Hattrick Santin bezegelt het lot van AGF

viki meeuwis

Afgelopen zaterdag werd in Denemarken de tweede helft van het seizoen 2010 afgetrapt. Voor de winterstop stond OB als leider geklasseerd op een punt van landskampioen FC Kopenhagen.

Het was OB dat de eerste wedstrijd mocht spelen, uit weliswaar bij FC Midtjylland. Die partij eindigde in een voor OB teleurstellende 2-2.  Het was FCM dat al na vijf minuten aan de leiding ging nadat Mikkel Thygesen de bal naar Frank Kristensen kon spelen die met een kopbal de 1-0 score op het bord zette. OB moest wachten tot kort na de rust tot Rurik Gislason erin slaagde om de gelijkmaker binnen te werken. Na de rust domineeerde de bezoekende ploeg maar de thuisploeg bleef gevaarlijk op de counter loeren en dat leverde Kristensen in de 72e minuut nog een doelpunt op. Luttele minuten later was het de beurt aan Chris Sørensenom de gelijkmaker binnen te trappen.

Esbjerg stelt teleur

Zondag stonden er nog vier partijen op het programma. Esbjerg dat ook nog steeds kans maakt op de titel bleef steken op een 0-0 gelijkspel tegen de tweede laatste uit het klassement, Randers FC. Bij Randers kende men de nodige tegenslagen,  zo moest goalgetter Marc Nygaard van het veld met een blessure en even later moest ook Søren Berg om dezelfde reden verstek laten gaan. Het waren nochtans de bezoekers die het beste voetbal lieten optekenen, vooral in de slotfase zetten ze serieuze druk op Esbjerg dat enkele goede mogelijkheden onbenut liet. Randers blijft voorlaatste met negen punten, terwijl Esbjerg op de derde plaats blijft hangen met 34 punten uit negentien wedstrijden.

Rode lantaarn HB Køge had zijn supporters opgeroepen om mee te helpen het veld sneeuwvrij te maken en zo kon de partij alsnog plaats vinden. Tegenstander van dienst was Silkeborg dat geen spaander heel liet van de fusieploeg, die zich al min of meer bij degradatie lijkt neergelegd te hebben. Twee doelpunten voor de rust en twee na de pauze leverden Silkeborg de drie punten op. Antipas kon in de eerste helft nog tegenprikken maar verder dan dat kwam HB Køge niet meer.

Problemen blijven duren bij Brøndby

Brøndby nam het in eigen stadion op tegen Sønderjyske.  Dat moest op papier voor het team van Kent Nielsen een haalbare kaart zijn. Het was echter Sønderjyske dat het meest offensief voor de dag kwam. Bij Brøndy waren er een aantal veranderingen in de opstelling tegenover het voorjaar. Zo verschoof Max von Schlebrügge van het middenveld naar rechtsback. Remco van der Schaaf mocht op het middenveld plaats nemen. Ook Alexander Farnerud was terug van de partij, Duncan Rasmussen verkaste immers naar Celtic en zo kreeg de Zweed terug een kans in de basiself. Sønderjyske kwam op het half uur op voorsprong na een goal van Sölvi Ottesen. Voor Brøndby was het wachten tot in de slotfase toen het een penalty kreeg voor een fout op Martin Bernburg. Die werd in een doelpunt omgezet door Farnerud. Brøndby lijkt nog niet uit de problemen te zijn, zowel op het veld als in de bestuurskamer want eerder die week nam directeur Frank Buch-Andersen ontslag na amper  anderhalf jaar dienst.

De partij tussen FC Kopenhagen en AGF werd een doelpuntenfestijn, althans voor FCK.  In de derde minuut kon Cesar Santin zijn eerste van de dag binnenwerken. Dat zou hij in de eerste helft nog twee maal doen een hattrick dus van Santin. Net voor de pauze werkte Martin Vingaard de 4-0 binnen waardoor de wedstrijd al gespeeld was. Na de rust kon Mathias “Zanka” Jørgensen de 5-0 op het bord zetten maar dat was enkel nog voor de statistieken belangrijk. Met deze zege staat FC Kopenhagen terug op de eerste plaats met een punt meer dan OB.

Maandagavond werd de laatste match afgewerkt tussen AaB en FC Nordsjælland. Het veld in de Energi Nord Arena leek op bepaalde plaatsen meer op een vijver dan een voetbalveld wat het spel niet ten goede kwam. Net voor de pauze slaagde Louay Chanko erin om de thuisploeg op voorsprong te brengen. Na de rust kwam FCN iets offensiever voor de dag en slaagde erin om een paar keer dicht bij een doelpunt te komen.  Keeper Karim Zaza slaagde er echter in om de pogingen van Fetai, Lund Nielsen en Nicki Bille Nielsen af te wenden. Het was Bille Nielsen die erin slaagde om de bal alsnog tegen de netten te werken.  De ingevallen Jeppe Curth werd in de zestien meter neergehaald en dat leverde AaB een strafschop op die door Michael Jacobsen werd omgezet in een doelpunt. AaB won, mede dankzij een portie geluk, van FCN en bezet daardoor de vijfde plaats in het klassement. FC Nordsjælland doet een slechte zaak en zakt naar de negende stek.