Sæternes en Moa bezorgen Vålerenga klinkende overwinning

viki meeuwis
| 2 reacties

In Noorwegen stond afgelopen weekend de negentiende speeldag in de Tippeligaen op het programma.

Zaterdag beten Lillestrøm en Kongsvinger de spits af. De partij eindigde in een 2-2 gelijkspel. Voor de doelpunten was het wachten tot na de rust. De bezoekers wisten het eerst tot bij het doel te komen. Niang wist de bal verder te spelen tot bij Adem Güven die verdediger Steinar Pedersen wist te verschalken en de bal vanop twaalf meter in doel schoot. Op het uur gingen Güven en Tuelo volop voor de counter vanaf de zestien meter, het was Tuelo die op doel schoot en de stand meteen op een 2-0 voorsprong voor Kongsvinger zette. Even later kon Sigurdarson de bal vanop achttien meter in doel werken na nogal slordig keeperswerk van Thomas Myhre.  In de slotfase van de match slaagde Anthony Ujah erin om de stand op 2-2 te brengen.

Promovendus Hønefoss BK moest op eigen veld aan de slag tegen Odd Grenland. Hønefoss staat onderaan in het klassement en moest dus dringend punten pakken. Dat deed het ook zondag. Met net geen twintig minuten gespeeld kon Umaru Bangura de bal vanop achttien meter in doel schieten en bracht zo de thuisploeg al vroeg op voorsprong. Het duurde tot in de slotfase  vooraleer Odd Grenland een doelpunt kon scoren. Invaller Børven stuurde de bal het veld in waar de verdediging van Hønefoss te passief was om te verhinderen dat Peter Kovacs de bal in doel kon werken.  De thuisploeg gaf echter niet op en iets later kon Angan de bal naar Madiou Konaté spelen die de bal in de hoek werkte waardoor Hønefoss de drie punten thuis hield.

Tromsø kende weinig problemen met Stabæk en won met 3-0 op eigen veld. Al in de vijfde minuut kon George Mourad gebruik maken van het feit dat Hedenstad de bal slecht kon wegwerken om te scoren. Na de rust kon Remi Johansen de voorsprong nog vergroten tot 2-0. Een strafschop in de slotfase leverde nog een derde doelpunt op, genomen door Mourad.

Rosenborg kende geen makkelijke match tegen die andere promovendus, Haugesund. Het won weliswaar op Lerkendal maar veel scheelde het niet. Iversen wist in de beginfase van de match al te scoren. Rond het kwartier stuurde de Serviër Djurdjic de bal richting doel, die kwam op de dwarslat terecht en ging alsnog over de doellijn. Luttele minuten later kon Are Tronseth scoren en bracht zo Haugesund op voorsprong. Die vreugde was van korte duur want Demidov tekende even later voor de gelijkmaker.  Op het half uur  wist Joakim Våge Nilsen een vrije trap vanop twintig meter richting doel te sturen. Keeper Daniel Örlund kon de bal niet tegen houden waardoor Haugesund bij rust op een 3-2 voorsprong kwam te staan. Vlak na de rust kon Iversen de bal met een volley in doel werken en zo de stand terug in evenwicht brengen. Met nog een kwartier te gaan tekende Iversen ook voor de 4-3 waardoor Rosenborg alsnog de wedstrijd won. Met deze zege heeft RBK nu 43 punten uit negentien wedstrijden waarvan het er nog geen enkele verloor.

De match tussen Viking en Sandefjord eindigde op een 0-0 gelijkspel waar zowel Viking als Sandefjord een slechte zaak door doen. Bij de thuisploeg begon Erik Nevland voor de eerste keer in de basis. Viking laat de kans liggen om aansluiting bij de top te verzekeren en Sandefjord blijft rode lantaarn met amper acht punten uit negentien wedstrijden.

Ook Aalesund lijkt steeds verder weg te zakken, afgelopen zondag verloor het met 3-1 op het veld van Strømsgodset. Iets na het half uur wist Storflor een vrije trap vlug te nemen waardoor Aalesund de tijd niet kreeg om de muur goed op te stellen en keeper Lindegaard verbaasd de bal in doel zag gaan. Zoals te verwachten was, was de trainer van Aalesund, Kjetil Rekdal niet te spreken over deze beslissing van de scheidsrechter. Na de rust kon Visvik de 2-0 binnenwerken. Aalesund kwam niet verder dan een doelpunt via Peter Orry Larsen. Uiteindelijk was het Lars Sætra die de 3-1 op het bord zette.

Brann en Molde haalden elk een puntje uit het 1-1 gelijkspel. Doelpuntenmakers van dienst waren Erik Huseklepp voor Brann en Thiouné voor Molde.

Maandagavond stond de wedstrijd tussen Vålerenga en Start geprogrammeerd. Vålerenga is aan een goed seizoen bezig en bij winst kon het zijn tweede plaats veilig stellen. Dat was ook wat er gebeurde maar in het begin van de match zag het er niet zo naar uit. Iets voor het kwartier stuurde Stokkelien een goede pass naar Owello die de bal vanop twintig meter in de rechterhoek van het doel schoot, onhoudbaar voor keeper Hirschfeldt. Het zou het enige wapenfeit zijn van Start. Rond de twintigste minuut stuurde Moa de bal richting doel, keeper Høie wist de bal weg te werken maar in de rebound kon Bengt Sæternes de gelijkmaker scoren. Iets na het half uur viel het tweede doelpunt voor VIF, ditmaal mede door een fout van keeper Høie. Hij probeerde een schot van Singh af te weren maar het was Zajic die de bal alsnog in doel kon werken.

Na de rust kon André Muri scoren waardoor Vålerenga op voorsprong kwam. Vanaf dan was er geen houden meer aan. In vijf minuten wist de ploeg uit Oslo de score op 6-1 te brengen. Eerst kreeg Moa de bal te pakken en schoot die knalhard tegen de netten. Via een pass van  Shelton naar Sæternes kwam de bal terug bij Moa die ook nu weer niet aarzelde en de 5-1 op het bord zette. Kort daarop bediende Moa Sæternes die zijn tweede van de avond kon maken.  In de slotfase kon Moa voor de hattrick tekenen en Harmeet Singh stuurde in de toegevoegde tijd de 8-1 tegen de netten. Een uitslag die goed was voor het aanvullen van het doelpuntensaldo van Vålerenga. VIF heeft nu 37 punten, zes minder dan leider Rosenborg.

Foto 1: Madioune Konate (Scanpix)

Foto 2: Moa (Scanpix)