Zweedse voetballer komt uit de kast

Yves Dekoning
| 20 reacties
Zweedse voetballer komt uit de kast
Foto: © SC

Wanneer komt de eerste Belgische profvoetballer uit de kast? In Zweden heeft een 20-jarige speler de moedige stap gezet.

Anton Hysen speelt momenteel voor vierdeklasser Utsiktens BK in Zweden. Hij was Zweeds jeugdinternational, maar werd afgeremd door blessures. Zijn vader Glenn Hysen is trainer van de club. Die speelde onder andere voor PSV, Fiorentina en Liverpool FC. Anton heeft ook twee oudere broers die als profvoetballer actief zijn. Vleugelspeler Tobias Hysen (Goteborg) is zelfs Zweeds international, Alexander Hysen verdedigt het doel van Östersunds.

Wat maakt de 20-jarige Anton Hysen zo bijzonder? Hij is de eerste actieve Zweedse profvoetballer die zich out. Wereldwijd ging alleen Justin Fashanu (1990) hem vooraf. Die kreeg het toen zwaar te verduren en pleegde in 1998 zelfmoord. Bij de familie Hysen wordt alvast wel goed gereageerd op de outing en ook zijn vrienden en ploegmaats gaan er positief mee om. Volgens Hysen is het niet gemakkelijk om je te outen, maar moet je eerlijk zijn met jezelf.

Hysen hoopt dat zijn daad overal in de wereld homoseksuele voetballers moed kan geven om zich te outen. "Homo zijn is het laatste taboe in het voetbal. Ik hoop dat meer spelers zich durven outen. Er heerst wel een machocultuur. We moeten mensen leren dat je geaardheid geen factor mag zijn om je als speler te beoordelen."

Hysen is op dit moment semi-prof, maar droomt nog steeds van professionele carrière in Engeland. Ook in de Engelse pers zijn de reacties dit keer positief. Toen Fashanu uit de kast kwam werd hij het voorwerp van spot voor de Britse tabloids. Maar de tijden veranderen. Wanneer komt de eerste Belgische profvoetballer uit de kast?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Allsvenskan

Nieuwste reacties