Rosenborg op koers voor nieuwe titel

viki meeuwis
Rosenborg  op koers voor nieuwe titel

In Noorwegen is afgelopen weekend de de twintigste speeldag afgewerkt in de Tippeligaen.

Op zaterdag won Rosenborg uit bij Sandefjord . De thuisploeg was nochtans goed begonnen want al in de negende helft kwamen ze via een doelpunt van Ørjan Røyrane op voorsprong. Sandefjord bleef goed overeind tegen RBK in de eerste helft en kreeg enkele goede kansen, onder andere via Mané en Røyrane. De bezoekers kwamen beter in de match tegen het half uur waar Rade Prica een kans op doel kreeg maar keeper Heier de bal kon pakken. Net voor de rust kon RBK gelijkmaken via een penalty na een fout van Heier. De strafschop werd door Prica in een doelpunt omgezet. Na de rust was Rosenborg de betere ploeg. Bij aanvang van de tweede helft kon Markus Henriksen de 1-2 op het bord zetten en in de slotfase kon Morten Moldskred de eindstand op 1-3 vastzetten. RBK verstevigt zo de leidersplaats en heeft nu 46 punten. Sandefjord lijkt steeds meer een vogel voor de kat met slechts acht punten uit twintig matchen.

Vålerenga moest op bezoek bij Haugesund en wist dat het moest winnen als ze aansluiting bij de top wilden houden. VIF begon goed en al vroeg in de wedstrijd kreeg Bojan Zajic een goede kans op doel maar keeper  en debutant Lars Øvernes kon de bal afweren. Haugesund liet zich niet onbetuigd getuige de kansen voor Pozniak en Sørum. Spitsen Moa en Sæternes alsook Morten Berre kwamen voor de bezoekers nog dicht bij een doelpunt in de eerste helft. Na de rust bleek Haugesund een maatje te sterk voor VIF want Djurdjic kon vanop de penaltystip de 1-0 binnenschieten na een fout van Freddy Dos Santos. Sørum kon in de slotfase de eindstand op 2-0 brengen. VIF doet een slechte zaak, het behoudt de tweede plaats maar staat inmiddels op negen punten van leider Rosenborg dat op weg lijkt naar een zekere landstitel dit seizoen.

Ook die andere titelkandidaat, Tromsø, ging de boot in, tegen Aalesund in het Color Line Stadion. De thuisploeg was in de eerste helft duidelijk het betere team. Dat leverde iets na het half uur een eerste doelpunt op via Tor Hogne Aarøy na een corner van Fuhre en de goede pass van Sahlman. Diezelfde Aarøy wist met nog tien minuten te gaan in de tweede helft via de 2-0de drie punten veilig te stellen voor Aalesund dat nu op de vierde plaats staat met 33 punten. Tromsø moet zich met 36 punten tevreden stellen met een derde plaats.

Start won met 3-1 van SK Brann dat een uiterst wisselvallig seizoen kent. In de 21e minuut kreeg Start een strafschop toegewezen na een fout van Espen Hof. Die penalty werd genomen door Mads Stokkelien die er een doelpunt van maakte. Luttele minuten later kon Christian Bolaños er 2-0   van maken. Na de rust was het wederom de speler uit Costa Rica dat de 3-0 op het bord zette. Erik Huseklepp kon in de slotfase via een strafschop de eerredder binnenwerken voor Brann.

Stabæk ging in eigen huis onderuit tegen Strømsgodset. Iets na het half uur viel het eerste doelpunt. De jonge middenvelder Lars Sætra kon de bal na een corner van Storflor in doel werken. Na de rust kon Keita de voorsprong tot 0-2 vergroten. In de slotfase kon Jan Banan Tømmernes nog tegenprikken voor Stabæk.

De partij tussen Molde en Viking eindigde in een 2-2 gelijkspel. De doelpunten vielen pas in de tweede helft. Kort na de rust kon Erik Nevland de score openen. Bjarnason speelde de bal naar Ingelsten in de zestien meter die zelf richting doel schoot. Daar stond Nevland klaar die de bal maar in doel te tikken had. Tien minuten later kon Baye Djiby Fall de gelijkmaker binnenwerken. André Danielsen wist Viking via een vrije trap terug op voorsprong te trappen maar met nog twintig minuten te gaan zette Djiby Fall de stand terug in evenwicht waardoor beide ploegen slechts een puntje op zak steken.

Met de wedstrijd tussen Kongsvinger en Hønefoss stond er een wedstrijd tussen de twee nieuwkomers in de Tippeligaen en twee degradatiekandidaten op het programma. De match eindigde in een 3-3 gelijkspel waardoor geen van beide partijen verder uit de degradatiezone kan klimmen.

Vanavond werd de laatste match afgewerkt, die tussen Odd Grenland en Lillestrøm. Kort na de pauze kon Arild Sundgot scoren na een goede pass van Frode Kippe. Bentley kon iets later gelijk maken en tien minuten later kon hij Odd op voorsprong brengen. Het was meteen genoeg voor een 2-1 overwinning.