Voorbeschouwing CL Groep C

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Voorbeschouwing CL Groep C
Foto: © SC

Groep C is een poule met drie van de grootste ploegen uit de Europacuphistorie: Bayern München, Ajax Amsterdam en Juventus Turijn. Allemaal wonnen ze ettelijke Europacups. Ze worden vergezeld door Maccabi Tel-Aviv, het klein duimpje van de Champions League.
 
We beginnen bij Bayern München. De Duitsers hebben nog altijd wat recht te zetten in de Champions League, want de vorige twee edities liepen uit op een flop. Twee jaar geleden werd men uitgeschakeld in de eerste ronde en vorig jaar geraakte men niet verder dan de tweede ronde. Bovendien verliep de kwalificatie voor die tweede ronde allesbehalve gemakkelijk (denk maar aan de wedstrijd tegen Anderlecht). Dit jaar moet het beter gaan en daarom trok Bayern enkele leuke spelers aan: Lucio, Torsten Frings, Andreas Görlitz en Vahid Hashemian. Bixente Lizarazu vertrok ondertussen. Ook coach Ottmar Hitzfeld vertrok uit München en werd vervangen door Felix Magath. Daarnaast kan Bayern nog steeds rekenen op mannen als Zé Roberto, Roy Makaay, Samuel Kuffour, Oliver Kahn, Roque Santa Cruz en Michael Ballack. Bayern is favoriet voor de kwalificatie, maar dat was de afgelopen twee jaar ook zo...
 
Een andere grootheid in het Europese voetbal is Ajax. De Amsterdammers probeerden de afgelopen jaren terug aan te knopen met de Europese top, maar daar slaagde men nog niet echt in. In 2003 bereikte men wel de kwartfinale, maar vorig seizoen werd men roemloos uitgeschakeld in de groepsfasen. Gelukkig werd men vorig seizoen kampioen van Nederland, zodat men het opnieuw mag proberen. Afgelopen zomer was er heel wat transferactiviteit in de ArenA. Jelle Van Damme, Petri Pasanen en vooral Zlatan Ibrahimovic (naar tegenstander Juventus!) verlieten de club. Qua grote namen kwam enkel Rosales naar de ArenA toe. Toch moet Ajax in staat worden geacht om van uit de underdogrol mee te doen voor kwalificatie. Een derde plaats is een must.
 
Ook Juventus Turijn heeft wat goed te maken. Net als Bayern geraakte de Oude Dame vorig seizoen niet voorbij de tweede ronde van het kampioenenbal. Deportivo La Coruña toonde zich over twee wedstrijden te sterk. Daarom besloot Juve een andere weg in te slaan. Het haalde met Fabio Capello een nieuwe trainer in huis en het trok bovendien enkele nieuwe spelers aan. Zo kwamen Emerson en Zebina over van Roma, Fabio Cannavaro van Internazionale en Zlatan Ibrahimovic van tegenstander Ajax. Ook Oliver Kapo kwam naar Turijn. Ze vervingen Enzo Maresca, Marco Di Vaio, Antonio Conte en Matteo Brighi, die allen de club verlieten. Juventus maakt zich op voor een nieuw wonderseizoen. Bezorgt de vernieuwingsgolf de Oude Dame eindelijk nog eens een Europese titel?
 
Laten we eerlijk zijn: Maccabi Tel-Aviv is zonder enige twijfel het zwakke broertje van de groep. De Israëliërs stuntten in de voorronde door het Griekse PAOK Saloniki uit te schakelen. Toch werd Maccabi vorig seizoen slechts tweede in de Israëlische competitie. Ondertussen trok men met Ishmael Addo, Mauricio Giovanni en Ibrahim N’dalla aan. Met Tal Ben Haim, Andrejs Prohorenkovs, Andrzej Kubica, Aldo Adorno, Gadi Brumer, Asaf Sade en Gal Filian verlieten heel wat spelers de club. Wat Maccabi er van af brengt, wordt opnieuw afwachten. Normaliter zullen de Israëliërs tevreden moeten zijn met een puntje hier en daar (en zelfs dat wordt moeilijk), al weet je in voetbal natuurlijk nooit!
 
Maccabi Tel-Aviv start het kampioenenbal met een thuiswedstrijd tegen Bayern München. Bij de Duitsers zijn Hashemian, Pizarro en Santa Cruz afwezig. Daarom zal Magath Roy Makaay als enige spits moeten opstellen. Scholl, Jeremies, Zickler en Guerrero zijn eveneens out. Bij Maccabi is Salem Abo-Siam geschorst.

Ajax – Juventus staat bijna volledig in het teken van de terugkeer van Zlatan Ibrahimovic naar Amsterdam. De Zweed vertrok pas twee weken geleden bij de Nederlandse kampioen en speelt meteen zijn eerste Europese wedstrijd tegen zijn ex-ploeg. Bovendien start hij meteen in de basis. Net als onze landgenoot Sonck overigens, maar dan bij Ajax natuurlijk. Ajax mist trouwens O’Brien, Galasek en Rosales. Jonathan Zebina mist langs Juventus’ kant de wedstrijd. Hij is geschorst. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties