Column Speeldag 3 - Schaduwjob

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 3 - Schaduwjob
Foto: © SC

Zaterdagavond omstreeks 19u50 in Denderleeuw. Gejuich, gejoel en feestgedruis alom. FC Dender heeft zijn allereerste punt ooit beet in de hoogste voetbalklasse. Op zich al heel speciaal, ook al moest het er ooit wel eens van komen de volgende weken. Het feit dat landskampioen Anderlecht de twijfelachtige eer mag opstrijken Dender het eerste punt bezorgd te hebben doet toch de wenkbrauwen fronsen. Misschien lijkt dit voor vele waarnemers van het vaderlandse voetbal niet eens zo'n grote verrassing: Anderlecht heeft het wel vaker moeilijk tegen dit soort gemotiveerde, enthousiaste volksploegen (met alle respect), getuige ook de wedstrijd tegen KV Mechelen.

Maar is het gepast voor een ploeg met CL-ambities (die nog steeds intact zijn) om punten te verliezen tegen 'ocharme' Dender? Een heel klein excuus zou het tijdstip kunnen zijn. Na een zware Europese uitwedstrijd op woensdagavond alweer aan de bak op zaterdag in de vooravond. Ook voor Racing Genk bleek het een dodelijke combinatie op speeldag twee tegen AA Gent. Misschien zou het beter zijn moest Belgacom TV daar wat rekening mee houden. Maar zou Anderlecht in andere omstandigheden wél gewonnen hebben? Het valt sterk te betwijfelen.

Voetbal wordt niet alleen met de voeten gespeeld maar ook in het hoofd, tussen de twee oren. Laat nu net dat laatste het verschil maken bij Anderlecht, zowel bij spelers als trainersstaf. Over de voetbalkwaliteiten van de spelers kan niet getwijfeld of gediscussiëerd worden, maar hoe zit het op mentaal vlak?

Te beginnen bij trainer Vercauteren, dé bepalende factor en architect van dit Anderlecht. In een interview een paar weken geleden zei hij nog letterlijk dat als hij ergens dit seizoen (hopelijk voor hem op het einde) geen hoofdtrainer meer is, hij gewoon technisch directeur wordt en dat de naam van zijn opvolger al in zijn hoofd zit. Voilà, het bewijs, voetbal wordt ook in het hoofd gespeeld. Voelt Vercauteren van buitenuit (bestuur) of voor zichzelf eigenlijk wel enige vorm van druk? Bij eventueel ontslag is er voor hem helemaal niets aan de hand, hij gaat iets doen wat hij misschien veel leuker vindt. Het trainerschap bekijkt hij gewoon als een tussenjob, een schaduwjob met andere woorden. Kan iemand die zonder werkdruk werkt dan wel druk overbrengen over zijn spelers om er altijd voor te gaan? Kan hij hen wel duidelijk maken dat het ook bij Anderlecht niet vanzelf gaat? 

Het is algemeen geweten dat er bij de spelers toch wel meer dan eens een vorm van onderschatting heerst. Ze zijn nu toch eenmaal de beste spelers bij de beste ploeg. Zo zit dat toch in hun hoofd. Kan je die mentaliteit eruitkrijgen en wie moet dat dan doen? Dat is de taak van de trainer: spelers motiveren, scherp zetten en niet laten zaklopen of een ei koken op stage. Ook al is dat voor de teambuilding volgens Vercauteren. Die zit wel goed de laatste 2-3 jaar. Hij zou beter werken aan die vedettenmentaliteit, is het niet? Vercauteren zegt wel dat hij daar voor waarschuwt en eraan werkt, maar daar hebben we eerlijk gezegd nog maar heel weinig van gemerkt.

Daarbij is Vercauteren niet meteen de meest geliefde trainer bij spelers, supporters en pers. De spelers klagen er dikwijls over dat ze niet op de juiste positie spelen. Bij de supporters klinkt het eensgezind dat Vercauteren niet 'durft', teveel schrik heeft, resultaatvoetbal. Sommigen spreken zelfs van de term 'klotevoetbal' of 'schijtvoetbal'. Ook zijn vervangingen zijn meer dan eens merkwaardig te noemen. Hij jaagt meestal ook de pers in de gordijnen door een spreekverbod in te lassen of trainingen achter gesloten deuren te houden. Ook na de wedstrijd tegen Dender weigerde Vercauteren iets te zeggen. Slechte verliezer Franky?

Zou de trainershonger van Vercauteren al gestild zijn? Twee titels op een rij, straks misschien een derde. Er zijn niet veel trainers die dat kunnen zeggen. Kan hij de eer dan niet aan zichzelf houden? Is het bestuur blind voor de vele wanprestaties die 'on-Anderlechts' zijn? Behalve de laatste wedstrijden vorig seizoen zijn de wedstrijden met goed voetbal onder Vercauteren op één hand te tellen. Ook al wint Anderlecht nog al zijn wedstrijden, de roep om een andere trainer zal er niet op verminderen.

De vervanger zit al in zijn hoofd, we hopen dat die er ook snel uitkomt want een trainer die moet presteren om te blijven bij Anderlecht zal veel meer halen uit deze kern. Dan zal Vercauteren in zijn kantoortje zitten en denken: op een dag vind je de job van je leven en dan ben je weg natuurlijk. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties