Juventus nipt maar verdiend voorbij Lazio

Maarten Vandenabeele

Met een krappe, maar verdiende 2-1 overwinning heeft Juventus opnieuw 4 punten afstand genomen van eerste achtervolger Milan. Lazio verdedigde sterk en kwam er een paar keer heel vlug en gevaarlijk uit, maar uiteindelijk klaarden de Bianconeri de klus.

De start verliep niet over rozen voor de thuisploeg: al na 11 minuten mocht Buffon zich omdraaien, toen Pandev, na een mooie ren door de Juve-verdediging, de 0-1 binnenschoot. Juventus was op achtervolgen aangewezen en zonder Nedved, ziek, ging dat niet gemakkelijk. Toch kwamen er kansen maar o.a. Ibrahimovic liet een uitstekende gelegenheid liggen na voorbereidend werk van Del Piero. Het duurde uiteindelijk tot de 40e minuut voor de opening werd gevonden. Camoranesi zette perfect voor en Olivera kopte binnen. Doelman Sereni kon de bal nog raken maar niet uit zijn doel houden. Net voor rust moest de doelpuntenmaker eraf met een spierblessure.
Na de pauze was Lazio onmiddellijk gevaarlijk via Pandev maar vanaf dan was het opnieuw de thuisploeg die op zoek ging naar een doelpunt. Dat kwam er pas op een kwartier van het einde: Kapo zette voor, Giannichedda onderschepte maar Ibrahimovic was er vlug bij om binnen te tikken. Het doelpunt van de Zweed was voldoende voor de 3 punten, want Lazio probeerde nog wel, maar de Biancocelesti konden Buffon niet meer verontrusten.

Udinese blijft derde na een 1-0 overwinning op staartploeg Siena. Met de kansen die er waren, voor beide ploegen, had de score veel hoger kunnen oplopen. Toch was de treffer van Di Natale na 16 minuten de enige van de wedstrijd. Pinzi (Udinese) kreeg nog een tweede gele in de blessuretijd.

Cagliari blijft het erg goed doen: de eilandbewoners versloegen Chievo met 4-2 en staan op een mooie 4de plaats. Gianfranco Zola liet zien dat hij het voetballen nog niet verleerd is. In de 33e minuut krulde hij een vrije trap binnen. 6 minuten later trof hij nogmaals raak, dit keer vanop de strafschopstip. Cesar had Langella duidelijk neergehaald. Voor de pauze werd het zelfs nog 3-0 dankzij een fantastisch doelpunt van Langella: hij nam een weggebokste bal van Marcon ineens op de slof en de bal belandde in de winkelhaak. Chievo reageerde in de 58e minuut via Pellissier (3-1) maar nauwelijks 2 minuten later kelderde Abeijon de hoop van de bezoekers: hij lobde over Marcon tegen de paal maar via de teruggekeerde doelman caramboleerde de bal in doel. Een doelpunt van Amauri op 2 minuten van het einde verguldde de pil nog enigszins voor de Veronezen.

Lecce won met 3-2 van Livorno. Vigani bracht de bezoekers op het halfuur op voorsprong. Rullo bracht de bordjes gelijk in de 39e minuut maar Danilevicius scoorde een minuut later de 1-2. Na de pauze drukte de thuisploeg en dat resulteerde in doelpunten van Dalla Bona (op strafschop) en Giacomazzi: 2-2 en 3-2 en alweer een overwinning voor de ploeg van Zdenek Zeman.

Reggina ging thuis onderuit tegen Brescia. Stankevicius en Martinez zorgden voor een 0-2 ruststand. Zamboni scoorde de aansluitingstreffer op een kwartier van het einde maar Caracciolo nam de spanning weg met een knap doelpunt in de 80e minuut.

Fiorentina - Bologna en Palermo - Atalanta eindigden beide op een 1-0 overwinning voor de thuisploeg. Maresca was de matchwinnaar voor La Viola met een vrijschopdoelpunt in de 62e minuut. Brienza zorgde voor de 3 punten bij de Sicilianen. In de tweede helft pakte Guardalben nog een strafschop van Bernardini, zodat Atalanta opnieuw puntenloos bleef.

Vanavond sluiten AS Roma en Sampdoria de speeldag af in Rome.