Rosenborg evenaart record van Molde

viki meeuwis

Vrijdag speelde Rosenborg uit tegen Fredrikstad als opener van de 22e speeldag in de Tippeligaen. Als RBK won, dan zou het 21 wedstrijden zonder nederlaag hebben verzameld en zou het record van Molde geëvenaard worden.

Rosenborg had de beste kansen in de eerste helft maar het was wachten tot kort voor de rust voor er een doelpunt viel. Vadim Demidov wist vanop vijf meter te scoren na een voorzet van Mikael Lustig.

Ook na de rust bleef RBK druk zetten en het duurde maar een minuut vooraleer Rade Prica de bal in doel kopte en de bezoekers op een 2-0 voorsprong bracht. In de 51e minuut was het de beurt aan Steffen Iversen om te scoren via de penalty na een fout die op hem begaan was. Met nog twintig minuten te spelen wist Prica zijn tweede van de avond binnen te werken. Meer dan een troost doelpuntje zat er die avond voor Fredrikstad niet in, het was een foutje van keeper Jarstein waardoor Piiroja de bal in doel kon koppen. Fredrikstad was kansloos en Rosenborg won verdiend. Het was echter niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de club uit Trondheim. Keeper Rune Jarstein brak zijn vinger bij het wegboksen van de bal en moest door Lund Hansen vervangen worden.

Deze zege betekent wel dat Rosenborg nog steeds aan de leiding staat met 51 punten. RBK heeft nu vijftien zeges en zes gelijspelen op zak, 21 wedstrijden dus zonder nederlaag. Hiermee evenaart het het record van Molde dat dateert van 1998. FFK staat op de dertiende plaats met 22 punten.

Zaterdag stond er de derby tussen Molde en Aalesund op het programma en Molde liet er geen twijfel over bestaan wie de beste ploeg in de provincie Møre/Romsdal is. Amper een minuut ver in de wedstrijd raakte Jonathan Parr de bal kwijt op de eigen helft en dat was voldoende voor Pape Pate Diouf om de bal achter debutant Sten Grytebust in doel te werken. Iets voor het half uur was het weer Pape die op de juiste plaats stond om de bal in doel te koppen na een pass van Daniel Berg Hestad. Bij Aalesund bleef een handsbal van Arneng onbestraft waardoor Molde een strafschop niet toegkend kreeg. Na de rust herschikte trainer Rekdal zijn team door van een 3-5-2 formatie naar een 4-4-2 om te schakelen en dat leverde enkele goede kansen op. Doelkansen voor Herrera, Roberts en Aarøy werden echter niet in doelpunten omgezet. Met nog een goeie twintig minuten te spelen mocht bij Aalesund Demar Philips na twee gele kaarten vervroegd gaan douchen. Tien minuten voor het einde maakte de keeper van Molde, Lillebak een fout op Diego Silva. Dat leverde de bezoekers een penalty op die door Kari Stephenson in doel werd gewerkt. Het antwoord van Molde bleef niet lang uit, Mattias Moström schoot de 3-1 in doel waardoor Molde de drie punten op zak stak. Molde staat nog steeds tweede met 44 punten, zeven minder dan leider RBK. Aalesund heeft 23 punten en bezet de twaalfde plaats.

Lillestrøm nam het thuis op Åråsen op tegen Strømsgodset. Het eerste doelpunt viel in de zeventiende minuut na een corner. De bal kwam bij Steinar Pedersen terecht die er prompt de 1-0 van maakte. Lillestrøm bleef druk zetten en Godset had er weinig weerwerk tegen te bieden. Zes minuten na het eerste doelpunt wist de thuisploeg een tweede goal te scoren. Edwin Eziyodawe kreeg de bal aangespeeld door Arild Sundgot en schoot de bal vanop veertien meter in doel. Het was ook de thuisploeg die in de tweede helft druk bleef zetten. Er kwamen vele kansen maar geen doelpunten omdat de effectiviteit voor doel te wensen overliet. In de 73e minuut wist Godset te scoren. Øyvind Storflor bracht opnieuw leven in de wedstrijd door de bal bij een vrije trap in de linkerhoek te schieten. Een doelpunt van Keita net voor het einde van de match werd afgekeurd omdat scheidsrechter Terje Hauge al een vrije trap voor Lillestrøm had gefloten na een duel tussen keeper Magnusson en Andersen. De match eindigde dus op 2-1 in het voordeel van Lillestrøm. LSK staat nu op de negende plaats met 26 punten, Godset staat op de veertiende plaats met twintig punten en is nog niet uit de gevarenzone.