Analyse Speeldag 1: Manchester Utd en City wel, de rest niet

Kevin Pieters
| 6 reacties
Speeldag 1: Manchester Utd en City wel, de rest niet
Foto: © SC

De eerste speeldag in de Premier League zit er op! Voetbalkrant.com engageert zich om per 3 speeldagen een bundeling te maken van de belangrijkste gebeurtenissen, hoogtepunten, teleurstellingen, statistieken en nieuwtjes van die voorbije speeldagen.

Als voorsmaakje doen we dit per uitzondering voor de eerste speeldag alleen.  De rubrieken kunnen verschillen van analyse tot analyse.

Meest verrassende uitslag

Er sprong deze speeldag niet meteen een zeer verrassende uitslag uit, doch dat topploegen als Chelsea, Liverpool en Arsenal niet verder geraakt zijn dan een puntendeling, is misschien het meest verrassende. De stadsrivalen Man City en Man Utd kende wel een geslaagde start. Chelsea-manager Villas-Boas gaf na de wedstrijd tegen Stoke aan dat hij tevreden was met het gelijke spel.  Dit zegt meer over de verdienste van Stoke City dan de prestatie van zijn eigen team.  Liverpool leek in de eerste helft de bovenhand te halen van Sunderland, maar kende een terugval in de tweede helft, waardoor Sunderland meer en meer aanspraak mocht maken op dat gelijke spel.  En Arsenal, zonder Fabregas, zag Gervinho uitgesloten worden  tijdens de wedstrijd, en bleef steken op een 0-0 tegen Newcastle.

Spelers in the picture

Sergio Aguëro heeft zijn competitiestart niet mooier kunnen aanvangen. In de wedstrijd tegen Swansea liet de Argentijn meteen zien dat hij Man City veel doelpunten wil schenken. Twee op de openingsspeeldag is geen onaardige start.  Bij Liverpool speelde Charlie Adam een sterke wedstrijd op het middenveld, maar stelden nieuwkomers Downing en  Henderson teleur in hun eerste wedstrijd voor de Reds.  Bij Sunderland leek Wes Brown meteen een betrouwbare en vechtende aanwinst te zijn voor het verdedigend compartiment.  Man Utd-nieuweling Ashley Young kende ook een droomdebuut voor de Red Devils. Young was betrokken in de opbouw van het eerste doelpunt en claimde het tweede doelpunt na de wedstrijd op.  Echter, het winnende doelpunt was een owngoal op naam van WBA-speler Steven Reid.

Leuke statistieken

De kleinste basisspeler van de premier League tijdens de openingsspeeldag was Swansea-middenvelder Nathan Dyer zijn met 165 cm lichaamslengte.   Stefan Maierhofer, met zijn 202 cm, is dan weer de grootste speler.  De boomlange spits komt uit voor Wolves.  Charlie Adam van Liverpool maakte de meeste overtredingen in de openingswedstrijd (6 stuks) en Chris Eagles van Bolton voert de ranglijst van meeste assists aan met 2 stuks.  Bolton versloeg QPR meteen met de zwaarste cijfers  van de openinsspeeldag: 0-4.  Ook Man City veegde Swansea met dezelfde cijfers van de grasmat.  Beide nieuwkomers in de Premier League missen hun start volledig.  De derde nieuwkomer Norwich City behaalde een 1-1 gelijkspel op het veld van Wigan.

Mooiste doelpunt

De volley van Sunderlands Sebastian Larsson was ongetwijfeld een pareltje.  Op voorzet van Asamoah Gyan knalde hij het leer voorbij een kansloze Pepe Reina.  Het doelpunt was meteen voldoende om met één punt huiswaarts te keren van Anfield Road.

Trainer-analyse

Arsène Wenger kon zijn teleurstelling over het gelijke spel moeilijk verbergen.  Ondanks de rationele analyse van de Fransman, kan vermoed worden dat het uitblijven van resultaten wel eens snel de sfeer kan doen omslaan.  Een povere open reactie tijdens een BBC-interview spreekt boekdelen.  “We deden er alles aan om te scoren, maar Newcastle vertraagde het spel goed.  Het is dan ook moeilijk te zeggen of we wel zouden gescoord hebben zonder de uitsluiting van Gervinho”, aldus Wenger.  De match moest naar ‘Arsenal-normen’ al voor de uitsluiting in zijn plooi gevallen zijn, me dunkt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties