Waarom is voetbal zo populair?

Waarom is voetbal zo populair?
Foto: © SC

Miljoenen mensen zijn dagelijks met sport bezig en dat heeft een duidelijke invloed op de maatschappij. Sport raakt de samenleving en de samenleving raakt de sport.

In zijn boek ‘Figuraties in de sport’ gaat socioloog Jan Van Gestel dieper in op de invloed van sport op onze maatschappij. Sport is geen gewoon spelletje. Het draait om veel meer dan de fysieke inspanning alleen. Supporters vereenzelvigen zich met hun ploeg of favoriete atleet. Daarin kunnen de emoties hoog oplopen, wat in de huidige samenleving meer dan eens leidt tot hooliganisme.

Doping
 
De samenleving wordt de laatste decennia meer gemedicaliseerd, nooit gebruikten er zoveel mensen geneesmiddelen, en die trend heeft zich ook in de sport doorgezet. Doping en sport gaan, spijtig genoeg, bijna hand in hand. En daar heeft de commercialisering en de mediatisering van de sport geen goed aan gedaan.
 
Voetbal blijft de belangrijkste sport ter wereld. Maar waarom is net voetbal zo populair? Hoe slaagde de van oorsprong Britse sport erin om zich over heel de wereld te verspreiden honderden miljoenen in de ban te houden van 22 spelers en een lederen bal?

Mondialisering en ongelijkheid
 
Jan Van Gestel gaat stuk voor stuk dieper in op ieder onderwerp en laat ook de verdere mondialisering van en de ongelijkheid binnen de sport niet ongemoeid. Dit boek is een must voor iedere sportliefhebber, die een betere kijk wil hebben op de plaats van sport in onze maatschappij.
 
‘Figuraties in de sport’ wordt uitgegeven door Academia Press en is voor 23 euro te koop. U kan het boek bestellen via www.academiapress.be of meedoen aan de wedstrijden op Voetbalkrant.com en Sport-Planet.eu, waarbij wij deze week zes exemplaren van dit boek weggeven.
 
Om een exemplaar te winnen, moet u antwoorden op de volgende vraag: Hoeveel mensen kwamen er om het leven bij het Heizeldrama op 29 mei 1985? A:19, B:39, C:59. SMS het juiste antwoord naar 3378 met daarin: YE + gebruikersnaam + antwoord (A,B of C).
((Kostprijs: 1 sms (0.50 cent))
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties