel in de 75e minuut. Pall Gunnarsson dribbelde zich voorbij de gehele verdediging van Viking en kon een schot op doel richten. Een verdediger kon de bal nog van de doellijn halen maar in de rebound kon Nannskog de bal alsnog in doel schieten.

Drie minuten later. Viking kreeg een inworp vanop rechts, de bal komt bij Gaarde terecht, die de bal hard in doel schiet. Stabæk speelde een heel degelijke wedstrijd waarin ook Somen Tchoyi en Alanzinho opvielen. Vooral de Braziliaan zijn dribbelnummers bezorgden Viking vier gele en een rode kaart. Pas tegen het einde van de wedstrijd kwam Viking beter in de match. Peter Ijeh kwam een paar keer gevaarlijk voor doel en ook Gaarde kwam in de78e minuut voor doel en ook een vrije trap van Viking ging niet in doel maar wel op de dwarslat, drie minuten voor doel.

Strømsgodset IF – Tromsø IL: 1-2
De thuisploeg had volledige controle over de match en stond op 1-0 voorsprong maar in de 63e minuut keerde het tij. Binnen de twee minuten werd de situatie totaal op zijn kop gezet. Godset was goed op weg naar de eerste thuiszege, het was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft. In de tweede helft kenden ze meer moeite met de compacte verdediging van Tromsø. Met twaalf minuten gespeeld, kwam er een wat omstreden fase in de match. Peter Kovacs, van de thuisploeg, wist de verdediging te passeren en op weg naar doel kwam hij in aanraking met keeper Ramovic waarna Kovacs neerging. In plaats van een strafschop kreeg de Hongaar een gele kaart van scheidsrechter Terje Hauge.

Het duurde tot in de tweede helft voor het eerste doelpunt viel. In de 50e minuut stuurde Christer George de bal met een goede volley recht in de kruising achter keeper Ramovics. Tromsø werd wakker geschud door dit openingsdoelpunt. Tot dan toe waren de bezoekers weinig actief geweest zowel defensief als offensief. In de 63e minuut kopte Rushfeldt een vrije trap van Lars Ivers Strand voorbij keeper Espen Johnsen en bracht zo de stand terug in evenwicht. Twee minuten later speelde André Bergdolmo de bal verder naar Hans Åge Yndestad. Laatstgenoemde wist de bal voorbij de verdediging te krijgen waardoor die bij Moldskred terecht kwam, die hem makkelijk achter Johnsen in doel werkte. Godset kreeg door dit tegendoelpunt zo’n zware klap dat ze er niet meer in slaagden om iets degelijks klaar te krijgen tegen Tromsø.

Brann - Aalesund 2-1
Brann had na de zware 6-0 nederlaag tegen Lyn iets recht te zetten. Aalesund staat op de voorlaatste plaats en in principe zou Brann dus een makkelijke wedstrijd moeten gespeeld hebben. De eerste helft was ronduit saai met geen interessante acties. Na de rust veranderde dat echter.

Het publiek zat nog niet terug goed en wel terug op de tribunes of het eerste doelpunt viel al. Jan Gunnar Solli met een inworp vanop rechts richting doel waar Bengt Sæterness klaar stond. De ex-Bruggeling kon de bal echter niet in doel koppen. In plaats daarvan kwam de bal bij Petter Vaagan Moen terecht die de bal wel in doel kreeg. Nog geen minuut later viel het tweede doelpunt. Weer stond Vaagan Moen centraal. Deze keer speelde hij Sæternes vrij die een hard een goed schot in de linkse hoek plaatste en keeper Adin Brown kansloos liet. Het werd Aalesund allemaal wat teveel want in de tweede helft was de ploeg zo nodig nog statischer dan in de eerste helft. Het zou spannender geweest zijn als Lasse Olsen zijn goede kans beter had kunnen benutten na de 2-0 score maar verder dan een doelpuntje als troost van Fjørtoft in de toegevoegde tijd kwam Aalesund niet meer. Met deze zege en dankzij het verlies van Lillestrøm vorige speeldag blijft Brann aan de leiding.

Sandefjord – Fredrikstad: 2-2
Het spitsenduo Munoz/Tegström zorgden bij de thuisploeg voor twee doelpunten. Als Rami Shabaan niet in doel had gestaan bij Fredrikstad, had er misschien meer in gezeten voor Sandefjord. Met twintig minuten gespeeld viel het eerste doelpunt. Een goede combinatie van Sandefjord en de bal kwam bij Isaksen terecht. Die speelde de bal goed richting doel waar Munoz de bal oppikte en in doel schoot.
Na de rust zorgde Raymond Kvisvik voor de gelijkmaker nadat hij werd vrijgespeeld door collega-spits Johansson en de bal achter keeper Bugge Petersen in doel schoot. Fredrikstad domineerde nu de wedstrijd. Tien minuten na het eerste doelpunt dook Munoz nog een keer op en na een vlot samenspel met Andreas Tegström kon hij zijn tweede doelpunt van de avond scoren. Slechts minuten later kreeg de thuisploeg nog een goede kans. Birger Madsen kwam alleen voor doel maar Rami Shabaan wist zijn netten schoon te houden. In de 70e minuut wist Johansson alsnog de gelijkmaker te scoren.

De wedstrijd tussen Lyn en Vålerenga, de Oslo derby zeg maar, begon pas rond half tien. Die match eindigde op een 0-0 gelijkspel. Een uitgebreid verslag ervan mag u later verwachten.

Foto 1: Daniel Nannskog viert zijn eerste doelpunt (Scanpix)
Foto 2: Petter Vaagan Moen omhelst Bengt Sæternes (Scanpix)