Analyse Barcelona op één en twee na speeldag 15

Tonnelier Caroline
Barcelona op één en twee na speeldag 15

Analyse Primera División

Barcelona is momenteel met voorsprong dé voetbalstad van Spanje.  Het grote FC Barcelona blijft autoritair leider na een nipte overwinning tegen Albacete.  De Catalanen hadden het nochtans lang moeilijk tegen het team van Ronny Gaspercic, dat eigenlijk een puntje had verdiend.  Zoals het een toekomstig landskampioen betaamt, was het toch Barcelona dat de drie punten mee naar huis nam.  Vijf minuten voor het einde besliste Xavi de wedstrijd in het voordeel van de azulgrana.
De tweede ploeg van Barcelona, Espanyol, haalde het vanavond nipt van degradatiekandidaat Mallorca.  Espanyol had in het eerste halfuur een 2-0 voorsprong uitgebouwd, maar kreeg het net als stadsgenoot FC Barcelona nog moeilijk in de tweede helft.  Uiteindelijk kwam Mallorca echter niet verder dan de aansluitingstreffer.
Dé gebeurtenis van de 15e speeldag in de Primera División was echter de bommelding in het Bernabeu-stadion.  Enkele minuten voor het einde werd het stadion van Real Madrid ontruimd, na een (vals) bomalarm.  Op dat moment stond het 1-1 tegen Real Sociedad.  Het is nog onduidelijk of dit ook de eindstand zal worden.  Mogelijk wordt de wedstrijd morgen hervat.  De Spaanse Profliga zal hierover moeten beslissen.  Indien de 1-1 als uitslag wordt behouden, ziet Real zijn achterstand op rivaal Barcelona groeien tot elf punten.
Valencia-coach Ranieri had voor de wedstrijd tegen Numancia laten verstaan dat hij een reactie van de spelersgroep verwachtte na de uitschakeling in de Champions League.  De ploeg stelde echter opnieuw teleur.  Tegen de hekkensluiter kwam Valencia niet verder dan een 1-0 overwinning.  Bovendien had het daarvoor de hulp van Numancia-doelman Juanma nodig.  Valencia bekleedt wel nog steeds de vierde stek, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League.
Deportivo La Coruña kon evenmin de afgang in Europa van zich afzetten.  De Galiciërs leken enkele minuten voor het einde nochtans op weg naar de overwinning tegen Sevilla, toen Scaloni zijn ploeg op een 2-1 voorsprong bracht.  In blessuretijd sleepte Baptista echter nog een gelijkspel uit de brand voor het verrassende Sevilla.
Villareal heeft zijn eerste uitoverwinning van het seizoen op zak.  Het won met 1-2 van Getafe.  Dankzij deze overwinning vindt Villareal aansluiting met de middenmoot.  Getafe zakt door de nederlaag opnieuw wat verder weg in de stand.  Concurrent Malaga springt immers over de nieuwkomer in de Primera División na een 1-0 overwinning tegen Levante.  Amoroso scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.
Betis Sevilla behoudt uitzicht op Europees voetbal.  Ondanks de nipte 2-1 eindstand kwam Betis op eigen veld nooit in de problemen tegen Racing Santander.  De bezoekers maakten pas in de slotminuut de aansluitingstreffer.
Real Zaragoza, donderdag tegenstander van Club Brugge in de Uefacup, lijkt net als zijn tegenstander Osasuna veroordeeld tot een grijs seizoen in de middenmoot.  Osasuna was op eigen veld de betere ploeg, maar kwam door de efficiëntere afwerking van de bezoekers niet verder dan een 2-2 gelijkspel.
Gisteren al bevestigde Athletic Bilbao zijn goede thuisreputatie tegen Atletico Madrid.  De thuisploeg had wel een doelpunt in buitenspel nodig van Del Horno om de zege binnen te halen.  Het had bovendien gelukt dat de scheidsrechter na een duidelijke fout op Salva geen penalty floot, maar de spits van Atletico een gele kaart voor schwalbe onder de neus duwde.

Auteurs: Caroline Tonnelier en Bert Van Houtte