Interview Van Veldhoven: "Roda zal altijd Belgisch getint zijn"

Tomas Taecke
| 2 reacties
Van Veldhoven: "Roda zal altijd Belgisch getint zijn"
Foto: © SC

Harm Van Veldhoven kent in de beginfase van zijn vierde seizoen bij Roda JC wisselvallige resultaten. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander laat zich voor onze redactie uit over de Belgische enclave, waar hij de voorbije drie seizoenen een knap staaltje coaching liet zien.

door Tomas Taecke

Negen punten uit acht wedstrijden is op papier onvoldoende voor een club die aan het eind van vorig seizoen een onverhoopte zesde plaats liet optekenen. Harm Van Veldhoven legt onze redactie uit waarom het bij het Belgisch gekleurde Roda JC dit seizoen moeilijk bevestigen is.

Vijf verliespartijen en 25 tegengoals in acht wedstrijden. Heeft Roda zijn start gemist, ondanks het zware programma?

"De resultaten zijn inderdaad een beetje tegenvallend, toch is er een verklaarbare oorzaak. Van de spelerskern waarmee we vorig seizoen de play-offs afdwongen, zijn er slechts negen jongens gebleven. Ook het programma was bijzonder lastig, hoewel dit eigenlijk geen excuus mag zijn".

Is het frustrerend voor een coach wanneer het gros van de succesploeg andere oorden opzoekt?

"Zeker en vast. In twee jaar tijd hebben we iets moois opgebouwd, eerst een knappe negende plaats in de eindrangschikking en vorig seizoen zelfs een zesde stek. Als je dan als het ware opnieuw mag beginnen 'funderen', is dat bijzonder spijtig".

Met Glenn De Boeck heb je er een landgenoot bij als collega. Had je enigszins verwacht dat hij bij Venlo een lastige start zou kennen?

"Ik was ervan overtuigd dat VVV beter voor de dag zou komen, maar op het eerst zicht is dat niet het geval. Hun programma lijkt sterk op het onze, wat het niet eenvoudig maakt. Dan haal je thuis een punt tegen Ajax of PSV maar moet je de week nadien weer uit spelen en kijk je weer tegen een nederlaag aan".

Ook U werd hard op de korrel genomen in uw eerste seizoen in Kerkrade. Heeft U de analisten de voorbije seizoenen sportief de mond gesnoerd?

"Het is normaal wanneer er een vreemde eend in de bijt komt dat alle ogen daarop gericht zijn. Als er in België een Oostenrijker of een Italiaan aan de slag gaat kijkt men toch ook een beetje op? Voor mij was het een uitdaging om in een minder vertrouwde competitie resultaten te boeken. Uiteindelijk ben ik daar ook goed in geslaagd".

Voelt Harm Van Veldhoven zich een Belg of toch meer een Nederlander?

"Ik voel me voor de volle honderd procent Belgisch. Mijn vrouw is Vlaams en ook mijn kinderen zijn rasechte Belgen. Ik ben zeer gelukkig in Vlaanderen en voel me er echt thuis. Ik ben wel in Nederland geboren en kwam op mijn zeventiende naar België, toch heb ik weinig of geen voeling meer met Nederland. Mensen zullen mij nooit als Belg beschouwen, maar zo voel ik mij wel".

Mogen we stellen dat Kerkrade als het ware een Belgische enclave is?

"Dat klopt. Het ligt heel dicht bij de Belgische grens en de club is al een tiental jaren doorzeefd van Belgische spelers. Onze politiek is er ook een beetje op afgestemd: de scouting gebeurt zeer nauwgezet over de grens waardoor Roda altijd van een pak Belgische spelers is voorzien. Terwijl clubs als Groningen en Heerenveen het vaker in Scandinavië gaan zoeken, kijkt Roda net over de grens heen".

Tot slot: hoe schat je de kansen van onze Rode Duivels in om zich te kwalificeren?

"De kans is natuurlijk miniem, toch moet je er voor gaan als er effectief nog een kans is. Vrijdagavond is de moeilijkste wedstrijd. Als je die goed afsluit, kan je in Duitsland lekker vrij gaan voetballen en strijden voor wat je waard bent. In mijn eerste seizoen met Roda moesten we uit bij Feyenoord een zege boeken om in de Eredivisie te blijven. In tien jaar tijd had Roda nooit iets gepresteerd in de Kuip, toch gingen we er 2-3 winnen. In voetbal is alles mogelijk, maar dan moet je er natuurlijk wel in geloven".
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties