CL: Het (nutteloze) feitenfestival

Steurbaut Kersten
| 18 reacties
CL: Het (nutteloze) feitenfestival
Foto: © SC

U kijkt vanavond met vrienden en een biertje naar de Champions League-finale tussen Barcelona en Manchester United? Voetbalkrant helpt u hen te imponeren met weetjes. Wie de beker in de lucht steekt weten we niet, maar u zal alvast gloriëren.

Kersten Steurbaut in Rome



Manchester United kan vanavond de eerste ploeg worden die in de huidige formule van de Champions League zijn titel verlengt.

De Mancunians verloren de laatste twee campagnes nog geen enkele wedstrijd op het kampioenenbal. De teller van ongeslagen wedstrijden staat ondertussen op 25. De laatste nederlaag dateert van 2 mei 2007. Toen ging Man U de boot in tegen AC Milan.

De jeugdwerking van Barcelona beleeft hoogdagen. In de huidige kern zitten maar liefst tien jongens uit eigen kweek die dit seizoen al in actie kwamen.

Thierry Henry (foto) is vanavond de speler met de meeste doelpunten in de Champions League achter zijn naam. De Fransman vond al 51 keer de weg naar de netten. Schrik om ingehaald te worden moet hij alvast niet hebben. Paul Scholes is tweede met 22 treffers.

Cristiano Ronaldo is dan weer de speler die het meest probeert te scoren. In 12 wedstrijden liet hij 32 schoten op doel noteren. Dat zijn er twaalf meer dan Lisandro Lopes van Porto, de nummer twee in dat klassement.

In de debuutwedstrijd van Manchester United in de Beker voor Landskampioenen boekten de Engelsen hun grootste Europese zege ooit. Anderlecht kreeg toen een pak slaag. Het werd 10-0 op Old Trafford.

Rome is voor de vierde keer gastheer van de finale van het kampioenenbal. Twee keer triomfeerde Liverpool (tegen Gladbach en AS Roma), één keer Juventus (tegen Ajax). Slechts één keer werd de finale binnen de 90 minuten beslist. In de andere gevallen kwamen er strafschoppen aan te pas.

Barcelona kan als geen andere ploeg de bal in eigen rangen houden. Dat vertaalt zich ook in duidelijke cijfers. Gemiddeld hadden de jongens van Josep Guardiola iedere wedstrijd 62 procent balbezit, goed voor 37 minuten per wedstrijd.

Guardiola (foto) kan de geschiedenis ingaan als zesde trainer die erin slaagt om de Europese beker voor landskampioenen binnen te halen als speler en als trainer. Gingen hem al voor: Cruijff, Ancelotti, Muñoz, Trapattoni en Rijkaard. (GV)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties