Analyse Tegenstander voorronde WK 2014: Schotland
Maarten Verhoeven
| 2 reacties
Tegenstander voorronde WK 2014: Schotland
Foto: © SC

Uit Pot 4 kwam voor de Belgen Schotland tevoorschijn. De Schotten presteerden de laatste jaren minder goed, maar mogen niet onderschat worden. In hun thuiswedstrijden kan het rekenen op een enthousiaste achterban.

EK en WK-verleden

Schotland haalde acht keer de eindronde van een wereldkampioenschap en twee keer een EK. Het geraakte in al die deelnames nooit voorbij de eerste ronde. De laatste keer dat Schotland aanwezig was op een groot toernooi dateert al wel van het WK 1998 in Frankrijk.

Huidige campagne

Tenzij er een mirakel plaatsvindt zal Schotland er ook niet bij zijn op het EK 2012. Het haalde nog maar vier punten uit vier wedstrijden. De achterstand op Spanje en Tsjechië is al te groot om nog echt aanspraak te kunnen maken op de kwalificatie. De volgende thuiswedstrijd is tegen Tsjechië en moet gewonnen worden om nog een kans te maken.

Verleden met België

De laatste confrontaties tussen Schotland en België vonden plaats tijdens de voorronde van het WK 2002. Thuis wonnen de Rode Duivels na doelpunten van Van Kerckhoven en Goor. In Schotland werd het 2-2 na een thriller. Na een half uur stond België 2-0 achter en moest het met tien voort. Via doelpunten van Wilmots en Van Buyten in de laatste minuut behaalden de Rode Duivels toch nog een belangrijk punt.  

Bekendste spelers

Celtic en Glasgow Rangers zijn de traditionele hofleveranciers voor de Schotse nationale ploeg. Daarnaast zijn er heel wat Schotten actief in de Premier League.

In doel staat Craig Gordon, de concurrent van Mignolet bij Sunderland. Darren Fletcher van Manchester United is de aanvoerder en de controleur op het middenveld. Charlie Adam, de nieuwe aanwinst van Liverpool, zal de lijnen moeten uitzetten. Voorin rekent Schotland voor de doelpunten onder andere op de ervaren Kenny Miller en James McFadden.

Bondscoach

Sinds december 2009 is Craig Levein aangesteld als nationale selectieheer van Schotland. Hij moet proberen om de trotse Schotten opnieuw naar een groot toernooi te loodsen.

Conclusie

Schotland kon de laatste tien jaar, net als België, maar weinig potten breken. Het lijkt een beetje op zoek naar zichzelf. Het team heeft wel enkele leuke spelers in de rangen, maar loopt nu ook weer niet over van talent. Het is een stevige ploeg die het, volgens de Britse traditie, vooral moet hebben van fysiek spel en enthousiasme.

De Schotten zijn absoluut geen hapklaar brokje in deze groep. Zeker in hun thuiswedstrijden in het legendarische Hampden Park vormt het een te duchten tegenstander. Zo won Spanje vorig jaar pas in de slotfase met 2-3 van Schotland. Maar als de Rode Duivels hun gewenste niveau halen, moet winst tegen Schotland zeker binnen de mogelijkheden liggen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties