Interview "Ja, hij was de beste!" Gesprek met de Belg die met Van Gaal zijn grootste kunststukje bewerkstelligde: "En ik heb Koeman en Advocaat ook gehad"
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 0 reacties

Gill Swerts pakte in 2009 de titel met AZ Alkmaar, Louis Van Gaal was toen de trainer.

"Ja, hij was de beste!" Gesprek met de Belg die met Van Gaal zijn grootste kunststukje bewerkstelligde:  "En ik heb Koeman en Advocaat ook gehad"

Louis Van Gaal kondigde vorig weekend officieel het einde van zijn trainerscarrière aan. Hij won tal van prijzen met grote clubs, maar zijn grootste prestatie was misschien wel de titel met AZ Alkmaar. Gill Swerts blikt met ons terug op die periode.

Het eerste seizoen van Gill Swerts bij AZ was het laatste jaar van Louis Van Gaal bij de club uit Alkmaar. Niet dat de twee elkaar niet mochten, maar na het kampioenenjaar ging de trainer aan de slag bij Bayern München. Een uitdaging die hij niet uit de weg kon gaan. "Het was de beste trainer met wie ik ooit samenwerkte", zei Gill Swerts in een gesprek met Voetbalkrant.com.

Hoe was hij dan als trainer?

Swerts: “Hij was er bijzonder hard mee bezig. Hij nam iedereen apart en wees alle spelers op hun taken. Spelers die al langer bij AZ zaten, daar moest hij niet veel uitleg meer aan geven. Maar ik was nieuw. Hij heeft me dus wel vaak apart genomen. Rechtsback was eigenlijk niet mijn favoriete positie, maar ik moest en zou daar spelen. De club had mij als rechtsback aangetrokken en door het vertrouwen en de instructies die ik van hem kreeg deed ik het met plezier. En ook omdat we kampioen werden (lacht).”

In de media kwam hij soms nogal raar over. Was dat een typetje van hem, of deed hij tegen jullie ook zo?

Swerts: “Een typetje speelde hij zeker niet. Weet je, hij deed gewoon alles om zijn groep in bescherming te nemen. In de media komt hij dan soms grof over, maar zo deed hij tegen ons ook. Hij was bijzonder veeleisend en op training zag hij alles. Dat maakte van hem ook zo’n goeie trainer denk ik. Hij eiste steeds het maximale en kon ook weleens uit zijn kram schieten, om het zacht uit te drukken.”

Jullie speelden tot ieders verbazing kampioen. Was hij dan plots een ander man?

Swerts: “Nee, helemaal niet. Hij was oprecht blij. Hij en zijn vrouw waren echt aan het genieten van dat moment. Dat was toch echt speciaal. De titels die hij met Ajax en later met Bayern München heeft gepakt… dat zijn ze daar gewoon. Kampioen worden met AZ was echt zijn kunststukje. Wij waren het kleine broertje, zeg maar.”

Na dat kampioenenjaar is hij nog aan de slag geweest bij Bayern München, het Nederlands elftal en Manchester United. Ben je zijn parcours blijven volgen?

Swerts: “Ik volg nog veel mensen met wie ik de kleedkamer heb gedeeld. Ook Van Gaal dus. Wat hij op het WK in Brazilië gedaan heeft is onvoorstelbaar. Men dacht zelfs dat Nederland het WK niet ging halen en dan flikte hij zoiets. Nu heb ik geen contact meer met hem. Na dat jaar bij AZ hebben we elkaar niet meer gesproken. Maar dat was bij al mijn trainers het geval.”

Om af te sluiten. Van Gaal was de beste met wie je hebt samengewerkt zeg je, maar er zijn nog wat coaches met naam en faam die jouw pad hebben gekruist.

Swerts: “Ja, hij was de beste. En dat zeg ik zonder afbreuk te doen op alle andere trainers die ik gehad heb. Koeman volgde hem op. Die had ik enkele jaren later bij Feyenoord nog eens en die was enorm geëvolueerd. Bert van Marwijk had ik tijdens m’n eerste periode bij Feyenoord. Dick Advocaat is ook nog trainer van me geweest.”

Binnen enkele weken is het exact tien jaar geleden dat Swerts, Van Gaal en AZ de titel in de Eredivisie mochten vieren. Daarvoor was het al 28 jaar geleden dat het kampioenschap niet naar Ajax, Feyenoord of PSV ging. Een prestatie die dus niet te onderschatten valt. Geniet nu maar van je pensioen, meneer Van Gaal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties