Manchester United sinds het vertrek van Ferguson: Miserie, miserie, miserie, ook onder van Gaal

Manchester United sinds het vertrek van Ferguson: Miserie, miserie, miserie, ook onder van Gaal
Foto: © photonews

Louis Van Gaal is niet langer de coach van Manchester United. Naar zijn eigen bescheiden mening deed de Nederlander het niet slecht. Maar hoe deed hij het in vergelijking met Sir Alex Ferguson?

Ferguson was er toen de Premier League werd opgericht in 1992. Sinds dat jaar eindigde hij maar liefst dertien keer op hoogste schavotje. Zijn laagste positie was de derde, daar stond hij drie keer. De overige zes seizoenen eindigden The Red Devils tweede. Zijn slechtste seizoen, de derde plaats van 2004, haalde United 75 punten. Bij de titel van 1994 haalden ze 92 punten.

De neergang na het vertrek

Ferguson vertrok met een titel, erna volgden de drie slechtste seizoenen van Manchester United in de Premier League. David Moyes haalde in 2013/2014 slechts 64 punten en eindigde zevende, een dieptepunt. De Brit vloog buiten in april en werd vervangen door King Louis, maar die bracht amper verbetering in die twee jaar.

Van Gaal

In zijn eerste seizoen haalde van Gaal zes punten meer en de vierde plaats. Alhoewel die 70 punten in het seizoen van Moyes slechts een zesde plaats had opgeleverd. Dit seizoen werd MUFC vijfde met 66 punten.

Om er nog wat statistisch bewijsmateriaal tegenaan te gooien: dit jaar was voor United het op een na laagste aantal punten in de Premier League, het minst aantal doelpunten gemaakt, het op een na meeste nederlagen en een gelijkspel voor de laatste plaats met het minst aantal overwinningen. De gedeelde laatste plaatsen zijn allemaal met het seizoen onder Moyes.

Manchester mist Sir Ferguson

Van Gaal vergelijkt zich dan wel graag met Ferguson, hij komt op het vlak van resultaten dichter bij zijn directe voorganger. En beiden staan ze ver van wat Ferguson bereikte. De enige prijs die United sinds Ferguson binnen haalde is de FA Cup. Ook in Europa ging het abominabel, onder Moyes werd voor het eerst in 25 jaar geen Europees voetbal behaald en van Gaal ging er al uit in de groepsronde van de Champions League om dan schaamtelijk prestaties op de mat te brengen in de Europa League.

De Nederlandse succescoach gaf ook nog eens 330 miljoen euro in twee jaar uit aan nieuwe spelers. Volgens Skysports gaf Ferguson 1,15 miljard uit in 26 jaar. De fans in Manchester kijken dan ook vol weemoed terug naar het verleden, toen hun team heerste in de Premier League en Europa en daarbij ook nog eens mooi voetbal bracht.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties