Internationaal is er een veel grotere discussie bezig: EFAA wil makelaarsberoep zelf ook weer proper en respectabel maken

Internationaal is er een veel grotere discussie bezig: EFAA wil makelaarsberoep zelf ook weer proper en respectabel maken
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag is er veel te doen over het voorstel van Marc Coucke en de Pro League om de macht van managers aan banden te leggen. Maar er is nog een interessantere discussie op wereldniveau aan de gang. De EFAA - de European Football Agents Association - is op eigen initiatief naar de FIFA gestapt.

Velen hebben waarschijnlijk nog niet over de EFAA gehoord, maar het is een vereniging waarin enkele van de grootste makelaarskantoren ter wereld zich verenigd hebben. En ook zij zijn het beu dat hun beroep besmeurd wordt door enkelingen. 

Daarom zijn ze op eigen intiatief nu in gesprek gegaan met de FIFA om een reglementering rond het beroep vast te leggen. Indien dat erdoor komt, zou het wel eens een over een wereldwijde reglementering kunnen gaan. Iets wat er tot nu toe niet is. En wat dus voor een duidelijke lijn zou zorgen.

Registratie en kwaliteitsstandaard

In de EFAA zitten meer dan 1000 van de belangrijkste managers ter wereld gegroepeerd. Ze willen één reglementering voor alle landen. Ze pleiten ook voor registratie voor alle makelaars. Het orgaan pleegt daarvoor overleg met voetbalbonden UEFA en FIFA, maar ook met de bestuursorganen van de verschillende toplanden en de EU-instituten. Ze klagen zelf ook de kwaliteitsverlaging in hun beroep aan. 

"Wij willen zelfcontrolerend football agency-beroep creëren in Europa", klinkt het. "Daarvoor willen we regels opleggen. Kwaliteitstandaarden en een set aan vereisten waar managers moeten aan voldoen. En belangrijk: een registratie certificaat oprichten voor onze leden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties