Aragones: "Schotten leken criminelen"

Nils Vanbellingen

Spaans bondscoach Luis Aragones was na de oefeninterland Spanje-Schotland erg hard voor de tegenstander. "De Schotten speelden als criminelen en vlogen er veel te hard in voor een vriendschappelijke interland", aldus de trainer.

De wedstrijd werd inderdaad gekenmerkt door de spreekwoordelijke botte bijl, maar die werd niet alleen door de bezoekers bovengehaald. Ook de Spanjaarden gingen geregeld tot op het randje - en er soms zelfs over. Onder andere Reyes mocht erg blij zijn dat scheidsrechter Bre hem geen kaart toonde toen de spits op het halfuur McNamara torpedeerde. De Franse ref toonde zich minder genadig voor de Schotten: zowel Quashie als Webster kregen geel na onsportieve acties tegen respectievelijk Puyol en Xabi Alonso. Ook Naysmith en Crawford zagen geel.

De "vriendschappelijke" interland werd naast de talloze grimmige acties ook gekenmerkt door bedroevend voetbal. Vooral de Spanjaarden toonden zich in de eerste helft ontstellend zwak. In de spits konden Tamudo en Fernando Torres voor bitter weinig gevaar zorgen, terwijl de verdediging de misverstanden opstapelde. De openingstreffer van de Schotten in de de 17e minuut was dan ook tekenend: op een hoekschop van McFadden verschalkte Ruben Baraja met het hoofd zijn eigen doelman. Crawford mocht daarna nog tot twee keer toe nagenoeg ongehinderd op Casillas af, maar het sluitstuk van Real Madrid toonde dat hij nagenoeg de enige Spanjaard was die op niveau acteerde. Net voor rust werd een al dan niet vrijwillige handsbal van Del Horno binnen de zestien niet gefloten.

Aragones greep in en bracht bij het begin van de tweede helft Raul, Valeron en Vicente voor Tamudo, Torres en (een erg ongelukkig spelende) Baraja. Vooral de inbreng van Raul zorgde meteen voor meer druk van de Spanjaarden. De Madrileen nam zijn ploeg op sleeptouw, en zag dit beloond in de 56e minuut: McNamara legde Reyes neer toen die een assist van Raul probeerde te verzilveren. De scheidsrechter legde de bal op de stip, en Raul twijfelde niet: 1-1.

Spanje leek op weg naar een herstel, maar de weergoden beslisten daar anders over. Door het noodweer viel op het uur het licht uit, waarna een groot deel van de 15.000 toeschouwers het al snel voor gezien hielden. Uiteindelijk werd dan maar beslist om de wedstrijd te staken.

Een korte en weinig gerustellende test dus voor Luis Aragones, die vooral mocht onthouden dat Spanje nog steeds niet om Raul heen kan. En dat de tegenstander van de Rode Duivels in de EK-voorronde nog heel wat werk voor de boeg heeft.