Analyse Rosenborg kampioen na dramatische slotfase

Nils Vanbellingen
Rosenborg kampioen na dramatische slotfase

ROSENBORG KAMPIOEN NA DRAMATISCHE SLOTFASE

Rosenborg BK heeft zich op de laatste speeldag van de Noorse Tippeligaen na een dramatische slotfase alsnog verzekerd van de Noorse titel. De ploeg uit Trondheim versloeg Lyn Oslo met 4-1. Grote held bij Rosenborg was Frode Johnsen die drie doelpunten scoorde, waaronder de beslissende treffer in de 89e minuut van de wedstrijd. Concurrent VÃ¥lerenga, waar David Brocken in de 63e minuut vervangen werd, won even overtuigend met 3-0 van Stabæk, maar kwam dus uiteindelijk één doelpuntje tekort.

De uitgangspositie vóór de laatste speeldag beloofde al een onvoorspelbare ontknoping. Rosenborg en VÃ¥lerenga lagen nek aan nek: beiden telden 45 punten en hadden een doelsaldo van +15. De enige factor die de situatie in het voordeel van Rosenborg deed kantelen - zij het heel lichtjes - was het feit dat de Noorse kampioen meer gescoord had dan VÃ¥lerenga. Dat dit minieme voordeel uiteindelijk doorslaggevend zou zijn, durfden echter weinigen voorspellen.

Beiden begonnen uiteraard offensief aan hun wedstrijd. Rosenborg zag al na een kwartier echter Vidar Riseth uitvallen met een blessure, wat toch een kleine tegenslag betekende voor de Noorse CL-vertegenwoordiger. Rosenborg kreeg op het halfuur nog een tweede, veel hardere dreun te verwerken: VÃ¥lerenga klom tegen Stabæk op voorsprong via Kjetil Wæhler, en was dus virtueel kampioen.

Rosenborg ging ook na de rust verwoed op zoek naar de 1-0, en kwam steeds dichter. Na een uur was het dan zover: Daniel Braaten knalde vanop vijf meter raak en bracht de ploeg van (afscheidnemend) trainer Ola By Rise zo opnieuw in het voordeel. De goal werkte bevrijdend, want twee minuten later was de 2-0 een feit: Frode Johnsen werkte een corner voorbij Lyn-doelman Al-Habsi. Lyn sloeg echter meteen terug via Jan Derek Sørensen. De ex-speler van Dortmund trof vanop 17 meter raak. Acht minuten later leek Frode Johnsen het kampioenschap dan toch te beslissen, toen hij Al-Habsi opnieuw kansloos liet (70'): 3-1.

Een mokerslag voor Vålerenga, dat daardoor nog twee keer moest scoren om kampioen te worden. De ploeg uit Oslo leek mentaal niet meer bij machte om de situatie nog te draaien, terwijl de tijd langzaam wegtikte. Tot Erik Hagen in de 82e minuut de 2-0 scoorde. Vålerenga kreeg opnieuw moed, en amper twee minuten later leek het wonder geschied: Daniel Fredheim Holm knalde de 3-0 vanop 16 meter voorbij Stabæk-doelman Knudsen.

De titelstrijd kende echter nog een laatste, beslissende wending. Frode Johnsen kopte in de 89e minuut zijn derde van de avond voorbij Al-Habsi. Het Lerkendal-stadion in vuur en vlam, en de zoveelste mentale mokerslag. De vier minuten blessuretijd in Trondheim brachten geen doelpunten meer, waardoor na het fluitsignaal alle ogen op Vålerenga-Stabæk gericht waren. Daar werden maar liefst zes minuten blessuretijd toegevoegd, maar Vålerenga was niet meer in staat het tij te keren.

Rosenborg dus voor het dertiende jaar op rij kampioen, en Vålerenga pijnlijke tweede. Beide ploegen nemen deel aan de Royal League, het Scandinavische wintertoernooi, samen met het Brann Bergen van Bengt Sæternes en het Tromsø van Ole Martin Årst, die tegen Sogndal (3-1-winst) goed was voor twee doelpunten. Onderaan degraderen Sogndal en Stabæk naar tweede klasse, Bodø/Glimt moet barrages spelen tegen de derde uit de Noorse tweede klasse (Sandefjord of Kongsvinger) om zich alsnog te verzekeren van het behoud.