Fenerbahce ziet voorsprong verder slinken

Caroline Tonnelier

De ploeg van trainer Ersun Yanal kende een riante voorsprong aan het begin van de tweede seizoenshelft op rivaal CimBom. Intussen is daar geen sprake meer van. Het gat tussen de top-twee in de Superlig is inmiddels geslonken van 10 naar 4 punten en daardoor lijkt de spanning helemaal terug.

Galatsaray-Eskisehirspor 3-0

Galatasaray gaf een goed vervolg aan de competitie. Na vorige week thuis Bursaspor met 6-0 afgedroogd te hebben ontving het nu Eskisehirspor. Al vroeg in de wedstrijd werd spits Burak Yilmaz in scoringspositie gezet op goed aangeven van Hajrovic. De clubtopscorer faalde niet en zette zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Na een aantal goede mogelijkheden voor de thuisploeg was het in de 32e  minuut opnieuw raak. Uit een dood spelmoment zette Wesley Sneijder voor en kopte verdediger Chedjou, die overigens helemaal vrij stond, de 2-0 binnen. Met diezelfde stand gingen de ploegen de rust in.

In de tweede helft was het een open wedstrijd en kregen beide partijen goede kansen. Uit die kansen werd er eenmaal gescoord en incasseerde Boffin zijn derde goal van de avond. De keeper van Eskisehirspor werd in minuut 89 verschalkt door Umut Bulut, met Burak Yilmaz deze keer als aangever. Cimbom verloor nog geen enkele thuiswedstrijd in de Superlig dit seizoen en won dus ook van Eskisehirspor met 3-0.

Sivasspor-Fenerbahce 2-0

Een dag later kwam Fenerbahce in actie. Op bezoek bij Sivasspor, de ploeg oud-Fener speler Roberto Carlos, wist men dat er gewonnen moest worden om een voorsprong van 7 punten op Cimbom te blijven behouden. De huidige nummer 4 van de competitie zou zich echter niet zomaar gewonnen geven. In de 22e minuut kwamen de bezoekers met tien man te staan. Egemen Korkmaz bleef hevig protesteren na het ontvangen van een gele kaart, verkregen na het maken van een overtreding op te topscorer van de competitie Aatif Chahechouhe, en ontving vervolgens een tweede gele en daardoor rode prent. Met een man minder hield Fener goed stand.

In de loop van de tweede helft kreeg de bezoekende ploeg zelfs een goede kans via Moussa Sow, maar gescoord werd er in die fase niet. Even later deed de thuisploeg dat wel: in de 58e  minuut via Aydin Karabulut. Zijn van richting verandert schot belandde achter doelman Volkan en zorgde voor de 1-0 voorsprong. Sivasspor besliste vervolgens de wedstrijd met een treffer van Burhan Eser tien minuten voor tijd. De 2-0 was tevens de einduitslag van de wedstrijd. Hierdoor verloor Fenerbahce voor de derde keer op rij een uitwedstrijd in de competite en laat het de achtervolgers inlopen.

Gaziantepspor-Besiktas 1-2

Een andere achtervolger kwam vrijdag al in actie, de nummer drie van de competitie Besiktas. De topclub uit Istanbul won verdiend op bezoek bij Gaziantepspor. Uit de vele gecreëerde kansen scoorden de Karakartaller twee keer. De doelpunten kwamen op naam van Olcay Sahan voor en invaller Omer Sismanoglu na rust. Een late tegentreffer van Gaziantepspor via Sapara bracht de overwinning van Besiktas niet in: het bleef 1-2. Zo profiteerde ook Besiktas van de misstap van Fenerbahce en komt het op 36 punten in de competitie. Dat is 8 punten minder dan de koploper, met een wedstrijd minder gespeeld. Al met al mag gesteld worden, dat door deze recente uitslagen en die van de afgelopen weken de strijd om de titel in de Superlig helemaal terug losgebarsten is.