Sint-Niklaas krijgt geen nationaal label: "Wegen KBVB ondoorgrondelijk"

Jefrey Van der Straeten
| 8 reacties
Sint-Niklaas krijgt geen nationaal label: "Wegen KBVB ondoorgrondelijk"
Foto: © SC

Vorige week deelde de Belgische voetbalbond haar labels uit die bepalen in welke afdeling welke jeugdploegen spelen. Er zouden al meer dan 15 clubs beroep hebben aangetekend tegen deze beslissing, waaronder ook SK Sint-Niklaas.

De jeugdploegen van de eersteklassers spelen tegen elkaar in de zogenaamde elitereeksen. Vanaf tweede nationale moeten clubs echter een label aanvragen om nationaal te kunnen spelen. De nationale reeksen zijn ook nog eens onderverdeeld in een A- en een B-reeks.

Clubs zoals Waasland-Beveren, Antwerp, Lommel scoorden zeer goed op de doorlichting van de KBVB, die voorafgaat aan de uitdeling van de labels. Deze clubs haalden samen met 25 andere een A-label en zullen vanaf volgend seizoen met hun jeugdploegen tegen elkaar spelen. Oostende en Sporting Charleroi hebben volgend seizoen ook nationale jeugdploegen, maar die zullen samen met 50 anderen in de zwakkere B-reeks worden ondergebracht.

Enkele clubs die dit seizoen nationale jeugd hadden, zoals tweedeklasser SK Sint-Niklaas, vielen deze keer uit de boot. Hun jeugdploegen worden veroordeeld tot provinciaal voetbal, tenzij de beroepsprocedure redding brengt.

De jeugdvoorzitter van Sint-Niklaas, Luc Naudts, begrijpt niet waarom zijn club geen nationaal label heeft gekregen: “Het is heel eigenaardig, te meer omdat we onlangs een audit lieten uitvoeren en we toen door de KBVB zelfs genomineerd werden voor een of andere prijs.”

Naudts uit kritiek op de procedure waarop de labelling tot stand komt. Er wordt onder andere rekening gehouden met de doorstroming van jeugd naar het eerste elftal. Naudts: “Sottegem is vrijwel failliet. Uit noodzaak spelen die nu in eerste provinciale met een jeugdploeg. Daarom krijgen zij nu een nationaal label.”

De gevolgen van het niet krijgen van een nationaal label beginnen ze bij Sint-Niklaas nu al te voelen: “Spelers die gingen komen testen met het oog op volgend seizoen wachten liever nog even af. En onze eigen spelers maken duidelijk dat ze hier vertrekken als ze geen nationaal voetbal meer kunnen spelen.”

Jeugdvoorzitter Naudts is er echter gerust op dat de beroepsprocedure positief zal aflopen en dat zijn club alsnog een nationaal label zal verwerven, “al zijn de wegen van de KBVB ondoorgrondelijk.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 12/05 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties