Duitsland verslaat Roemenië in oefenduel

Kevin Vanbuggenhout

Aangezien Duitsland en Roemenië woensdag geen kwalificatiematch moesten spelen gaven deze landen mekaar partij in een vriendschappelijke wedstrijd in Keulen. Bij Duitsland waren enkele basisspelers afwezig. Roemenië kwam wel met zijn sterkste elf aan de aftrap.

Roemenië begon het best aan de wedstrijd en zag de inspanningen al snel beloond toen Goian van dichtbij kon binnentikken. Een reactie van Duitsland kwam er via Hitzlsperger. Diens knal werd in twee keer gepakt door Coman. In de 12de minuut moest Hildebrand zich rekken om een nieuwe Roemeense poging uit doel te houden. Beide ploegen gingen hun kans in een open wedstrijd. Jansen kreeg de bal toegespeeld in het strafschopgebied en schoot naast. Twee minuten later verscheen Marica plots alleen voor het Duitse doel. Hij werd alsnog belet te scoren. Bij Roemenië moest Chivu gekwetst naar de kant, hij werd vervangen door Petre. Bij een Duitse vrije trap zette Roemenië de buitenspelval open. Dat plannetje mislukte echter waardoor Podolski in een goede positie kwam. Zijn schot werd door Coman uit de linkerbenedenhoek gehaald. Maar Roemenië bleef fris en attractief voetbal brengen. Duitsland had het niet onder de markt met de Roemenen die vooral via de flanken voor gevaar zorgden. Hildebrand duwde het lage schot van Marin in hoekschop. Zes minuten later kon Marin weer oprukken, ditmaal schoot hij naast. Drie minuten voor de pauze kwam Duitsland toch langszij. Schweinsteiger zette voor vanop rechts en Schneider kopte van dichtbij binnen: 1-1. Dat was ook de stand aan het einde van de aangename eerste helft.

In de tweede helft was er minder te beleven. Roemenië, dat voor de rust toch de kansen kreeg om een tweede doelpunt te scoren, kwam er ook minder uit. De aanvangsfase van de tweede helft verliep vrij evenwichtig. Na een uitstekende doorsteekpass van Schneider glipte Podolski door de buitenspelval. De spits verscheen alleen voor doel, maar kreeg de bal niet voorbij Coman. De 65ste minuut zou een sleutelmoment worden. Marica legde terug tot bij Nicolita die van dichtbij op Hildebrand besloot. Duitsland zette meteen de tegenactie op. De vijf minuten eerder ingevallen Odonkor versloeg Coman in de korte hoek: 2-1. Deze voorsprong gaf de Duitsers vleugels. Duitsland dicteerde nu de wet en Roemenië moest ondergaan. Coman kon een schot van Podolski niet vasthouden en Helmes schoot in de rebound naast. Drie minuten later werd Helmes vrijgespeeld. Alleen voor doel besloot Helmes net voorlangs. Acht minuten voor affluiten werd het dan toch 3-1. Hilbert legde af voor Podolski die binnenknalde. Op het eind kreeg Helmes nog een uitstekende kans, maar toen stond er een ploegmaat in de weg. Duitsland wist weer te winnen en versloeg Roemenië voor het eerst in 41 jaar .