Mjällby blijft goede vorm verder zetten

viki meeuwis

In Zweden werd afgelopen zaterdag aan de derde speeldag in de Allsvenskan begonnen.

De eerste partij ging tussen de voormalige landskampioenen Kalmar FF en IF Elfsborg.

Kalmar begon het best aan de match. Al in de vierde minuut wist Ricardo Santos via een vrije trap te scoren. Het antwoord van Elfsborg kwam een tiental minuten later toen Daniel Mobaeck de bal na een hoekschop in doel kon werken. Slechts luttele seconden ervoor kwam Paulus Arajuuri nog dicht bij een owngoal maar gelukkig voor Kalmar ging die bal niet in doel. Twee minuten voor de rust wist Emir Bajrami Daniel Nordmark te bedienen waardoor Elfsborg met de 2-1 voorsprong de rust in ging. Na de rust was het Elfsborg dat de betere ploeg was maar in de slotminuut wist Ricardo Santos zijn tweede doelpunt te scoren waardoor Kalmar terug op gelijke hoogte kwam. In de toegevoegde tijd kreeg Daniel Sobralense nog een rode kaart na een verhitte discussie met scheidsrechter Martin Ingvarsson. Kalmar moest zo nog enkele minuten met tien man verder. Door dit gelijkspel staat Kalmar voorlopig op de dertiende plaats met twee punten. Elfsborg bezet de vijfde stek met vijf punten.

Zondag stonden er twee matchen op het programma. Halmstad kende weinig problemen met promovendus Åtvidabergs FF. Het won makkelijk met 4-0. Al in de zevende minuut zette Anel Raskaj de thuisploeg op voorsprong. De bezoekers wisten stand te houden tot kort na de tweede helft toen Emil Salomonsson de 2-0 op het bord zette. In de slotfase wisten Alexander Prent en Johnny Lundberg voor de respectievelijke 3-0en 4-0 te tekenen. De assist kwam net als bij het eerste doelpunt telkens van Michael Görlitz.

Malmö is goed aan het seizoen begonnen en zette zondag die reeks verder met een 1-3 overwinning uit bij Gefle. Het was Robert Åhman Persson die in de elfde minuut Malmö op weg zette. Kort na de rust scoorde Åhman Persson nog een keer op aangeven van Daniel Larsson. Het was Daniel Andersson die Malmö een comfortabele 0-3 voorsprong gaf in de 62e minuut. Gefle kwam niet verder dan de eerredder van Alexander Gerndt in het laatste kwartier. Met deze zege staat Malmö voorlopig op de derde plaats met zeven punten. Gefle moet zich tevreden stellen met een zevende plaats en vier punten.

Een van de verrassendste uitslagen was wellicht de 3-1 nederlaag van AIK uit bij GAIS. AIK blijft problemen kennen op zowel defensief als offensief vlak. In de eerste helft kwam het pas tegen de rust op achterstand na een doelpunt van Joel Johansson na een pass van do Carmo.  Na de rust leek het even beter te gaan nadat Walid Atta op aangeven van Djordjic kon scoren. Lang kon AIK echter niet van de gelijkmaker genieten want enkele minuten later deden Johansson en do Carmo hun spelletje nog eens over waardoor AIK tegen een 2-1 achterstand opkeek. Do Carmo was wel te vinden voor een assist want ook het derde doelpunt van GAIS kwam er op zijn aangeven. Dit keer was het Björn Andersson die de goal maakte en GAIS de overwinning schonk in het Gamla Ullevi Stadion. Nadat hij AIK vorig jaar nog naar de titel leidde, begint stilaan in de pers de vraag naar boven te komen of Mikael Stahre wel de juiste coach is voor AIK.

Mjällby blijft verrassen

Nieuwkomer Mjällby blijft indruk maken. De ploeg wist de zware uitmatch tegen Örebro met 0-2 te winnen. Op het kwartier wist Marcus Ekenberg de 1-0 binnen te werken. Örebro kwam beter in de wedstrijd en had ook het meeste balbezit maar slaagde er niet in om kansen af te dwingen. In plaats daarvan was het Mjällby die het best offensief voor de dag kwam. In de slotfase kon Mostapha El Kabir de 2-0 op het scorebord zetten en zo meteen ook  de eindstand vastleggen. Marcus Ekenberg voert voorlopig de topschutterslijst aan met vier doelpunten uit drie matchen, Mjällby staat op de vierde plaats met zeven punten.

Helsingborg kreeg IFK Göteborg op bezoek in het Olympia Stadion. Voor het seizoen was de vraag of Helsingborg zonder Henke Larsson nog een ploeg van betekenis kon zijn. Het lijkt er echter op dat het ook zonder Larsson goed uit de voeten kan, het liet in deze match voorral goede combinaties zien. Mattias Lindström tekende op het half uur voor de 1-0. De verdediging van Helsingborg wist goed hoe ze Tobias Hysén in de tang moesten houden. Iets na de eerste goal viel de tweede via Marcus Nilsson. Na de rust kwam Göteborg beter voor de dag maar stootte telkens opnieuw op de verdediging van Helsingborg die als een onneembare vestiging stand hield. Helsingborg bezet voorlopig de tweede plaats met negen punten, IFK staat op de negende stek met drie punten.

Vanavond speelde BK Häcken tegen Trelleborgs FF. Het werd een makkelijke match voor BK Häcken in het Rambergsvallen Stadion. Op het half uur wist Dominic Chatto een goede pass af te leveren naar Jonas Bjurström, die de 1-0 op het scorebord te zetten. Amper een minuut later kon John Chibuike de 2-0 te maken. Kort na de rust kon Trelleborgs tegenprikken via Andreas Drugge. Häcken bleef echter ook na de rust op hetzelfde elan verder gaan. Mathias Ranégie met een goede pass naar Paulo José de Oliveira die de 3-0 op het bord zette. In de slotfase maakte Josef Karlsson met de 4-0 de klus af. Met deze overwinning staat Häcken aan de leiding met negen punten uit drie matchen.

Morgen wordt de laatste match van de derde speeldag  tussen de ploegen uit Stockholm Djurgården en Brommapojkarna gespeeld.