Spurs laten City verbouwereerd achter

Kevin Vanbuggenhout

Manchester City nam het dinsdagavond in de kwartfinales van de League Cup op tegen Tottenham Hotspurs. City zocht revanche voor de 2-1 nederlaag uit de competitie. Emile Mpenza moest vrede nemen met een plaats op de bank.

Tottenham beleefde een droomstart. Na amper vijf minuten stonden de Spurs al op voorsprong. Lennon zette voor vanop rechts en Defoe kon binnentikken: 0-1. Manchester City kon Tottenham in de aanvangsfase nauwelijks in de problemen brengen. De bezoekers maakten duidelijk de beste start. Ook duidelijk was dat scheidsrechter Bennett niet in zijn dagje was. Hij trok rood voor Zokora wat toch wel een zware beslissing was. Vijf minuten later had Malbranque wel rood moeten krijgen voor een tackle met beide voeten vooruit. Malbranque kwam er vanaf met geel. Hoe dan ook moest Tottenham nog zeventig minuten met een man minder verder. Maar alle incidenten beletten City om vloeide aanvallen in mekaar te boksen. Pas in het laatste kwartier van de eerste helft ging City beter voetballen. Dat gebeurde wel met veel overtuiging en plots werd Tottenham tegen het eigen doel gedrukt. City kwam op twee minuten tijd tweemaal dicht bij de gelijkmaker. De uit blessure terugkerende Elano zette een één-twee op met Petrov en besloot uiteindelijk naast. Bianchi kon net niet bij een voorzet van Johnson.

Ook in het begin van de tweede helft had City een goede kans op de 1-1. Robinson moest uitpakken met een geweldige save om de kopbal van Vassell uit doel te houden. Maar Man City kon het tempo niet hoog genoeg houden en speelde niet veel kansen meer bij mekaar. Een tienkoppig Tottenham verdedigde goed en bleef makkelijk overeind. Een poging van Jenas vanuit de tweede lijn ging over. Met nog 21 minuten op de klok werd Emile Mpenza in de strijd gegooid. Hij kwam Darius Vassell vervangen. Op elf minuten van het einde kwam Manchester City toch nog bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Robinson kreeg nog net zijn vingertoppen tegen de kopbal van Bianchi en Kaboul haalde de bal van de lijn. Vlak hierna werkte Chimbonda Dunne tegen de grond in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bennett wilde van geen strafschop weten. De 1-1 viel niet en Tottenham maakte de klus helemaal af. De jonge O' Hara zette Malbranque op weg naar doel en de Fransman maakte het beheerst af: 0-2. City zette nog alles op alles met verschillende schoten vanuit de tweede lijn, maar het kalf was al verdronken. Op het einde redde Joe Hart nog een schot van Berbatov

Manchester City had dit seizoen zijn tien thuiswedstrijden steeds winnend afgesloten. De Spurs verbraken dat record. Ondanks het feit dat de thuisploeg zeventig minuten lang met een man meer op het veld stond kon een mak City de wedstrijd niet doen kantelen. Mits wat geluk had de gelijkmaker gerust kunnen vallen, maar Tottenham speelde met bijzonder veel karakter en boekte verdiend zijn plaatsje bij de laatste vier in de League Cup.