SK Brann onderuit tegen Molde

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen stond afgelopen weekend de negende speeldag op het programma.

De wedstrijd tussen landskampioen Brann en promovendus Molde was een leuke onderhoudende wedstrijd, waarin Molde uiteindelijk aan het langste eind trok op zaterdagavond. Na amper vijf minuten kon Pape Pate Diouf Molde op voorsprong brengen. Een verre inworp van Paulsen Vatshaug vanop rechts, ging de verdediging van Brann voorbij waarna de bal bij Diouf terecht kwam. Die schoot de bal vanop zes meter in doel. Brann schoot wakker door dit vroege doelpunt en begon nu ook kansen te verzamelen. Na twintig minuten leverde dat resultaat op. Een vrije trap van Solli kwam voor het doel van Molde terecht waar Sigurdsson de bal richting doel kopte. Via het been van Christian Steen ging de bal ook effectief in doel. Brann had het meeste balbezit en kon verschillende kansen afdwingen, vooral Helstad kon vaak voor dreiging zorgen.

Na de rust zou de spanning nog verder opgedreven worden. Petter Vaagan Moen had in de eerste helft zich al laten opmerken. Na de rust kreeg hij de kans om te scoren via een vrije trap waarbij hij de bal mooi in de kruising trapte. Slechts minuten later kreeg Hestad de bal van Einarsson en stuurde de bal teveel naar rechts zodat keeper Jan Kjell Larsen niet meer bij de bal kon. Met een 3-2 stand in het voordeel van Brann leek de match gespeeld. Niets was echter minder waar. Daniel Berg Hestad kon Mame Biram Diouf vrij spelen die koers zette naar het doel van Brann, alleen voor doel kon hij de bal makkelijk in doel werken. Molde kreeg teveel ruimte van de landskampioen en maakte daar ook gebruik van. Met nog twintig minuten te gaan kreeg Magne Hoseth de bal te pakken op de helft van Brann en kon doorzetten. Hij dribbelde zich voorbij de verdediging en kon vanop zestien meter de bal in doel schieten. Brann liet zich niet onbetuigd maar met nog vijf minuten te gaan was het Hoseth die de bal naar Mame Biram Diouf kon spelen. Die stuurde de bal voorbij de verdediging van de landskampioen waarna naamgenoot Pape Pate Diouf, geen familie overigens, de bal in de verste hoek in doel kon schieten.

Zondag werden er nog enkele wedstrijden afgewerkt. Fredrikstad ontving leider Stabæk. Fredrikstad doet het behoorlijk goed dit seizoen en het was dus uitkijken of ze punten van Stabæk konden afsnoepen. Fredrikstad had veel balbezit in de eerste helft maar slaagde er niet in om kansen bij elkaar te spelen. Stabæk slaagde daar wel in. Vooral de vlotte samenwerking tussen Daniel Nannskog en Veigar Pall Gunnarsson leverde resultaat op. Rond het kwartier kon Gunnarsson de bal tot bij Nannskog krijgen die de bal voorbij keeper Staw in doel prikte. Na de rust kon Alanzinho de 2-0 binnenwerken. Gunnarsson met een goede pass tot bij Alanzinho die naar het doel stormde. De Braziliaan kon de defensie in de luren leggen een speelde de bal met een lob over Staw. Na deze 2-0 leek het wel of Fredrikstad alle hoop had opgegeven. Fernando Wallace wou de bal naar Staw terugspelen maar de pass was te zwak. Daar maakte Gunnarsson handig gebruik van en kon zo Alanzinho bedienen die de bal in doel schoot. Fredrikstad speelde zeker geen slechte wedstrijd maar het kon geen kansen afdwingen. Na de rust kwam Fredrikstad beter in de match maar als er al kansen kwamen, werden die niet of onvoldoende benut.

In Oslo werd de stadsderby tussen Lyn en Vålerenga uitgevochten. Het is al van 1981 geleden dat VIF er nog eens in slaagde om te winnen van de stadsrivaal. En ook in deze wedstrijd slaagden ze daar niet in. Vålerenga begon nochtans niet slecht, voor de eerste tien minuten voorbij waren kregen ze al een goede kans. Andresen kon de bal naar de verste paal schieten waar Kjetil Wæhler klaar stond om de bal in doel te koppen. De bal ging echter net over de dwarslat heen. Ook Lyn kreeg kansen maar op het half uur kwam Vålerenga toch nog een keer dreigend uit de hoek. Freddy Dos Santos speelde de bal naar Fredheim Holm die de bal laag richting doel schoot. Berntsen kon nog net de bal van de lijn houden. Iets later spanden Fredheim Holm en Abdellaoue samen tegen de defensie van Lyn. Fredheim Holm met een goed schot op doel maar Eddie Gustafsson kon nog net de bal uit doel houden. Net voor de rust kreeg Lyn nog een goede kans. Een corner, genomen door Hoff, kwam bij Holmen terecht die de bal probeerde in doel te krijgen. De bal trof de dwarslat en ging nipt over.

Na de rust kon Hoff Ighalo vrijspelen die aan de buitenspelval opgezet door Vålerenga ontsnapte. De jonge Nigeriaan Ighalo kwam alleen voor doel en schoot de bal tegen de netten. Bij Vålerenga zagen ze de bui al hangen. VIF kreeg een prachtkans om de situatie recht te zetten. Sæternes werd door Sigurdsson neergehaald waarna Vålerenga een penalty toegewezen kreeg. Martin Andresen nam de strafschop maar hij raakte de paal. Met nog slechts zes minuten te spelen kon Ighalo zijn tweede van de avond maken. Ighalo slaagde erin om Jarl Andre Storbæk te verschalken en kon de bal in de verste hoek werken. Vålerenga blijft dus met een “Lyn”complex zitten en de stadsgenoot mag zich nog wat langer, de beste ploeg van Oslo noemen.

Maandag stond de laatste match van deze speeldag op het programma. Bodø/Glimt kreeg Lillestrøm op bezoek. Trainer Tom Nordlie had eerder deze week zijn ontslag aangekondigd. Hij werd vervangen door Erland Johnsen en Frode Grodås, beiden waren al werkzaam in het trainerteam van Lillestrøm. LSK kwam met een 4-4-2 formatie aan de aftrap. Olivier Occean en Tore Andreas Gundersen speelden in de spits. De veelgeplaagde ploeg speelde een degelijke eerste helft zonder dat die echte kansen opleverde.

Na de pauze bleef er van die inzet niet veel te merken. Trond Olsen kreeg twintig minuten ver in de tweede helft een goede kans. Runar Berg had een schot op doel geprobeerd maar zijn schot werd afgeblokt. Olsen kreeg de bal op de borst en kon die goed onder controle krijgen in de zestien meter. Hij bleef koelbloedig en schoot de bal in doel. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd en het leverde Bodø/Glimt de drie punten op en de tweede plaats in het klassement.

De uitslagen van de andere wedstrijden:

Zondag 1/6:
Rosenborg – Viking: 2-0 (’58 Iversen ; 1-0, ’86 Sapara ; 2-0)
Aalesund – Strømsgodset: 3–1 (’6 Kibebe ; 1-0, ’65 Nordkvelle ; 1-1, ’76 Olsen ; 2-1, ’90 Larsen ; 3-1)