Interview Kristinsson: "Bij ons kan zelfs Beckham over straat lopen"

Steurbaut Kersten
| 3 reacties
Kristinsson: "Bij ons kan zelfs Beckham over straat lopen"
Foto: © SC

Runar Kristinsson is terug in het land. De voormalige draaischijf van Lokeren zakte naar België af om de jongsten onder ons de knepen van het vak te leren. Voor de IJslander terug op het vliegtuig stapte, legden wij hem nog enkele vragen voor.

Het is miezerig. De regendruppels plensen neer boven Daknam. “Wat een slecht weer”, zucht Runar Kristinsson. De IJslander is nochtans wat gewoon in zijn thuisland, maar hij werd de voorbije dagen dan ook verwend met aangenaam Belgisch herfstweer. “Ik ben zelfs een keer gaan golfen hier in de buurt.”

Scherp

Dat laatste is ook één van de geheimen van Kristinssons perfecte voorkomen. Een kilootje of twee extra sinds hij gestopt is, meer zal het zeker niet zijn. Geef hem een brood en je krijgt het gesneden terug. “Iedere keer zes à acht kilometer wandelen. En één keer per week een wedstrijdje zaalvoetbal. Ik probeer me goed te verzorgen.”

Het wordt al snel duidelijk dat de voormalige Lokerse draaischijf een grote indruk heeft nagelaten. Een handtekening hier, even poseren voor de foto, een vriendelijke schouderklop. De supporters dragen de minzame Noord-Europeaan nog steeds op handen en ook binnen de club tovert zijn aanwezigheid een glimlach op ieders gezicht: “Runar is hier!”

“Als voetballer moet je de mensen iets teruggeven. En niet alleen op het veld.”

“Het is leuk om te weten dat de mensen mij nog kennen”, gaat de 41-jarige IJslander verder. Maar dat mag ook niet verbazen. Voor Kristinsson is clubliefde geen holle term.

“In het verleden ben ik er ook altijd voor iedereen geweest. Niet alleen naar de spelers en trainers toe, maar ook naar de medewerkers en de mensen rond de club. Zij zorgen er mee voor dat jij betaald wordt. Je moet hen dan ook iets teruggeven. En niet alleen op het veld.”

Koele kikker ontdooit

Wanneer we op het einde van het gesprek Kristinsson enkele beelden laten zien van zijn afscheid, krijgt de koele kikker het toch even moeilijk. De ogen worden iets glaziger. “Ik heb hier een hele mooie tijd beleefd. Het afscheid was dan ook moeilijk, ook al omdat het niet zo goed ging met Lokeren. Maar die prachtige reactie van de supporters, dat is iets dat je nooit vergeet.”

“In het seizoen met Paul Put beleefden we ons hoogtepunt. We speelden heel offensief en geen enkele ploeg scoorde meer dan ons. Ondanks een paar nederlagen op het einde pakten we toch nog Europees voetbal. Die wedstrijden tegen Manchester City waren een uniek moment. Ik hoop dat de huidige ploeg dat ook kan verwezenlijken. De trainer levert alvast heel goed werk. En een ploeg zoals Lokeren heeft het nodig om toch om de paar jaar eens Europa in te gaan.”

“Een ster in eigen land? In IJsland kan zelfs David Beckham gewoon over straat lopen.”

Kristinsson was in zijn periode bij Lokeren een van de uitblinkers in de Belgische competitie. Met zijn voet als penseel schilderde hij tientallen vrije trappen voorbij een verbouwereerde doelman. Toch mikte hij nooit hoger dan Lokeren. Spijt heeft hij echter niet.

 “Ik heb een heel mooi voetballeven gehad”, aldus Kristinsson. “Dat is voor mij het belangrijkste. Ik weet dat ik de kwaliteiten had om op een hoger niveau te spelen, maar ik heb die kans nooit gekregen. Er waren wel ploegen geïnteresseerd, uit binnen- en buitenland, maar er was nooit een concreet bod.”

Geen spijt

Je moet ook op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Op mijn 19de kreeg ik de kans om een contract bij Liverpool te tekenen, maar ik vond dat te vroeg. Zou ik wel mijn kans krijgen, zou ik nog verder groeien? Uiteindelijk ben ik (via Zweden en Noorwegen, nvdr.) in Lokeren beland. Om een nieuwe uitdaging te krijgen, moest ik IJsland verlaten.”

Rudi Cossey komt Kristinsson begroeten. “Ik heb mijn voetbalschoenen in de koffer liggen”, lacht de recordinternational van het meest noordelijke Europese land. In Reykjavik trekt Kristinsson die schoenen nog geregeld aan, maar dan als trainer.

“Ik wil het als trainer maken in Europa. Lokeren, Barcelona of de nationale ploeg van IJsland? Je weet nooit waar je terecht komt.”

“Ik had altijd het plan om trainer te worden, maar het is toch vroeger gekomen als verwacht. Ik was sportief directeur, maar de trainer behaalde geen goede resultaten. En toen stonden ze aan mijn deur.”

Beckham

Kristinsson leidde de club met offensief voetbal naar een Europees ticket en krijgt veel respect van de spelers. “Ik probeer hen ook veel bij te leren. Hoe neem ik een goede vrije trap, hoe geef ik een goede voorzet? Wat is de juiste plaats en het juiste tempo om te schieten? Welke draai moet aan de bal geven. Als speler gaf ik de andere aanvallers ook al individuele training. Je merkt dat ze beter worden door specifiek te trainen.”

“Ik droom ervan om het als trainer te maken in Europa. Lokeren? Je weet nooit wat er gebeurt: Lokeren, Barcelona of de nationale ploeg. Als je goede resultaten boekt, krijg je kansen. Waar, dat weet je nooit op voorhand.”

Tot slot. In Lokeren is hij een icoon. Hoe zit het met de sterrenstatus in eigen land? “Dat valt best wel mee”, lacht Kristinsson. “Ik word ook nooit aangeklampt voor een handtekening. In IJsland kan zelfs David Beckham rustig over straat lopen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties