Leverkusen demonteert Real

Nils Vanbellingen

Bayer Leverkusen heeft op spectaculaire wijze wraak genomen op Real Madrid voor de verloren CL-finale in 2002: het versloeg de Spanjaarden met 3-0. De schade had echter nog veel hoger kunnen oplopen voor Real, dat blij mocht zijn dat de superieur spelende Duitsers iets te kwistig omsprongen met de kansen.

Al na vijf minuten toonde Leverkusen dat het van plan was de drie punten thuis te houden toen Dimitar Berbatov de paal trof. Aan de overkant vond ook Ronaldo na 26 minuten de paal op zijn weg, tijdens de zowat enige gevaarlijke aanval van Real voor de rust. Voor de rest was het tijdens de eerste helft al Leverkusen wat de klok sloeg. Achteraan hielden Juan en Roque Junior zonder enige moeite de Madrileense steraanvallers in bedwang terwijl vooraan França, Krzynówek en Berbatov keer op keer de Spaanse defensie geselden. De pillenjongens moesten echter wachten tot de 39e minuut vooraleer Krzynówek de oververdiende 0-1 kon scoren. De Pool haalde vernietigend uit van buiten de zestien, en de bal verdween via de paal en de rug van Casillas in doel. Meteen het enige doelpunt van de eerste helft.

Camacho bracht na de rust Morientes voor de aangeslagen Zidane, als versterking voor de onzichtbare Madrileense aanval. Het was echter Leverkusen dat grotendeels de wet bleef dicteren. De Duitsers sprongen ook meteen een stuk efficienter met de kansen om dan in de eerste helft: França waagde na vijf minuten zijn kans vanop afstand en knalde prachtig de 2-0 tegen de netten. Slechts vijf minuten later profiteerde
Berbatov van een misverstand tussen Samuel en Casillas: 3-0.

Daarna nam Leverkusen gas terug en Camacho haalde als wanhoopsdaad Figo en Ronaldo naar de kant ten voordele van Celades en Solari, maar een ontredderd en zonder vertrouwen spelend Madrid bleek niet bij machte om voor een ommekeer te zorgen. Raul claimde wel nog terecht een strafschop toen Roque Junior hem iets te opzichtig van de bal hield, maar de Real-kapitein werd in plaats daarvan op een gele kaart wegens protest getrakteerd.

Een klinkende en oververdiende overwinning voor Bayer Leverkusen, dat een veelbelovende rentree op het kampioenenbal maakt. Voor Real Madrid is het meteen een van de opmerkelijkste nederlagen ooit in de Champions League.

Bayer Leverkusen: Butt; Schneider, Juan, Roque Junior, Placente; Freier (83' Bierofka), Ramelow, Robson (79, Balitsch), Krzynówek; Berbatov, França (68' Babic).
Real Madrid: Iker Casillas; Salgado, Pavón, Samuel, Roberto Carlos; Figo (58' Celades), Helguera, Beckham, Zidane (46' Morientes); Raúl, Ronaldo (58' Solari).
Doelpunten: 39' Krzynówek (1-0), 50' França (2-0), 55' Berbatov (3-0)
Gele kaarten: 65' Samuel, 72' Pavón, 82' Balitsch, 86' Raúl
Scheidsrechter: Graham Poll (Eng)
Toeschouwers: 22.500