Noord- en Zuid-Korea mogen niet falen

Ward Bollen
| 0 reacties
Noord- en Zuid-Korea mogen niet falen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag staat de 3de speeldag in de finaleronde van de Aziatische WK-voorronde op het programma. In groep A mag Zuid-Korea niet falen, evenals hun buren uit Noord-Korea in groep B. Vooral voor de Noord-Koreanen is het vijf voor twaalf.

Het communistische régime in Noord-Korea, door de Amerikaanse president G.W. Bush nog omschreven als "een schurkenstaat en een gevaar voor de vrede", is bijzonder nationalistisch, hoe kan het anders? Alles draait er om het land én de vlag. Trots dragen de Noord-Koreanen hoog in het vaandel. Ze zijn machtiger en slimmer dan hun grootste vijand, de Verenigde Staten, althans volgens hun leider en president. Noord-Korea wil dolgraag naar het WK-voetbal en zichzelf in the picture plaatsen. Ze bereikten dan ook al knap de finaleronde van de WK-voorronde in Azië, maar daar ging het mis. Noord-Korea startte met een 0 op 6 en liet zich vorige week in eigen huis verrassen tegen Bahrein. De nederlaag maakte veel negatieve emoties los in en rond de hoofdstad Pyongyang. Vandaag volgt er een allerlaatste kans met het bezoek van Iran. De Iraniërs konden vorige week nog knap winnen van Japan met 2-1, al werd de wedstrijd ontsierd door de melding van vijf overleden toeschouwers, na tumult aan de stadionuitgangen. Alleszins zal president Kim van Noord-Korea vandaag op het puntje van z'n stoel zitten in de ereloge, hij eist een Noord-Koreaanse zege. Meer dan 70.000 enthousiaste thuistoeschouwers - die de thuisploeg nooit mogen uitfluiten - moeten de Noord-Koreaanse voetballers naar de zege schreeuwen. In dezelfde groep speelt Japan thuis tegen Bahrein. Na de nederlaag in Iran is een zege welkom, zelfs noodzakelijk in eigen huis.

In groep A moet ook Zuid-Korea een beetje opletten. Na de nederlaag bij Saoedi-Arabië (2-0) vorige week, kan het zich geen tweede misstap veroorloven. Met Oezbekistan komt de laatste in de groep met één punt over de vloer. Een Oezbeekse nederlaag betekent meteen zo goed als de uitschakeling voor deze natie. Maar vergeet niet dat Oezbekistan verrassend uit de hoek kan komen en enkele topspelers heeft die in de Russiche of Oekraïnse competitie uitkomen. De andere partij in deze groep is Koeweit-Saoedi-Arabië. Een heel interessante partij. Want het is een wedstrijd die de groep in een bepaalde plooi, of net niet, kan leggen. Een zege van de Saoedi's brengt hen met 7 op 9 in een comfortabele leiderspositie. Maar Koeweit kan de groep weer helemaal openbreken. De Kuweiti's wonnen vorige week met 2-1 van Oezbekistan en hebben vertrouwen opgedaan. We mogen ons opmaken voor een spannende en vooral belangrijke dag in de Aziatische WK-kwalificatie. 

Stand groep A:
Saoedi-Arabië 4
Zuid-Korea 3
Koeweit 3
Oezbekistan 1

Stand groep B:
Iran 4
Bahrein 4
Japan 3
Noord-Korea 0

De top twee is rechtstreeks geplaatst voor het WK. De nrs.3 spelen tegen elkaar een play-off waarvan de winnaar ook naar het WK mag. De verliezer speelt tegen nr.4 uit de Concacaf-zone, ook hier mag de winnaar nog naar het WK.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties