Wist je dat Lazio de laatste Europacup II won?

Philippe Crols
| 3 reacties
Lazio de laatste Europacup II won?
Foto: © SC

De Beker voor Bekerwinnaars was bijna 40 jaar lang een prestigieus Europees voetbaltoernooi. Eind jaren ’90 hield deze competitie echter op te bestaan. Wist je dat Lazio de laatste Beker voor Bekerwinnaars won?

Tijdens het seizoen 1960-1961 werd de Beker voor Bekerwinnaars (ook bekend als Europacup II) in het leven geroepen. De clubs die in eigen land de nationale beker veroverden, mochten een jaar later met de andere bekerwinnaars in Europa strijden om een Europese beker. De eerste editie werd door het Italiaanse Fiorentina gewonnen. De Italianen waren in een finale over twee wedstrijden sterker dan het Schotse Glasgow Rangers. In totaal zouden er 39 edities georganiseerd worden. Barcelona won viermaal en is daarmee ook recordhouder. Voor België haalde Anderlecht viermaal de finale (2x winst). Standard en Antwerp verloren hun enige eindstrijd. KV Mechelen won in 1988 wel de finale van Ajax en is samen met Anderlecht de enige Belgische club die de Europacup II in de prijzenkast heeft staan. Na het seizoen 1998-1999 werden de bekerwinnaars opgenomen in de UEFA Cup.

 

Genk was laatste Belgische vertegenwoordiger

 

De laatste Beker voor Bekerwinnaars werd tijdens het seizoen 1998-1999 uitgereikt. Racing Genk was de laatste club die België vertegenwoordigde in dat toernooi. De Limburgers deden het ook bijzonder goed en schakelden Apolonia Fier en MSV Duisburg uit. In de achtste finales speelde Genk, dat later dat seizoen kampioen zou worden in België, 1-1 gelijk in het Koning Boudewijnstadion tegen Mallorca. Op het Spaanse eiland werd het enkele weken later 0-0 en dus mochten de Spanjaarden een ronde verder dankzij dat ene uitdoelpunt.

 

Uiteindelijk elimineerde Mallorca nog Varteks en Chelsea om in de finale uit de komen tegen het Italiaanse Lazio. Lazio had in de tweede ronde bijzonder veel moeite met Lausanne. Op basis van de uitdoelpunten mochten de Italianen een ronde verder. Daar werd Partizan Belgrado geklopt en later moesten ook Panionios en Lokomotiv Moskou eraan geloven.

 

De laatste finale

 

19 mei 1999 was de dag waarop de laatste finale van de Beker voor Bekerwinnaars werd gespeeld. De locatie was Villa Park, de thuishaven van Aston Villa, in Birmingham. Voor ruim 33.000 toeschouwers bracht Christian Vieri Lazio op voorsprong. Dani zorgde enkele minuten later voor de gelijkmaker. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen, maar Pavel Nedved (foto) zorgde in de slotfase voor de Italiaanse zege. De ploeg van coach Sven Göran Eriksson mocht zo de laatste Beker voor Bekerwinnaars in de lucht steken. Hector Cuper en de zijnen dropen ontgoocheld af. Bij Lazio speelden onder andere Roberto Mancini (nu coach van Vincent Kompany bij Manchester City) en Sergio Conceiçao (ex-Standard).

 

Opstellingen:

Lazio: Marchegiani, Favalli, Mihajlovic, Nesta, Pancaro, Nedved (84’ Lombardo), Almeyda, Stankovic (56’ Conceiçao), Mancini (90’ Couto), Salas, Vieri

 

Mallorca: Roa, Soler, Siviero, Marcelino, Lauren, Ibagaza, Stankovic, Olaizola, Engonga, Dani, Biagini (73’ Paunovic)

In onderstaand videofragment kan u de doelpunten uit de laatste finale van de Beker voor Bekerwinnaars bekijken.



Morgen een 'Wist je dat ... ?' met RAFC als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties