Wist je dat Nottingham en Porto een record delen?

Philippe Crols
| 0 reacties
Nottingham en Porto een record delen?
Foto: © SC

Porto en Nottingham, op het eerste gezicht hebben beide ploegen weinig tot zelfs niets met elkaar gemeen. En toch ... Wist je dat Porto en Nottingham als enige clubs hun enige twee finales van de Europacup I winnend afsloten?

De Europacup I (die sinds het seizoen 1992 Champions League heet) werd in 1955 voor het eerst georganiseerd. Real Madrid won de eerste vijf edities. Sinds het ontstaan van de Beker voor Landskampioenen slaagden er in totaal zeven teams in om de finale nooit verliezend af te sluiten.

In 1970 won het Nederlandse Feyenoord zijn enige finale van de grootste Europese competitie tegen Celtic. Twaalf jaar later vloerde Aston Villa het Duitse Bayern in zijn eerste en laatste UC I-eindstrijd. Het overkwam ook nog PSV in 1988 tegen Benfica en Rode Ster Belgrado in 1991 tegen Marseille. In 1997 tenslotte vierde Dortmund feest in zijn enige UC I-finale na winst tegen Juventus.

Daarmee hebt u vijf van de zeven teams gehad. De twee andere clubs die telkens als winnaar uit de UC I-finale kwamen, zijn Porto en Nottingham Forest. Zij slaagden er wel in om tweemaal de beker met de grote oren in de wacht te slepen, zonder ooit een finale te verliezen.

Gouden generatie van Nottingham

Nottingham promoveerde tijdens het seizoen 1976-1977 als tweedeklasser naar het hoogste niveau in Engeland. Het zorgde onder trainer Brian Clough voor een enorme sensatie door als promovendus meteen kampioen te spelen. Tot op heden is die titel ook de enige landskroon voor Forest. Nottingham mocht als beloning dus wel naar de Beker voor Landskampioenen. De Engelse club verbaasde ook daar en won zijn eerste finale op 30 mei 1979 in München. Malmö, dat later nooit nog in de finale zou terechtkomen, werd met 1-0 huiswaarts gestuurd. Nottingham doorbrak zo de hegemonie van rivaal Liverpool, dat de vorige twee edities op zijn naam had geschreven.

Nottingham schakelde in de eerste ronde van het kampioenenbal Liverpool zelfs uit en vond op zijn weg naar de finale ook nog AEK Athene, Grashopper Zürich en FC Köln. In de finale tegen Malmö maakte Trevor Francis de enige goal. Bijna dag op dag een jaar later stond Nottingham opnieuw in de finale van de UC I. Deze keer was Hamburg de tegenstander en Madrid de plaats van het gebeuren. Ook nu won Forest met het kleinste verschil. Een doelpunt van John Neilson Robertson volstond. Een jaar later zorgde CSKA Sofia ervoor dat Nottingham geen drie keer op rij zou zegevieren. Nottingham is tot op heden de enige club die de UC I meer won dan de eigen landstitel.

De opstellingen van de finale van '80:

Nottingham: Shilton, Anderson, Gray (84' Gunn), Lloyd, Burns, Clark, O'Neill, McGovern, Bowyer, Mills (68' O'Hare), Robertson, Birtles.

Hamburg: Kargus, Kaltz, Nogly, Buljan, Jakobs, Hieronymus (46' Hrubesch), Magath, Memering, Keegan, Reimann, Milewski.

Het hakje van Madjer

En dan Porto. Dat won zijn eerste beker met de grote oren in 1987 te Wenen. Bayern München leek alles in de finale in handen te hebben, tot Rabah Madjer tien minuten voor tijd Jean-Marie Pfaff vloerde met een hakje. Enkele minuten later zorgde Filho Juary voor de beslissing in het voordeel van de Portugezen. Onze landgenoot Alexis Ponnet floot die finale. 

Het wereldberoemde hakje van Madjer tegen Pfaff.

De opstellingen van de finale van '87:

Porto: Mlynarczyk, Pinto, Celso, Eduardo Luis, Inacio (55' Frasco), Magelhaes, André, Sousa, Quim (46' Juary), Madjer, Futre

Bayern: Pfaff, Nachtweih, Eder, Pflügler, Winklhofer, Flick (82' Lunde), Rummenigge, Matthäus, Brehme, Hoeness, Kögl

De laatste zege van Porto ligt nog vers in het geheugen. In 2004 leidde José Mourinho (foto) zijn team onverwacht naar de finale in Gelsenkirchen tegen het al even verrassende Monaco. Porto had onderweg onder andere Manchester United uitgeschakeld. In de finale werd Monaco met 0-3 weggeveegd dankzij goals van Carlos Alberto, Deco en Dmitri Alenichev.

Morgen een 'Wist je dat?' met Rik Coppens als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties