Analyse eerste speeldag Premier League

Christopher Lannoo
| 0 reacties
Analyse eerste speeldag Premier League
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In Londen is het feest na vorig weekend: zowel Tottenham, Chelsea als landskampioen Arsenal behaalden al meteen een goed resultaat. Hoe dat resultaat behaald werd, zal echter wel zorgen baren bij enkele van die ploegen. Tottenham was in de eerste helft allesbehalve overtuigend tegen Liverpool. Toen de Spurs aan de rust 1-0 achterstonden was dat volledig verdiend: de Reds waren stukken beter en domineerden zelfs de wedstrijd. Na rust was het spelpeil bij de Merseysiders al wat minder, en het was Tottenham dat zeer sterk uit de kleedkamers kwam. Vooral Defoe maakte een goeie indruk in een sterk spelende ploeg, maar noch Tottenham noch Liverpool kon de wedstrijd afmaken. Bij Liverpool is het probleem vooral dat Milan Baros nog steeds niet de speler lijkt die hij was tijdens het EK, en manager Benitez zal hopen dat dit vlug verandert na het vertrek van Michael Owen.
 
Ook bij Chelsea werd geen al te vlotte overwinning behaald tegen die andere grootheid Manchester United. Ondanks de vele blessures bij Man United en de afwezigheid van Ronaldo en Heinze die momenteel in Athene zitten voor de Olympische Spelen, was de ploeg van Sir Alex Ferguson constant baas. De bal was steeds in het bezit van de Mancunians, maar de creativiteit van Ronaldo en vooral de dodelijkheid voor doel van Van Nistelrooij en Saha werden ontzettend gemist.
Bij Chelsea ziet het ernaar uit dat de nieuwelingen wat tijd zullen nodig hebben om zich in de ploeg te werken. Het vlotte nog niet al te best bij de Blues, en het was alweer Gudjohnson, een van de spelers die tegenwoordig al het langst bij Chelsea speelt, die voor het doelpunt moest zorgen. Groot probleem bij Chelsea gisteren was ook dat Frank Lampard op geen enkel moment eruit zag als de speler die vorig jaar bij Chelse en de Engelse nationale ploeg zoveel furore maakte. Blijkbaar wordt zijn werkkracht en klasse toch gemist in de miljardenploeg van Abramovich.
 
Voor Arsenal werd het wel een mooie eerste speeldag: zij verpletterden Everton, die de wedstrijd van gisteren zo vlug mogelijk zullen willen vergeten. Vooral de verdediging van de Merseysiders liet het compleet afweten, maar het was toch de sterkte van Arsenal die op te merken viel. De snelheid die de Gunners bezitten in Ljungberg, Henry en Reyes is indrukwekkend, en met Bergkamp als de ervaren begeleider lijkt Arsenal nog gevaarlijker vooraan dan vorig jaar.
 
De gepromoveerde ploegen mogen ook best gelukkig zijn met hun eerste weekend van het nieuwe seizoen. Zowel West Brom, Norwich als Crystal Palace behaalden al meteen een punt. Norwich en Palace deden dat wel tegen elkaar, maar 1 punt is beter dan geen enkel, gelijk tegen wie je speelt.
West Brom was zeker de evenknie van de Blackburn Rovers, en kon zelfs de wedstrijd gewonnen hebben. Blackburn zelf zag er nochtans niet zo slecht uit: ik denk zelfs dat ze hun erbarmelijke prestatie van vorig jaar kunnen goedmaken dit seizoen.
 
Newcastle speelde schijnbaar op hetzelfde niveau als vorig jaar, en voor hen ziet het er opnieuw naar uit dat ze voor die vierde plaats zullen moeten strijden. Middlesbrough kon hun tempo goed volgen, en voor hen zou er wel eens een Europees ticket kunnen inzitten dit jaar. Zelfs al scoorde Hasselbaink al dan niet met de hand.
 
Voor Birmingham is een top 10 plaats zeker weer een mogelijkheid. Enkele spelers vonden hun beste vorm nog niet, maar van zodra Forsell en co opnieuw scherp zullen zijn, moeten ze makkelijk in de top 10 kunnen geraken. En ook hun tegenstander van dit weekend, Portsmouth, moet zeker beter kunnen dan vorig jaar. Hopelijk voor hen kan Patrik Berger fit blijven, want hij toonde al enkele keren zijn kunnen in de wedstrijd tegen Birmingham, en Berger in topvorm is van goudwaarde voor de ploeg van Harry Redknapp.
 
Naast Arsenal waren er eigenlijk maar twee ploegen die ook zo’n uitstekend start maakten: Aston Villa en Bolton. Villa zag er vooral in de spits gevaarlijk uit met het Engelse duo Cole-Vassell, en Southampton kon er niets tegen beginnen. De Saints lieten zonder topscorer James Beattie maar een povere indruk.
Bolton was onhoudbaar in hun partij tegen Charlton. Het was opnieuw de Nigeriaan Okocha die de touwtjes in handen had, en als hij deze vorm een volledig seizoen kan volhouden, wie weet wat er de ploeg van Sam Allardyce nog te wachten staat? Charlton manager Alan Curbishley heeft echter nog werk aan de winkel. De spelers zijn zeker goed genoeg, maar de ploeg staat er nog niet helemaal. Hopelijk kan hij dit probleem oplossen zodat Charlton opnieuw een van de drie beste ploegen in Londen kan worden.
 
Woensdag zullen heel wat Premier League-spelers een vriendschappelijke interland moeten afwerken, en hopelijk zal dat geen effect hebben op de wedstrijden van volgende week. Vermoeidheid leek bij sommige spelers dit weekend al een probleem, dus met een interland tussen twee wedstrijden in kan het alleen maar slechter worden. Volgende week zullen we zien wat er van mijn woorden klopt…
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties