Wist je dat Venglos 1ste niet-Brit in Engeland was?

Philippe Crols
| 0 reacties
Venglos 1ste niet-Brit in Engeland was?
Foto: © SC

U weet het of u weet het niet, maar zonder Jozef Venglos was er in Engeland allicht geen sprake geweest van Carlo Ancelotti, Arsene Wenger of Jose Mourinho. Wist je dat de Tsjechoslowaak de eerste niet-Britse coach was in de Engelse eerste klasse?

Jozef Venglos (foto) is een opmerkelijke coach uit de voetbalgeschiedenis. De inmiddels 74-jarige man begon zijn carrière als trainer in 1966 bij New South Wales in Australië. Venglos kreeg geleidelijk aan ook voet aan grond bij de nationale elftallen van Tsjechoslowakijke. Eerst had hij er de leiding over de U23 en vervolgens was hij assistent bij de grote jongens. Het was dan ook geen toeval dat Venglos na verloop van tijd het roer als bondscoach overnam. Dat gebeurde in 1978.

De Tsjechoslowaak bleef bondscoach tot 1982 en slaagde er in 1980 in om zijn land naar de derde plaats op het Europees kampioenschap te leiden. Italië werd in de kleine finale na strafschoppen gevloerd met maar liefst 9-8. Op datzelfde toernooi in Italië eindigde België tweede. Na enkele omzwervingen in Portugal en Maleisië was Venglos, net als in 1982, ook in 1990 de bondscoach van zijn land op het WK. In de kwartfinales van de mondiale in Italië werd nipt verloren van latere winnaar West-Duitsland, maar Venglos had wel aan bekendheid gewonnen.

Engelse voetbalwereld in shock

Het leverde hem een opmerkelijke transfer op. De man werd aangesteld als coach van Aston Villa. Nooit eerder kreeg een niet-Brit de leiding over een team dat in de Engelse eerste klasse speelde. We zouden dus kunnen zeggen dat Venglos het pad effende voor al de buitenlandse coaches die sindsdien hun weg naar de Premier League vonden. De Engelse voetbalwereld was bij de aanstelling van Venglos alvast tijdelijk in shock.

Sportief gezien werd zijn doortocht in Engeland geen hoogvlieger. Bij Villa droomden ze na het succesvolle seizoen 1989-1990 van de titel. De Villains eindigden het seizoen voor de komst van Venglos op de tweede plaats, op respectabele afstand van kampioen Liverpool. Maar onder leiding van de nieuwe coach ging het van kwaad naar erger. Villa moest zowaar vechten tegen de degradatie en hield in de eindafrekening enkel Luton Town, Sunderland en Derby County achter zich. Degradatie werd dus maar net vermeden.

Geen enorm palmares

Voor Venglos bleef het bij dat ene jaartje Engeland, maar na periodes in Oman en Turkije trok hij toch terug over het Kanaal. In 1998 kwam hij aan het hoofd te staan van de Schotse topclub Celtic. Ook daar schreef Venglos geen succesverhaal. De Bhoys moesten zowel titel als FA Cup aan grote rivaal Rangers laten. Ook bij Celtic zou Venglos maar een jaartje als trainer actief blijven.

In 2002 voerde Venglos zijn laatste taak als trainer uit. Hij kwam in Japan terecht bij JEF United uit Chiba. Hij parkeerde zijn team op de zevende plaats en haalde in de twee Japanse bekercompetities de kwartfinale. Een groot palmares heeft de man dus niet bij elkaar gekregen, maar je kan moelijk zeggen dat hij er een onopvallende carrière heeft opzitten.

Morgen een 'Wist je dat?' met Winterslag als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties