Wat houdt de Champions League - hervorming in?

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Wat houdt de Champions League - hervorming in?
Foto: © SC

Vanaf het seizoen 2009-2010 ziet het Europees voetbal er helemaal anders uit. De UEFA voerde dit jaar immers een grondige hervorming van de Europabekers door.

Zowel de Champions League als de UEFA-beker werden in een nieuw kleedje gestoken. Voetbalkrant zet voor u de belangrijkste veranderingen in de Champions League op een rijtje.

De grootste verandering in de Champions League is ongetwijfeld het feit dat vanaf 2009 niet 16, maar 22 teams rechtstreeks geplaatst zullen zijn voor de groepsfase. Concreet komen nu ook de derdes uit de drie grootste landen (Spanje, Engeland en Italië) automatisch in de groepsfase terecht, net als de kampioenen van de nummers 10, 11 en 12 van Europa (Schotland, Turkije en Oekraïne).

Dat betekent dat er minder tickets in de voorrondes te verdienen zijn, namelijk tien, tegenover zestien nu. Omdat de UEFA de kleinere landen toch wil beschermen, worden twee aparte voorrondes georganiseerd:

Voorronde 1

Deze wordt nog eens onderverdeeld in twee voorrondes:

Eerste voorronde:

Wie? De vice-kampioenen uit landen 7 tot en met 15 op de UEFA-rangschikking, en de derde uit land 6 op de UEFA-rangschikking.

Wat? De vijf winnaars gaan naar de tweede voorronde in de Champions League, de vijf verliezers gaan naar de derde en laatste voorronde van de UEFA-beker.

Tweede voorronde:

Wie? De winnaars uit de eerste voorronde, de nummers vier uit de drie grootste UEFA-landen én de nummers drie uit de landen 4 en 5 op de UEFA-ranking.

Wat? De vijf winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van de Champions League, de vijf verliezers gaan rechtstreeks naar de groepsfase van de UEFA-beker.



Voorronde 2

Deze voorronde, bedoeld voor de kampioenen van de kleinere landen, wordt afgewerkt in drie delen. Ook de kampioen van België zal hier aan deelnemen.

Eerste voorronde:

Wie? De kampioenen uit de landen 16 tot en met 47 op de UEFA-ranking.

Wat? De winnaars plaatsen zich voor de tweede voorronde, de verliezers zijn Europees definitief uitgeschakeld.

Tweede voorronde:

Wie? De 17 winnaars uit de eerste voorronde, én de kampioenen uit landen 13 tot en met 15.

Wat? De tien winnaars plaatsen zich voor de derde voorronde, de tien verliezers gaan naar de derde en laatste voorronde van de UEFA-beker.

Derde voorronde:

Wie?
De 10 winnaars uit de tweede voorronde.

Wat? De vijf winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van de Champions League, de vijf verliezers gaan rechtstreeks naar de groepsfase van de UEFA-beker.


Wat betekent dit concreet voor België?

In ieder geval zullen de twee Belgische deelnemers net als nu voorrondes moeten afwerken om in de Champions League te geraken. Het grote verschil met de huidige situatie is dat de kampioen het veel makkelijker krijgt om in die groepsfase terecht te komen. De kampioen mag immers meedoen aan de voorronde van de "kleintjes", en maakt zo meer kans op een ticket. Hij komt immers niet uit tegen teams uit Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Portugal, Duitsland of Nederland. Wellicht zal men voorbij de kampioen van landen als Denemarken, Oostenrijk of Polen moeten geraken, iets wat zich normaal gezien al een stuk makkelijker aankondigt.

De vice-kampioen krijgt het een stuk moeilijker. Hij komt in de voorronde van de groten terecht, en moet dus een ploeg uit een groot land opzijzetten om in de Champions League te geraken. Het gaat om wedstrijden tegen de derde of vierde uit landen als Spanje, Italië, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Nog positief voor België is dat het vangnet van de UEFA-beker groter wordt. Zowel de kampioen als de vicekampioen komen bij uitschakeling in de voorrondes van de Champions League in de UEFA-beker terecht, al dan niet in de groepsfase.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties