Wedstrijdverslag Spanje-Rusland

In de broeierig hete Algarve (meer dan 30 °C) werkte Spanje eigenlijk een thuiswedstrijd af, want maar liefst 20 000 Spanjaarden trokken de vlakbijliggende Spaanse grens over om hun nationaal elftal naar de overwinning te schreeuwen.

Eerste helft
De Spanjaarden begonnen furieus, mede dankzij het goede flankenspel van Vicente en dribbelkont Etxebarria. Na slechts twee minuten had kapitein Raul de openingstreffer aan zijn voet, hij schoot echter voorlangs. Rond het kwartier kwam Rusland beter in de wedstrijd, toch kon het de hardwerkende stormram en enige aanvaller Buluykin tijdens de eerste helft niet in stelling brengen. Op het eerste schot richting doel van de Russen was het wachten tot de 23ste minuut toen Izmailov een poging waagde.
In de 35ste minuut begon Vicente aan een geweldige actie met een heerlijke voorzet die Morientes niet voorbij Ovchinnikov gekopt kreeg. Etxbarria miste de niet te missen rebound. Aan de overkant was een goede Casillas nodig om Alenichev, na een prachtige solo, en Aldonin van een doelpunt te houden.

In een nochtans faire eerste periode kregen de voormalige Oostblokkers niet minder dan vier gele kaarten (Gusev, Sharanov, Smertin en Aldonin), tegenover één voor ‘L' España' (Baraja).

Tweede helft
Spanje trok na rust het laken naar zich toe. Dat vertaalde zich in een vrije kopkans van Raul, maar de Real-ster raakte de bal compleet verkeerd. Op het uur schoot de pas ingevallen Valeron zijn vaderland naar de zevende hemel: de assist kwam van Puyol waarna Valeron de roteiro ijzig kalm in het doel deponeerde (1-0).
De Russen hadden duidelijk een uppercut moeten incasseren., de vele wissels hadden bij hen geen enkel resultaat. Rusland was te beperkt en te onmondig om de oerdegelijke organisatie van de tegenpartij te ontwrichten.
Het was nog Spanje dat de beste kansen kreeg via Raul, Fernando Torres en Vicente. De ingekomen Xabi Alonso scoorde zelfs, maar scheidsrechter Merk keurde het doelpunt terecht af wegens een duwfout op de keeper.
In de slotfase mocht Sharanov met twee keer geel het terrein verlaten.

Een verdiende overwinning voor Spanje dat zijn openingsmatch op een EK nog eens kon winnen, dat was van 1988 geleden.
Rusland teerde tot het tegendoelpunt op hun organisatie. De Russen kon daarna het spel zelf niet bepalen, zeker spelverdeler Mostovoi viel zwaar door de mand.